Companiile sunt optimiste şi investesc sperând în sfârşitul pandemiei

Ionuţ Paulenco, analist eToro
Companii / 19 iulie 2021

Companiile sunt optimiste şi investesc sperând în sfârşitul pandemiei

Încrederea mediului de afaceri din întreaga lume a crescut în luna iunie la cel mai înalt nivel din 2014, în ciuda ameninţărilor constante cauzate de noile variantele ale virusului, a dificultăţilor logistice şi a celor legate de forţa de muncă, potrivit firmei de cercetare IHS Markit.

Rezultatele, obţinute în urma unui sondaj efectuat în rândul a 12.000 de companii din întreaga lume, arată că optimismul net a crescut la 38% în iunie, cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Această revenire a sentimentului pozitiv a fost condusă de Europa şi Statele Unite, China manifestând un optimism "robust". Dar acest optimism al companiilor ar putea veni şi cu un cost pentru consumatorul mediu. Un număr net record de companii la nivel global (peste 26%) au raportat planuri de creştere a preţurilor de vânzare în cursul următoarelor 12 luni, pe fondul creşterii presiunii costurilor.

În Europa, sentimentul de încredere a urcat la cel mai înalt nivel din 2009, +50% în iunie. Această valoare este semnificativ mai mare decât media globală şi arată încrederea companiilor europene în viitor, în redresarea economică, în relaxarea restricţiilor şi în controlul pandemiei. Atât sectorul de producţie, cât şi cel al serviciilor au arătat acelaşi grad de încredere. La nivel de ţară, Spania şi Regatul Unit - ambele cu o creştere a numărului de cazuri ale variantei delta a virusului Covid-19 - arată un nivel ridicat de încredere, în special în domeniul serviciilor. La nivel industrial, optimismul Germaniei se bazează pe "speranţele privind sfârşitul pandemiei" şi pe viitoarea creştere a cererii de consum pe măsură ce se reduce incertitudinea. De asemenea, speranţele legate de planurile pentru creşterea cheltuielilor de investiţii şi dezvoltarea de noi produse se adaugă la acest scenariu.

Aşteptările de creştere sunt oarecum umbrite de preocupările legate de problemele de aprovizionare şi de lipsa de personal calificat corespunzător, dezechilibrele dintre cerere şi ofertă urmând "să genereze presiuni puternice asupra preţurilor", potrivit sondajului. Până în prezent, acest optimism este susţinut de indicele PMI compozit pentru luna iunie, dar vom vedea dacă rezultatele din iulie, care vor fi publicate vinerea aceasta, vor sprijini în continuare perspectivele de creştere. Indicele compozit al managerilor de achiziţii (PMI) este un indicator al sănătăţii economice pentru sectoarele de producţie şi servicii, obţinut prin chestionarea managerilor din lanţurile de aprovizionare despre expansiunea, contracţia sau menţinerea neschimbată a condiţiilor din piaţă.

"Optimismul mediului de afaceri din Marea Britanie a continuat să se consolideze la jumătatea anului, deoarece aşteptările privind o redresare puternică au permis firmelor să planifice o creştere record a numărului de angajaţi în următoarele 12 luni", potrivit Accenture/IHS Markit UK Business Outlook. Cu toate acestea, nu totul funcţionează bine, mai ales în ceea ce priveşte personalul. Există rapoarte conform cărora din cauza creşterii actuale a numărului cazurilor de Covid-19, afacerile, magazinele şi fabricile nu funcţionează la capacitate maximă, deoarece o mulţime de salariaţi se află în izolare după ce au intrat în contact direct cu persoane infectate cu coronavirus. 700 de muncitori din cea mai mare fabrică din Marea Britanie, deţinută de Nissan, nu pot lucra, iar în alte sectoare se estimează că 20% din personal se află în aceeaşi situaţie.

Sondajul IHS Markit Business Outlook din SUA a indicat că încrederea în mediul de afaceri în rândul firmelor din sectorul privat american este cea mai puternică din iunie 2014. Atât producătorii, cât şi furnizorii de servicii au arătat o încredere mai mare în perspectivele de creştere a activităţii, producătorii de bunuri înregistrând cel mai ridicat nivel de optimism din ultimii şapte ani. Rezultatele economice publicate vinerea trecută par să fie în acord cu sondajul. Vânzările cu amănuntul din SUA din luna iunie au crescut cu 0,6% pe lună, iar vânzările de bază, retail, fără automobile au înregistrat o creştere de 1,3% pe lună, faţă de 0,4%, cât se aştepta.

Raportul privind China arată, de asemenea, un optimism ridicat în ceea ce priveşte creşterea, dar mai mic decât raportul anterior, datorită îngrijorărilor legate de disponibilitatea forţei de muncă.

În concordanţă cu optimismul manifestat de mediile de afaceri la nivel mondial, economia globală a înregistrat din nou o expansiune rapidă în iunie, UE şi-a îmbunătăţit previziunile privind PIB-ul pentru sfârşitul anului, iar FMI se pregăteşte să îşi actualizeze miercuri estimările pentru a doua oară în acest an.

Potrivit JPMorgan Global PMI, creşterea din iunie a încheiat cel mai puternic trimestru calendaristic din ultimii 15 ani. Pieţele aşteaptă cu nerăbdare publicarea în această vineri a indicatorilor Flash Composite PMI din Franţa, Germania, zona euro, Marea Britanie şi SUA, deoarece activitatea de achiziţii este considerată cel mai bun indicator al modului în care companiile privesc viitorul. După pesimismul indus de pandemie de anul trecut, optimismul redobândit poate determina creşterea PIB-ului, rezultate mai bune pentru companii şi poate susţine pieţele bursiere.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu inca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb