CONDAMNAŢI LA INACTIVITATE  Regia deţinuţilor, în insolvenţă

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 3 noiembrie 2010

  • document ataşat Obiectul de activitate şi evoluţia recentă a numărului de personal al fiecărei componente a Regiei
    apasă aici pentru a descărca.

    "Multiproduct", regia de stat în care condamnaţii fabricau mobilă şi textile pentru export, în pragul insolvenţei

    Deţinuţii îşi cer salariile restante în Justiţie

    AVAS: "Măsurile de restructurare, nerealizabile"

    "Multiproduct", regia autonomă în care persoanele condamnate din penitenciare învaţă o meserie pentru reintegrarea lor socială, a ajuns, din cauza problemelor financiare, după douăzeci de ani de activitate, în pragul insolvenţei, fără perspective de redresare.

    Trei din cele cinci sucursale ale regiei, din penitenciarele Târgşor, I.L. Caragiale şi Poarta Albă, de pe porţile cărora plecau, preponderent spre export, produse textile, mobilă, confecţii metalice şi împletituri de nuiele, au oprit activitatea de producţie, personalul fiind disponibilizat.

    În celelalte două sucursale, din penitenciarele Aiud şi Gherla, producţia se defăşoară cu dificultate, pe baza unor contracte în derulare, însă "fără să se prefigureze o perspectivă imediată favorabilă", potrivit informaţiilor remise de administratorul regiei, Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS), la solicitarea redacţiei. De altfel, numărul de salariaţi al regiei s-a redus de patru ori în ultimul an, de la 238, câţi erau în ianuarie 2009, la doar 60 în octombrie 2010.

    Cum s-a ales praful

    Problemele "Multiproduct" au început să apară din 2004, din cauza lipsei investiţiilor, a subvenţiilor de la stat, a scandalurile legate de unele achiziţii de lux şi a problemelor de la departamentul de comenzi.

    Cu datorii totale de paisprezece ori mai mari decât veniturile, activitatea de producţie a sucursalelor regiei a fost oprită în 2009, după ce aceasta a ajuns în imposibilitatea să-şi mai achite restanţele către penitenciarele furnizoare de "forţa de muncă specială" şi faţă de furnizorii de materii prime.

    Pentru drepturile salariale restante, "Multiproduct" a fost dată în judecată, împotriva regiei fiind deschise 16 procese de către Sindicatul Liber Unirea şi de foştii şi actualii salariaţi, conform datelor AVAS.

    Deţinuţii condiţionează reluarea lucrului de plata restanţelor salariale, dar perspectivele de recuperare a sumelor restante sunt sumbre, în condiţiile în care regia a încheiat anul 2009 cu datorii totale de 15.476.346 lei şi pierderi de 4.959.202 lei.

    AVAS: "Nu dispunem de o evaluare a bunurilor Regiei"

    Deşi "Multiproduct" a fost trans-ferată în 2008, din coordonarea Ministerului Justiţiei în administrarea AVAS, autoritatea încă nu deţine o evaluare a bunurilor Regiei, sus-ţinând că bunurile imobile ale aces-teia nu au fost înscrise, la momentul înfiinţării, în inventarul domeniului public al statului.

    Cu toate acestea, "exceptând sucursala de la Aiud, toate celelalte patru sucursale şi aparatul central din Bucureşti au imobilele şi bunurile mobile sechestrate, executate silit sau grevate de sarcini, unele dintre aces-tea fiind deja adjudecate în favoarea creditorilor (penitenciarele Mărgineni şi Târgşor)", potrivit AVAS.

    "Multiproduct" mai deţine, la momentul actual, ca bunuri neindisponibilizate, doar mijloacele fixe (utilaje, aparatură etc), care ar permite, teoretic, reluarea lucrului, numai că viitorul este în ceaţă.

    AVAS susţine că orice măsură de restructurare este nerealizabilă.

    AVAS: "Măsurile de restructurare, nerealizabile"

    "Analiza efectuată asupra regiei, în vederea restructurării, a condus la concluzia că, din cauza complexităţii situaţiilor (patrimonială, economico-financiară, socială), dar şi a unor limitări legislative, implementarea tuturor măsurilor uzuale de reorganizare/restructurare nu ar conduce la crearea condiţiilor pentru o activitate rentabilă şi plata datoriilor acumulate", au subliniat, pentru ziarul BURSA, reprezentanţii AVAS. Aceştia susţin că au propus mai multe soluţii pentru redresarea regiei, însă acestea ar fi fost respinse din cauza unor probleme precum identificarea unor elemente de natura ajutoarelor de stat. AVAS a elaborat, în febuarie 2010, proiectul de act normativ privind declanşarea procedurii de insolvenţă.

    Situaţia financiară: Datorii de trei ori mai mari decât valoarea activelor

    În primul trimestru al anului, "Multiproduct" a înregistrat pierderi de aproape două ori mai mari decât veniturile totale.

    În privinţa datoriilor, acestea sunt de peste 3,1 ori mai mari faţă de suma reprezentând totalul activelor şi de peste 14,3 ori mai mari decât totalul veniturilor realizate în prima jumătate a anului.

    În totalul datoriilor, cele către bugetul asigurărilor sociale reprezintă 31,35%, cele către Administraţia Naţională a Penitenciarelor reprezintă 28,5%, iar cele către personal 13%.

    Problema patrimoniului şi zecile de litigii

    AVAS susţine că problema patrimoniului "Multiproduct" datează încă din 1990. Atunci, potrivit AVAS, când a avut loc schimbarea de subordonare a Direcţiei Generale a Penitenciarelor (n.r. - din cadrul căreia s-a separat ca serviciu economic independent "Multiproduct") de la Ministerul de Interne, la Ministerul Justiţiei, cele două ministere au semnat un protocol, în anexele căruia nu s-a făcut dis-tincţie între bunurile penitenciarelor şi ale noului serivciu ("Multiproduct").

    Astfel că la momentul înfiinţării, imobilele regiei nu au fost înscrise în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniului public al statului (aşa cum au fost cele ale penitenciarelor).

    "Multiproduct" are acum 60 de litigii, (marea majoritate pentru recuperarea de creanţe), dintre care 51 de cauze au fost finalizate de instanţe, dar neexecutate, diferenţa fiind în curs.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Pentru o corecta informare a cititorilor, cred ca ar trebui adaugate urmatoarele informatii :

      - Care este implicarea AVAS in gestionarea problemelor Multiproduct ? 

      - La ce data a avut loc trecerea Multiproduct la AVAS, si de la ce data AVAS si-a exercitat in mod real atributiile de propietar; 

      - Care este motivul pentru care in cele doua sau trei mitinguri organizate de catre salariatii Multiproduct au manifestat in fata AVAS (asa cum au prezentat televiziunile) manifestantii au acuzat o asa zisa lipsa totala de implicare a AVAS in administrarea si gestionarea Multiproduct 

      - Reforma in justitie presupune reeducarea infractorilor prin tinerea lor claie peste gramada in celule subdimensionate, unde singura modalitate de petrecere a timpului o constituie invatarea de noi metode de operare menite sa-i ajute in activitatea de "dupa" ? 

      - Domnului Ministru al Justitiei, guvernantilor si dumneavoastra tuturor vi se pare normal ca o fosta infractoare (ma refer la doamna Maria Vlas) sa declare la iesirea din penitenciar ca intre preocuparile ei va fi si cea de a salva atelierul de croitorie in care muncesc detinutele ?

      Va multumesc pentru publicarea acestei opinii. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    06 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9728
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb