CONFERINTA "ENERGIA IN PRIZA" / SORIN GAL, ANRM: "În zona energiei avem foarte multe vorbe şi din ce în ce mai puţine fapte"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 septembrie 2016

"În zona energiei avem foarte multe vorbe şi din ce în ce mai puţine fapte"

"Preţul scăzut al ţiţeiului şi gazelor nu ridică apetitul de investiţii al companiilor"

Preţul scăzut al ţiţeiului şi gazelor nu ridică foarte mult apetitul de investiţii al companiilor din domeniul petrolier, a afirmat Sorin Gal, directorul general al Direcţiei Generale de Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din Agenţia Naţi-onală pentru Resurse Minerale (ANRM), subliniind că "din păcate, pe zona energiei, a petrolului, avem foarte multe vorbe şi din ce în ce mai puţine fapte".

Sorin Gal a declarat: "Producţia de gaze este mult mai mare decât oferta, în ţara noastră. Cel mai mare producător de gaze din România şi-a sistat activitatea pe anumite zăcăminte şi are un minus faţă de nivelul prognozat de aproximativ 40%, în condiţiile în care importurile de profil au crescut cu 300% în august 2016 faţă de august 2015. Reglementările fiscale din industrie duc spre o zonă neconcurenţială faţă de gazele din import, care vin nefiscalizate la nivelul celor produse în România. Marfă exis-tă, dar piaţa nu o poate absorbi în acest moment. Înmagazinările sunt, totodată, o zonă nereglementată, în care nu se mai fac investiţii, deşi sunt la un nivel mai mic decât jumătate faţă de cel din Ungaria, spre exemplu".

Domnul Gal a menţionat că potenţialul este imens în zona apelor adânci din Marea Neagră, iar din 2020, zăcămintele din regiune pot să aducă pe piaţa din România, anual, între 6 şi 10 miliarde metri cubi de gaze. "Potenţialul este imens, însă necesită investiţii imense", a spus Sorin Gal, avertizând că o companie care face explorare în Marea Neagră, ca să ia o decizie de investiţie, are nevoie de o siguranţă a pieţei, de o predictibilitate a impozitării. "Aceste decizii de investiţii se iau plecând de la sume care depăşesc 5 miliarde de dolari", a subliniat oficialul ANRM, adăugând: "Nu cred că o companie românească ar putea să ia o astfel de decizie şi nu ar putea să facă o asemenea investiţie, iar societăţile străine, în condiţiile în care există o piaţă globală imensă în acest sector, analizează foarte atent oportunitatea investiţiilor".

Reprezentantulul ANRM a concluzionat că ţara noastră are un potenţial imens, fiind al cincilea producător de petrol şi gaze din Europa, în condiţiile în care de peste 160 de ani se extrage ţiţei din România, dar pentru valorificarea acestui potenţial sunt necesare investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb