TABAC 2014 / ANAF: Suprapunerea graniţelor UE peste frontierele României - principalul risc de contrabandă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 24 martie 2014

Suprapunerea graniţelor UE peste frontierele României - principalul risc de contrabandă

Principala ameninţare în ceea ce priveşte contrabanda cu produse din tutun o reprezintă faptul că o mare parte a graniţei Uniunii Europene (mai mult de 2000 km) se suprapune peste frontierele ţării noastre, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF).

"Acest fapt obligă autorităţile care luptă împotriva contrabandei şi a traficului ilicit cu produse din tutun să ia măsuri speciale pentru asigurarea unui nivel ridicat al controlului", subliniază sursele citate.

În funcţie de provenienţa ţigaretelor de contrabandă, 33,3% sunt ţigarete tip "Cheap Whites", 24,5% - ţigarete cu timbru de Ucraina, 22,9% - ţigarete cu timbru de Moldova, 9,3% - ţigarete cu timbru de Serbia, 4% - ţigarete tip Duty Free şi 7% - ţigarete necunoscute sau din alte ţări terţe sau state membre.

Ţigaretele ieftine (aşa-numitele "Cheap Whites") sunt fabricate în mod legal într-o ţară şi apoi traficate, ne-au spus reprezentanţii ANAF, menţionând că o marcă prolifică de "Cheap Whites" este Jin Ling. Aceste ţigări de contrabandă sunt produse de Baltic Tobacco Factory (BTF) în enclava rusă Kaliningrad, între Lituania şi Polonia.

"Diferenţele semnificative de preţ fac contrabanda profitabilă", potrivit surselor citate, care conchid: "În timp ce un pachet de ţigări premium costă aproximativ 3,1 euro în România, acesta ar putea costa doar 1,05 euro în Moldova. Un pachet de «Cheap Whites» poate fi achiziţionat cu doar 20 de cenţi într-una dintre ţările vecine. Marjele de profit substanţiale rivalizează cu cele provenite din traficul de stupefiante, dar sancţiunile sunt mult mai lejere".

Anul trecut, Direcţia Generală a Vămilor, parte a ANAF, a capturat aproape 31,5 milioane ţigarete, fiind înregistrat un număr de 2.689 de capturi, cu o medie de 7,36 de astfel de operaţiuni pe zi.

ANAF: "Contrabandiştii folosesc paşapoarte diplomatice pentru a fi absolviţi de orice control vamal"

În ceea ce priveşte metodele utilizate de contrabandişti pentru eludarea controlului la frontieră, sunt de menţionat: "antifonarea" autoturismelor cu ţigarete, constând în ascunderea pachetelor in diverse părţi componente ale acestora (cauciucuri, lonjeroane, portiere etc.), ori folosirea pereţilor dubli, utilizată atât pentru introducerea, cât şi pentru scoaterea ţigaretelor către ţările membre UE; disimularea ţigaretelor în îmbrăcăminte sau lipite pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genţi cu fund dublu; camuflarea ţigaretelor în transporturi potenţial periculoase (carburanţi) sau cu proprietăţi fizico-chimice deosebite, ce nu permit o verificare eficientă cu echipamentele din dotare; folosirea de şoferi şi mijloace de transport provenind/înmatriculate în state UE, pentru a nu atrage atenţia organelor de control de la graniţa cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia; utilizarea acoperirii diplomatice (paşaportul diplomatic), care permite tranzitarea frontierei de stat în absenţa oricărui control vamal, după cum ne-au spus reprezentanţii ANAF.

Direcţia Generală a Vămilor urmăreşte intensificarea controalelor amănunţite la frontieră, în pieţe şi târguri

Direcţia Generală a Vămilor (DGV) a întreprins, anul trecut, mai multe măsuri în vederea stopării contrabandei cu produse din tutun. Potrivit surselor citate, în perioada 4-31 martie 2013, a fost pus în aplicare la nivel naţional Planul de acţiune pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete "Antitabac 2013", la care au participat echipe mobile şi canine ale autorităţii vamale împreună cu lucrători de la birourile vamale de frontieră. De asemenea, DGV a participat la operaţiuni vamale comune cu instituţii internaţionale, precum şi cu Ucraina şi Moldova.

DGV a organizat cea de-a XVlll "Conferinţă anuală a grupului de lucru ţigarete", la care au fost prezente toate statele membre şi toate organismele internaţionale ce luptă împotriva contrabandei cu produse din tutun. DGV a participat activ în cadrul grupurilor de lucru privind implementarea strategiilor UE-R Moldova şi UE-Ucraina şi în cadrul Grupului de lucru privind schimbul electronic de informaţii între statele membre UE cu statele din Sud-Estul Europei.

"Având în vedere faptul că, în continuare, fenomenul contrabandei cu produse din tutun rămâne una dintre principalele cauze ale evaziunii fiscale din România, Direcţia Generală a Vămilor îşi propune iniţierea unor măsuri de supraveghere şi control vamal în zonele cu risc ridicat de evaziune fiscală/fraudă vamală, prin organizarea de acţiuni cu participarea echipelor canine", ne-au mai spus sursele citate.

Instituţia de control îşi propune şi intensificarea controalelelor fizice amănunţite, la frontieră, asupra mijloacelor de transport şi, respectiv, asupra mărfurilor utilizate de regulă ca mod de disimulare, precum şi instituirea de controale în pieţe, târguri şi locuri unde contrabandiştii îşi vând produsele.

Reprezentanţii ANAF ne-au precizat: "Se va realiza, pentru perioade de timp determinate, scanarea 100% a tuturor mijloacelor de transport pentru a descuraja introducerea frauduloasă, prin punctele de trecere a frontierei, a produselor din tutun, şi, totodată, iniţierea unor operaţiuni comune cu statele vecine terţe - Moldova, Ucraina şi Serbia".

Direcţia Generală a Vămilor: "Instituirea unor noi elemente de securitate pentru pachetele de ţigarete nu se justifică"

Direcţia Generală a Vămilor consideră că nu se justifică instituirea unor noi elemente de securitate pentru pachetele de ţigarete, care să favorizeze un anumit furnizor de astfel de soluţii. Afirmaţia reprezentanţilor instituţiei vine în contextul în care, recent, Parlamentul European a aprobat modificarea Directivei pe tutun, care schimbă, printre altele, şi modul de prezentare şi securizare a pachetelor de ţigarete.

Sursele citate apreciază: "În condiţiile în care măsurile nu vor fi implementate în toate statele şi în mod deosebit în cele vecine României care nu fac parte din Uniunea Europeană, interdicţia de producţie a unor sortimente de ţigarete va constitui un factor favorizant pentru dezvoltarea contrabandei, susţinută de consumatorii obişnuiţi cu acele sortimente de ţigarete".

Acestea apreciază că măsurile aprobate ar trebui implementate gradual, avându-se în vedere poziţia geografică a statelor membre şi vecinătăţile cu state care nu vor implementa noile prevederi.

Standardizarea formei, a designului şi a mecanismelor de deschidere a ambalajelor poate constitui o limitare excesivă, care va favoriza traficul ilicit cu produse din tutun, acestea urmând să fie mai uşor de falsificat, conchid reprezentanţii Direcţiei Naţionale a Vămilor.

În 2013, accizele încasate din vânzarea şi importul produselor din tutun au totalizat aproximativ 7,8 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb