CONFERINŢA BURSA - FINANŢAREA EUROPEANĂ, O ŞANSĂ A ECONOMIEI NOASTRE Leonard Orban: România nu este contributor net la bugetul UE

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 mai 2012

Leonard Orban: România nu este contributor net la bugetul UE

UPDATE 2: Leonard Orban: Negocierile pentru bugetul UE sunt mai complicate decât ne aşteptam

Negocierile privind bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020 sunt mult mai complicate decât ne aşteptam, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Domnia sa a precizat: "Situaţia în UE este dificilă. Nu cred că era un moment mai nefavorabil în care să discutăm despre viitorul buget al UE. Există un număr important de state membre, circa 8-9, care presează pentru o reducere substanţială a sumelor totale alocate UE. Comisia Europeană a propus o sumă de 1.025 miliarde de euro, iar statele membre doresc o reducere de minim 100, chiar 125 miliarde de euro. În aceste condiţii există riscuri importante. Dacă se vor opera anumite reduceri, atunci există riscul ca cea mai afectată politică să fie cea de coeziune". 

Leonard Orban a mai precizat că lipsa de coordonare ne-a condus în situaţia în care suntem astăzi. De exemplu, în cadrul POSDRU nu au fost aplicate aceleaşi proceduri de control.

Ministrul Afacerilor Europene a adăugat că are în vedere analizarea opţiunilor de a externaliza anumite activităţi: "Vrem ca anumite activităţi care în momentul de faţă nu pot fi bine efectuate de către autorităţile de stat să fie supuse unei licitaţii şi să fie preluate de bănci, de organizaţiile nebancare, pentru a fi mai bine gestionate. Totuşi, activitatea va rămâne în mâinile autorităţilor de management. Sunt optimist, dar un optimism prudent privind posibilitatea de îmbunătăţire a situaţiei din acest domeniu". 

------------------

UPDATE: Orban: Vom discuta azi în Guvern simplificarea procedurilor de absorbţie

Autorităţile vor discuta, astăzi, în şedinţa de Guvern, simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor europene, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, în cadrul Conferinţei organizate de ziarul BURSA.

Potrivit domniei sale, simplificarea procedurilor se vor axa, în prima fază, pe procesarea cererilor de rambursare, atât din punct de vedere al structurilor care gestionează fondurile, cât şi din perspectiva beneficiarilor.

Ţara noastră va trebui să dovedească faptul că are ca are o funcţionare solidă a sistemului de management şi control, a spus domnul Orban, adăugând: "Este nevoie să continuăm eforturile, să respectăm şi să îndeplinim integral angajamentele pe care le-am luat".

În ceea ce priveşte situaţia fondurilor prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul de resort a precizat că se fac eforturi pentru adoptarea unor măsuri care să conducă la remedierea problemelor în termen optim.

Totodată, oficialul a precizat ca, dacă la sfârşitul anului trecut, ţara noastră avea câteva mii de cereri de rambursare întârziate, în prezent mai sunt doar câteva sute de astfel de cereri. Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca, în scurt timp, să nu mai existe cereri de rambursare întârziate.

----------

Orban: România nu este contributor net la bugetul UE

România nu este contributor net la bugetul Uniunii Europene, a declarat, astăzi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Domnia sa a subliniat: "România a primit mai mult de 13 miliarde de euro în perioada 2007 - 2012 (sfârşitul primului trimestru) şi a plătit 7 miliarde de euro contribuţie la bugetul UE. Deci avem un beneficiu de aproape 6 miliarde de euro".

Domnul ministru Orban a subiniat că suma de 13 miliarde de euro provine din fondurile de pre-aderare, cele post-aderare şi prefinanţări.

Leonard Orban a adăugat: "Dintr-o anvelopă financiară de 35,4 miliarde de euro am absorbit un sfert, deci peste 8 miliarde de euro. Rata de absorbţie reală, respectiv cereri de rambursare transmise şi aprobate de Comisia Europeană a depăşit 9%. Nu este un procent satisfăcător şi vrem să ajungem, la finele anului, la o rată de absorbţie de 20%."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intrebarea ar fi alta, cati bani ies din Romania?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb