• "Ar trebui să ne ocupăm mai serios de conceptul de dezvoltare durabilă"
Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie, conform domnului Laszlo Borbely, consilier de stat, şef al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, care afirmă:
"România a avut o problemă în trecut: am conceput multe lucruri între 1996 şi 2000, dar au rămas la nivelul hârtiilor de multe ori pentru că nu s-a ţinut cont ce priorităţi avem. Toate sunt priorităţi, dar dacă le iei pe toate fără să decelezi care sunt mai importante şi nu ai o strategie importantă, nu poţi să pui nimic în practică. Acum avem o şansă prin această Strategie, pentru că în data de 1 octombrie finalizăm cu toate aprobările noua Strategie de Dezvoltare Durabilă a României. Documentul se află pe site-ul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din Secretariatul General al Guvernului, pe care îl conduc din luna mai anul trecut".
Potrivit domniei sale, dezvoltarea durabilă nu poate fi cuantificată fără indicatori. La nivelul ONU există un set de 241 de indicatori în materie, iar Eurostat a propus circa 100 de indicatori. România, la Institutul Naţional de Statistică, are 103 indicatori din care pot fi urmăriţi la zi circa 23-25, conform domnului Laszlo Borbely, care adaugă că este nevoie de 60-70 de indicatori de dezvoltare durabilă.
Laszlo Borbely subliniază că are în vedere de multă vreme conceptul de dezvoltare durabilă, care ar trebui să beneficieze de o atenţie mai mare la nivelul întregii societăţi.
Domnia sa spune: "În ultimii ani mi-am dat seama că ar trebui să ne ocupăm mai serios de acest concept de dezvoltare durabilă. Ani la rând am încercat şi sper că am reuşit să fac câte ceva în acest domeniu.
Cred că prima întrebare care trebuie să fie în atenţia noastră este: ce facem cu viaţa noastră - cum să o facem mai durabilă, să trăim mai mult, să fim mai sănătoşi? Dacă fiecare dintre noi îşi va pune această întrebare, vom începe să căutăm răspunsuri. Cred foarte mult că la nivel individual trebuie să pornească o mişcare.
Se vorbeşte foarte mult la nivelul societăţii moderne de network, de reţea. Avem reţele de socializare. Avem nevoie de un network, de o reţea şi în România, o mişcare, o masă critică a celor care cred în dezvoltare durabilă şi pot să facă ceva sigur oriunde ar fi".
Domnul Borbely adaugă: "Ce este de făcut pentru a înfăptui această dezvoltare durabilă? Mai întâi, să avem o apropiere mai pozitivă faţă de ce este în jur".
"Am spus de multe ori: aş vrea o zi, o jumătate de zi, fără «breaking news» în România sau cu «breaking news» pozitiv pentru că avem foarte multe lucruri bune. Avem una dintre cele mai frumoase ţări din Europa şi din lume, cu cinci ecosisteme, avem stepa lângă Marea Neagră, avem alpin, avem continental, avem panonic, deci tot ceea ce ne trebuie. Avem resurse. Faţă de alte ţări din jur, avem de toate. Atunci, haideţi să vedem cum ne gospodărim cu resursele, cu ceea ce avem pentru a realiza o dezvoltare durabilă".
Dezvoltarea nu înseamnă numai să faci profit, să ai o industrializare, cum era conceptul în anii 1970-1980, mai precizează consilierul de stat, subliniind: "Lumea şi-a dat seama că trebuie să avem în vedere socialul, mediul şi felul în care punem cap la cap aceste concepte astfel încât să aducă şi un profit, pentru că altfel nu merge mai departe societatea".
Conform domnului Laszlo Borbely, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă adoptată în 2015 de statele ONU a cuantificat pentru prima oară ce ar trebui să facem în materie, având 17 obiective foarte clare.
Laszlo Borbely consideră că una dintre priorităţile României este implementarea Agendei 2030, lucru pentru care "avem nevoie de toţi cei care pot să pună umărul în această privinţă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2018, 13:34)
..........vorbire fara sustinere pe care nu te poti baza (gargara)..Cu cine sa implementezi aceasta asa zis Strategie Nationala.....cu Dragnea..Dancila...Valcov ??? Las-o balta Borbely. Se vor putea implementa eventualele puncte din aceasta strategie dupa ce vor DISPAREA mediocritatile si ageamii din clasa politica si o sa vina o clasa cu mult profesionalism...cu o etica si moralitate sanatoasa. Pana atunci vai de noi....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2018, 17:04)
Da, dar Make este cu ochii pe ei!.
2. Titlu gresit
(mesaj trimis de Melc roman în data de 26.09.2018, 18:44)
Buna seara. Ati gresit titlul si as dorisa remediez aceasta eroare. Titlul corect al documentului citat de articol este "Strategia Nationala Pentru Nedezvoltare Durabila". Un document de rasunator succes dealtfel. Toate cele bune.