Consilierul lui Sorin Oprescu, arestat pentru 30 de zile

E.D.
Anticorupţie / 4 iunie 2015

Consilierul lui Sorin Oprescu, arestat pentru 30 de zile

Actualizare 20:08

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au admis azi propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Solomon Wigler, consilier personal al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit surselor din presă.

Decizia instanţei nu este definitivă.

(A.C.)

--------------------

Actualizare 16:45 Asociaţia Salvaţi Bucureştiul: "Este doar o chestiune de timp până când şi persoanele pe lângă care Wigler şi-a exercitat influenţa vor fi anchetate"

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul transmite, într-un punct de vedere faţă de arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, că nu este decât o chestiune de timp până când şi persoanele pe lângă care acesta şi-a exercitat influenţa vor fi anchetate.

"Arestarea confirmă că dezvoltarea urbană a Bucureştiului din ultimii 10 ani a fost una speculativă, prin sute de derogări de la legea oraşului, Planul Urbanistic General, în beneficiul unor investitori privaţi şi în detrimentul interesului public. Sufocarea traficului, supraîncărcarea reţelelor, scăderea confortului locuirii sunt consecinţă acestei dezvoltări urbane haotice. Era cunoscut în mod neoficial că există reţele de influenţe pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale şi că Solomon Wigler era interfaţă din Primăria Generală pentru aceste reţele de influenţă.

Conform comunicatului DNA, Planul Urbanistic Zonal pentru care s-a plătit mită a fost aprobat, deci consilierul Solomon Wigler şi-a exercitat deja influenţa atât faţă de primarul general şi arhitectul-şef, care au semnat expunerea de motive, respectiv raportul de specialitate, cât şi faţă de consilierii generali care au votat Planul Urbanistic Zonal. Este deci doar o chestiune de timp până când şi aceste persoane vor fi anchetate.

Arestarea confirmă că arhitectul-şef al capitalei, Gheorghe Pătraşcu, este o marionetă, deciziile de dezvoltare urbană pe care ar trebui să le coordoneze fiind luate peste capul lui.

Amintim că, în anul 2014, Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei infrastructură din Primăria Capitalei, a fost arestat preventiv pentru a fi solocitat mită de la firmele care executau lucrări publice pentru municipalitate.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul salută acţiunea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Serviciului Român de Informaţii şi speră că prima arestare preventivă pentru trafic de influenţă în domeniul urbanismului va duce la reducerea dezvoltării urbane necontrolate a oraşelor din România", notează Asociaţia.

(Alexandru Costea)

---------------

Actualizare 11:24 Oprescu l-a suspendat din funcţie pe Solomon Wigler

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) transmite că Primarul General a luat măsurile care se impun în conformitate cu legislaţia în vigoare, suspendându-l pe Solomon Wigler din funcţia de consilier.

"Primăria Municipiului Bucureşti a pus şi pune la dispoziţia organelor de cercetare toate informaţiile, documentele şi înscrisurile solicitate de către acestea", arată, într-un comunicat, PMB.

---

Actualizare 10:59 DNA: Wigler Solomon a primit mită pentru a interveni pe lângă Oprescu, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă

Procurorii DNA arată că Wigler Solomon, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, a primit în mai multe rânduri mită, într-un context separat, fiindu-i oferiţi 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă.

În ordonanţa de reţinere DNA arată că, în perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, Wigler a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro şi a primit în mai multe tranşe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Wigler a lăsat astfel să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri.

Acestea vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria municipiului Bucureşti.

Concret, Wigler a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective.

În acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu Wigler în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunţător că, în şedinţa Consiliului general al municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ - ul pentru unul dintre supermarket-uri.

În acest context, Wigler a convenit cu martorul denunţător ca, în data de 03 iunie 2015, să-i remită suma de 25.000 euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.

La data de 03 iunie 2015, Wigler a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul mai sus menţionat.

Anterior, în acelaşi scop, acesta primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la acelaşi om de afaceri.

Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, Wigler a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului Bucureşti, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă, în vederea eliberării unei autorizaţii de construire necesare unei soluţii de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri.

Wigler urmează să fie prezentat astăzi la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

---

Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA, după ce miercuri seară a fost prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro, transmit surse din presă.

Acestea susţin că el a pretins 230.000 de euro pentru a interveni în legătură cu unele autorizaţii şi PUZ-uri.

Aceleaşi surse au precizat că, în schimbul banilor, Solomon Wigler ar fi promis intervenţii la primarul Capitalei şi la anumiţi consilieri.

El este acuzat de trafic de influenţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Greu ,dar se misca si la primaria buc. ceva,,

    Dna i-a taiat banii de costume lui Oprescu ! Alooo, fratilor, merge Oprescu la meeeetinguri in pielea goala ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb