Companiile europene - creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare, superioară celor americane

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 20 octombrie 2008

Companiile europene - creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare, superioară celor americane

Investiţiile relevante ale companiilor europene au crescut cu 8,8%, faţă de o creştere cu doar 8,6% înregistrată de companiile americane, conform tabloului de bord, publicat anual de către Comisia Europeană, în domeniul investiţiilor în cercetarea-dezvoltarea industrială. Trei companii europene figurează între primele 10: Nokia pe locul cinci (comparativ cu locul 17 ocupat anterior) cu 5,3 miliarde de euro înves­tiţi în cercetare-dezvoltare, Volkswagen pe locul 9 (comparativ cu locul 14 ocupat anterior) şi Daimler pe locul 10 (faţă de locul 5 ocupat în clasificarea trecută). Cel mai mare investitor în cercetare-dezvoltare pe plan mondial în 2008 este Microsoft, cu 5,6 miliarde de euro. Cifrele din tabel sunt mărturie a creşterii volumului vânzărilor şi rentabilităţii companiilor din UE. Deşi acest instrument există din 2004, este prima dată când companiile europene înregistrează o creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare superioară celor americane.

Comisarul european pentru ştiinţă şi cercetare, Janez Potoènik, a declarat: "Suntem mulţumiţi că investiţiile în cercetare-dezvoltare ale companiilor europene au crescut, pe fondul unei uşoare scăderi la nivel global a ratei de creştere. În special, companiile din sectorul energetic îşi măresc într-un ritm rapid investiţiile în cercetare-dezvoltare, ca răspuns la nevoia de a utiliza cât mai eficient resursele limitate. Totuşi, investiţiile din sectorul privat în domeniul cercetării-dezvoltării totalizează 1% din Produsul Intern Brut, încă un semnal printre altele că, probabil, unele companii europene cresc investiţiile în cercetare-dezvoltare, dar în afara Europei. Prin urmare, trebuie să continuăm eforturile de a face Europa un loc mai atractiv pentru sectorul de cercetare-dezvoltare al companiilor, mai ales prin crearea Spaţiului European de Cercetare, în vederea atingerii obiectivelor Strategiei de la Lisabona."

Tabloul de bord al investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării indus­triale este publicat anual de către Comisia Europeană şi este o componentă a activităţii de monitorizare a investiţiilor în acest domeniu. Tabloul de bord indică diminuarea ritmului de creştere al investiţiilor companiilor în cercetare-dezvoltare pe plan mondial, de la 10% anul trecut la 9% acum. Cu toate acestea, în aceeaşi perioadă, rata de creştere a investiţiilor companiilor europene în cercetare-dezvoltare a sporit la 8,8%, în comparaţie cu 7,4%, rata înregistrată în tabloul de bord al anului precedent. Companiile europene sunt foarte aproape de a recupera întârzierea înregistrată, din punctul de vedere al ratei de creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare, în raport cu ansamblul companiilor non-europene şi se află plasate puţin înaintea celor americane ce figurează în tabelul de bord, acestea din urmă înregistrând o puternică reducere a ratei de creştere, de la 13,3% până la 8,6%.

Tendinţele companiilor

Trei companii din Uniunea Europeană se regăsesc în topul primilor zece investitori în cercetare-dezvoltare. Nokia, o companie europeană de top, a trecut de pe poziţia 17 anul trecut pe locul 5 anul acesta; Volkswagen a urcat de pe poziţia 14 pe 9, în timp ce Daimler a coborât de pe poziţia 5 pe 10. Glaxo Smith Kline şi Siemens au ieşit din topul primilor 10 investitori. Trei companii din Statele Unite ocupă locurile fruntaşe: Microsoft, General Motors şi Pfizer. Performanţele de afaceri ale companiilor din tabloul de bord s-au îmbunătăţit în cursul anului de referinţă. Volumul vânzărilor companiilor din UE a crescut cu 7% - rezultând într-o uşoară creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare - ân timp ce volumul vânzărilor companiilor din afara Uniunii a crescut cu 9,2%. Rentabilitatea companiilor europene a crescut cu 12,2%, faţă de 11,3% în cazul companiilor non-europene.

Companiile din ţările cu o economie în curs de dezvoltare indică, de asemenea, o creştere puternică a investiţiilor în cercetare-dezvoltare. În ultimii trei ani, companii, precum Petroleo Brasiliero, Petro China şi Tata Motors au înregistrat o rată de creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare de 52,6%, 22,2% şi respectiv 42,6%.

Tendinţele sectoriale

Industria farmaceutică şi domeniul biotehnologiilor: Acest sector, care include multe companii din Uniunea Europeană şi Elveţia, se menţine în continuare într-o poziţie de top, însumând mai mult de 19% din totalul investiţiilor în cercetare-dezvoltare realizate de companiile incluse în tabloul de bord. Mai multe companii din domeniul farmaceutic au înregistrat o creştere puternică a investiţiilor în cercetare-dezvoltare (în parte, datorată achiziţiilor): Schering-Plough (+33,7%), AstraZeneca (+29,8%), Roche (+25,9%) şi Novartis (+21,1%).

Industria de automobile şi sub­ansambluri: În acest sector - cel mai important din Uniunea Europeană în ce priveşte investiţia în cercetare-dezvoltare - rata de creştere a investiţiilor a fost de 6,9%, cu mult peste media ultimilor trei ani de doar 4,9%. General Motors a înregistrat cea mai mare rată de creştere a investiţiilor (22,7%), urmat de Volkswagen şi Toyota Motor ce au înregistrat, de asemenea, creşteri substanţiale (16,1% şi respectiv 9,6%).

Sectorul energetic: Mai multe companii europene mari au înregistrat în ultimii trei ani rate anuale mari de creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare (Figura 4). De exemplu, în această perioadă, Royal Dutch Shell a investit în cercetare-dezvoltare 2,2 ori, iar AREVA 1,7 ori mai m­u­l­t­. Rate mai mari de creştere s-au înregistrat în cazul unor companii din domeniul energiilor alternative. Astfel, în domeniul tehnologiilor eoliene, Vasteras Wind Systems a investit în cercetare-dezvoltare de 2,2 ori mai mult, iar Nordex de 3 ori. În sectorul tehnologiei solare fotovoltaice, Q-Cell a fost înregistrat în tabloul de bord pentru prima oară, după o creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare de 15,4 ori în ultimii trei ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb