Insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale a fost reglementată în 2012, printr-o ordonanţă de urgenţă, dar legislaţia în domeniu nu se aplică, a declarat Diana Deleanu, avocat şi practician în insolvenţă în cadrul "Deleanu şi Grigorescu". "Este ca şi cum avem o ramă frumoasă, dar care este lipsită de conţinut", a continuat domnia sa explicând că multe comune sunt în insolvenţă "de facto", dar ordonanţa nu le ajută să-şi rezolve problemele, motiv pentru care nu apelează la acest instrument.
Potrivit avocatului, multe unităţi administrativ-teritoriale au încercat să evite insolvenţa şi au apelat la solicitări de alocări bugetare suplimentare. "Culmea, Guvernul continuă să aloce fonduri din bani publici pentru a susţine aceste primării, dar ignoră faptul că unele au utilizat incorect fonduri europene şi a trebuit să returneze banii, ajungând la un grad de îndatorare de 1000%", a continuat Diana Deleanu.
Domnia sa susţine că o lege a insolvenţei dedicată primăriilor este o soluţie corectă, dar care trebuie să asigure şi instrumente eficiente de redresare: "Administratorul judiciar preia doar atribuţiile financiar-fiscale ale primarului şi trebuie să gestioneze fondurile mult mai eficient. Se întocmeşte un plan de redresare, care, dacă este respectat, procedura se încheie cu succes. Legea actuală nu precizează, însă, ce se întâmplă în cazul în care acest plan eşuează. O soluţie ar fi dispariţia acelei unităţi-teritoriale şi alipirea ei la o altă unitate eficientă. Dar acest lucru nu se poate face fără referendum".
Doamna Deleanu a atras atenţia că multe din problemele financiare ale primăriilor au drept cauză o colectare insuficientă a creanţelor.