Acţionarii Patria Bank (PBK) vor discuta, pe 12 martie, la AGA, şi conversia în acţiuni a unui unui împrumut de 4,3 milioane de euro acordat băncii de EEAF Financial Services, pe 23 februarie 2018, pe lângă conversia datoriei contractate în 2016, potrivit convocatorului completat de conducerea emitentului.
Pe ordinea de zi a AGA se găsea majorarea capitalului social cu maxim 60,53 milioane de lei, la 287,66 milioane de lei, inclusiv prin conversia unui împrumut de 4,35 milioane de euro, acordat băncii de EEAF Financial Services, în 2016.
EEAF Financial Services BV este acţionarul majoritar al Patria Bank, cu un procent de 76,2%, în timp ce Ilie Carabulea are un pachet de 10,8%.
Patria Bank a transmis, ieri: "În esenţă, completarea (n.r. a convocatorului AGA) solicitată de acţionarul EEAF Financial Services BV priveşte completarea surselor de realizare a operaţiunii de majorare a capitalului social al băncii, respectiv prin includerea conversiei unui nou împrumut subordonat în sumă de 4,3 milioane euro, acordat băncii în data de 23 februarie 2018.
Astfel, se propune majorarea capitalului social cu suma de aproximativ 13 milioane euro, din care acţionarului majoritar EEAF Financial Services BV îi va reveni suma de 9,9 milioane euro, care este propusă a fi subscrisă prin conversia împrumuturilor subordonate acordate băncii în sumă totală de 8,65 milioane euro şi prin aport în numerar în sumă de 1,25 milioane euro, iar acţionarilor minoritari le va reveni suma de 3,1 milioane euro, pentru exercitarea drepturilor de preferinţă".
Astfel, noul punct introdus pe ordinea de zi prevede "realizarea conversiei datoriilor Patria Bank SA faţă de EEAF Financial Services BV, în limita sumei totale de 40.309.000 lei (reprezentând echivalentul în lei a sumei totale de 8.650.000 euro, la un curs estimat de 4,66 lei/euro, care va fi actualizat cu cursul BNR din ziua subscrierii), rezultând din contractul de împrumut subordonat din data de 23.08.2016, cu modificările ulterioare, în valoare de 4.350.000 euro şi respectiv din contractul de împrumut subordonat din data de 23 februarie 2018, în valoare de 4.300.000 euro, în acţiuni nominative, Patria Bank SA, în cadrul majorării de capital menţionată".
EEAF Financial Services BV este un fond de capital privat administrat de Axxess Capital, ai cărui principali investitori sunt instituţii precum BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii) şi alte instituţii importante la nivel european.
Majorarea capitalului Patria Bank se realizează pentru susţinerea planurilor de dezvoltare ale băncii, conform convocatorului AGA.
Patria Bank a raportat pentru anul 2017 o pierdere netă de 42 milioane de lei faţă de nivelul bugetat de 20 milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Conform documentului, abaterea de la buget este cauzată, în principal, de întârzieri în materializarea unor tranzacţii importante de executare şi recuperare din expuneri neperformante, ca urmare a complexităţii şi aspectelor juridice implicate, şi care sunt estimate a se finaliza în 2018.
În comunicat se precizează că anul 2017 a reprezentat pentru Patria Bank, banca rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank, un exerciţiu financiar în care cele două bănci au funcţionat separat 4 luni anterior fuziunii şi 8 luni împreună ca bancă fuzionată.
La finalul lunii ianuarie 2016, Ilie Carabulea renunţase la controlul Băncii Carpatica (BCC), după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (devenită Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV).
Ulterior, Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea rămăsese, anterior fuziunii, cu un pachet de 18,46% din acţiunile BCC.