Companiilor le lipsesc strategii de capitalizare pe pietele emergente

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 11 iulie 2007

IBM a anuntat rezultatele unui raport de cercetare care indica faptul ca industria pietelor financiare se afla intr-o faza de crestere considerabila, in special pe pietele emergente, insa companiile de servicii financiare admit ca nu dispun de strategii de integrare globala pentru a materializa aceasta crestere.

Raportul IBM, intitulat "Fii global. Fii specializat. Altfel, parasesti piata. Lectii imprevizibile pentru pietele financiare globale", indica faptul ca 93 de procente dintre cei chestionati au admis ca firmele lor nu opereaza intr-un stil integrat global.

"In mai putin de 10 ani, investitiile globale se vor dubla", a declarat Shanker Ramamurthy, Global Industry Leader, Banking & Financial Markets si Practice Area Leader FSS Strategy & Change in cadrul IBM Global Business Services. "Intrebarea este: firmele de pe piata financiara cauta acolo unde trebuie? Vor fi ele capabile sa profite de oportunitatile globale dispersate? Noi consideram ca viitorii lideri din domeniu vor fi acele firme care se pot specializa cu succes pentru satisfacerea celor mai importante nevoi ale clientilor si care pot sa devina flexibile, adaptabile, intreprinderi integrate global."

"Multe organizatii au fost construite in functie de eficienta si viteza de procesare la nivel local pentru a se asigura un avantaj de inceput - acum exista o nevoie de integrare", a declarat Jana Hale, Managing Director si Partener si Head of Global Algorithmic Trading in cadrul Goldman Sachs - unul dintre directorii intervievati.

Intr-un studiu inovativ realizat la nivel global, IBM, in cooperare cu Economist Intelligence Unit (EIU) au fost intervievati aproape 1.000 de lideri de afaceri - incluzand peste 800 de directori care activeaza pe pietele financiare si peste o suta de clienti din corporatii. Analiza a semnalat cateva concluzii neprevazute pentru domeniul pietelor financiare.

1) Oportunitatea globala este imensa - dar nu este gasita in locurile clasice in care se crede ca exista. Se preconizeaza ca investitiile globale se vor dubla pana in 2015, cand vor ajunge pana la 300 de trilioane de doalri. Pana in 2025, oportunitatea va creste pana la aproape 700 de trilioane de dolari. Totusi, 60 de procente din aceasta crestere viitoare provine de pe pietele emergente, de peste doua ori mai mult decat de pe pietele mature. In timp ce pietele mature vor ramane mari, noile piete vor detine in curand active care vor rivaliza cu cele ale pietelor competitoare mai mari.

Spre exemplu, astazi, investitorii chinezi au 17 procente din economii plasate in conturi bancare, in timp ce in 2025 peste 38 de procente din acesti bani vor fi investiti in piata financiara - China va fi plasata alaturi de Japonia pe locul doi in ceea ce priveste aceste investitii, in timp ce Statele Unite isi vor mentine pozitia de lider. Oportunitatea depaseste tarile precum Brazilia, Rusia, India si China, ajungand in tari precum Coreea de Sud, Indonesia, Turcia si Mexic.

2) Firmele nu sunt pregatite sa profite de aceasta oportunitate emergenta. Multe firme din domeniul pietelor financiare nu se afla in pozitia de a materializa aceasta oportunitate. Peste 93 de procente dintre directorii intervievati au recunoscut ca firmele lor nu opereaza intr-un stil integrat global. Atunci cand au evaluat nivelul lor de acomodare cu practicile organizationale si operationale orientate global, doua treimi dintre acestia au considerat performanta firmelor lor ca fiind slaba pana la moderata.

3) Modelul de afaceri considerat de directori ca fiind bun in general, poate fi de fapt gresit.

Reactia comuna printre directorii din domeniu a fost aceea ca bancile mari, diversificate universal sunt cel mai bine pozitionate companii pentru o competitie la nivel global. Totusi, atunci cand analizeaza mai profund capabilitatile necesare, directorii au cotat angajatii specializati mai bine decat pe cei "universali", in ceea ce priveste unele capabilitati globale importante

4) Laturii umane a firmelor de pe piata financiara s-ar putea sa i se acorde prea putina importanta. Multe firme de pe piata financiara pot neglija implicatiile legate de oameni atunci cand vine vorba despre derularea unei afaceri la nivel global. Directorii au subliniat un numar de obstacole pentru a transforma companiile pe care le conduc in companii integrate global, iar cele mai multe obstacole sunt legate de cultura si de active asociate intangibile.

Patru descoperiri pentru o integrare globala de succes

1. Eliminarea nemultumirilor clientilor

Pentru o specializare efectiva, firmele trebuie sa inteleaga foarte bine nevoile si prioritatile clientilor lor si sa-si adapteze concentrarea in consecinta. Intr-un mediu al pietelor financiare din ce in ce mai global, inovatia si viteza de a ajunge pe piata vor deveni din ce in ce mai importante pe masura ce nevoile viitoare ale clientilor sunt, putin probabil, sa fie identice cu cele din trecut.

"Pentru a intra cu succes in competitie, oamenii din domeniu trebuie sa invete cum sa combine modul in care bancile private se concentreaza pe clienti cu modul in care bancile de investitii ofera produse inovative", a declarat Michael Philipp, Presedintele Credit Suisse pentru zona EMEA (Europe, Middle East and Africa), unul dintre directorii chestionati.

"In cazul in care nu putem avea o relatie globala, clientii nostri pur si simplu nu vor mai lucra cu noi", a declarat Greg Tusar, Managing Director si sef al Global DMA si Electronic Execution in cadrul Goldman Sachs, un alt director chestionat.

2. Trecerea de la o companie multinationala la o companie integrata global

In loc sa aiba o abordare strategica, bazata pe fapte, pentru a beneficia de oportunitatile globale, multe companii de pe piata financiara urmeaza inconstient "turma". Asa cum unul dintre directori a comentat: "Ne indreptam catre China pentru crestere si catre India pentru economisirea de fonduri - este surprinzator cum nu producem bani deloc."

Urmeaza "turma" sau urmareste "comoara": In loc sa urmeze turma, companiile trebuie sa discearna mai bine asupra cand, unde si cum trebuie sa intre pe noi piete din punct de vedere geografic. La fel de important, ele trebuie sa schimbe sistematic structurile de organizare rigide ale companiilor multinationale cu unele mult mai flexibile, ale unor companii integrate global. Atunci cand profilul si distributia activelor globale se schimba, companiile trebuie sa detina un model de afaceri integrat global si flexibil care sa le permita sa-si alinieze portofoliul si distributia geografica la zonele emergente din punct de vedere al profitului si la zonele "comori", oriunde s-ar afla acestea.

3. Accesul usor la rezervele de talent disponibile la nivel global

Capabilitatile de creare a produselor financiare la nivel global se maturizeaza deasemenea. Distributia abilitatilor pe pietele financiare la nivel global se schimba, pietele cu perspectiva obtinand investitii preponderent in facilitatile educationale. Ca si celelalte resurse, capitalul uman trebuie sa fie utilizat intr-o maniera integrata global.

"Pentru a oferi valoare clientilor nostri, trebuie sa obtinem maximul din resursele de care dispunem - indiferent de resurse si de localizarea acestora", a declarat Lindsay Tomlinson, vice-presedinte in cadrul Barclays Global Investors, Europe - unul dintre directorii chestionati.

4. Creearea unui nou model pentru analizarea particularizarii financiare

Raportul evita terminologia clasica pentru clasificarea diferitelor piete si a inventat un nou model macreconomic pentru analiza particularizarii financiare. "Termenii "piete emergente" si "piete in curs de dezvoltare" sunt irelevanti - organizatiile importante vor depasi teoria potrivit careia ceea ce este dezvoltat este dominant", a comentat Yassine Bouhara, Managing Director, Global Head of Equities in cadrul Deutsche Bank - un alt director chestionat.

Ca parte a dezbaterii aflate in derulare referitoare la impactul globalizarii, IBM Institute for Business Value a colaborat cu Economist Intelligence Unit pentru a dezvolta un model macroeconomic care nu va previziona doar activele investibile global, dar va cauta deasemenea sa incerce sa afle cum se vor schimba aceste active intre pietele mature si cele emergente pana in 2025. Diferit fata de alte modele de prognoza, aceasta analiza leaga activele financiare si cresterea fluxului investitional de PIB-ul nominal al fiecarei economii.

"Aceste jurisdictii care au o politica deschisa, concentrata la nivel global si transparenta vor fi acelea care vor avea succes pe termen lung", a declarat David Wright, Director al diviziei Financial Services Policy and Financial Markets din cadrul Comisiei Europene - alt director intervievat.

Modelul nu le-a permis autorilor doar sa analizeze fluxurile de capital la nivel global care stau la baza globalizarii si sa recomande firmelor cum pot sa se specializeze, dar si sa identifice impactul globalizarii in cele mai importante 35 de economii nationale, oferind un index al particularizarii financiare si un clasament al investitiei activelor pentru fiecare. Un raport care ofera detalii pentru evaluarea comparativa a acestor 35 de economii este deasemenea disponibil (raporturi individuale la cerere pentru fiecare tara).

"Ca rezultat al globalizarii, avantajele competitive ale locatiei se schimba in timp. Diferentiarea intr-un anumit context necesita adaptabilitate si receptivitate", a declarat Neeraj Sahai, Global Business Head of Securities and Fund Services in cadrul Citigroup, alt director chestionat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb