Congresul american a adoptat, marţi seară, un act normativ care va relaxa o parte din reglementările din sectorul bancar introduse după criza financiară din 2008, în ideea de a preveni un nou crah bursier şi a ţine sub control excesele de pe Wall Street, informează AFP şi Reuters.
Legea Dodd-Frank - numită aşa după numele principalilor doi autori, senatorul Chris Dodd şi deputatul Barney Frank, reprezenta cea mai importante reformă a sistemului financiar din anii "30. Legea Dodd-Frank, adoptată de Barack Obama în 2010, impunea separarea activităţilor de investiţii de cele de retail şi nu permite băncilor să-şi asume prea multe riscuri. De asemenea, legea aducea un control mai strict pe pieţele financiare prin înfiinţarea de noi programe, consilii şi birouri care au fost integrate în structura de reglementare existentă, conform Agerpres.
Marţi seară, Camera Reprezentanţilor a adoptat cu o majoritate confortabilă actul normativ adoptat deja de Senat în luna martie, care ar urma acum să fie rapid ratificat de preşedintele Donald Trump, unul din principalii suţinători ai acestei iniţiative. Graţie noii legi, miile de bănci de mărime mică şi medie nu vor mai fi supuse anumitor reglementări impuse de legea Dodd-Frank în 2010. În schimb, reglementările-cheie care vizează cele mai mari instituţii bancare au rămas nemodificate.
Legea, adoptată cu 258 de voturi pentru faţă de 159 contra, majorează de la 50 de miliarde de dolari până la 250 de miliarde de dolari pragul de la care băncile sunt considerate de importanţă sistemică şi în consecinţă supuse unei mai stricte supervizări. De asemenea, relaxează prevederile privind tranzacţiile, creditarea şi normele de capital pentru băncile cu active mai mici de 10 miliarde de dolari.
"Este un avans important să eliberăm economia noastră de excesul de reglementare", a declarat liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan.
Însă pentru opozanţi, precum liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, noul act loveşte din plin măsurile de protecţie ridicate după criza din 2008. "Această lege ne readuce în epoca unde imprudenţa Wall Street-ului a provocat o prăbuşire istorică a sistemului financiar", a spus Nancy Pelosi.
Preşedintele Donald Trump a făcut din dereglementare o parte importantă a planurilor sale pentru industria financiară, liderul de la Casa Albă şi consilierii săi blamând în mod repetat Dodd-Frank Act pentru limitarea creditării şi creşterii economice.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a făcut apel pentru o reformă a legii de reglementare financiară Dodd-Frank şi pentru reducerea impozitelor pentru companii, în paralel cu promisiuni pentru investiţii masive în infrastructură şi readucerea în SUA a locurilor de muncă transferate în străinătate.