Autorităţile române au ca prioritate şi vor încerca în continuare să obţină liberalizarea regimului de vize în relaţia cu Statele Unite, însă, spre deosebire de situaţia din Canada, va fi un proces mai complicat, pentru că legislaţia americană nu este uşor de modificat, a declarat, ieri, Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru probleme europene, înntr-o conferinţă pe teme europene organizată de Institutul European din România şi Ambasada Poloniei, potrivit News.ro
Consilierul prezidenţial a subliniat că vizele pentru Canada şi cele pentru SUA pentru cetăţenii români sunt chestiuni separate, deoarece legislaţia din Canada a permis ridicarea vizelor printr-o decizie politică, în cadrul negocierilor pentru acordul economic şi de comerţ - CETA - dintre UE şi Canada: "În Statele Unite, lucrurile sunt diferite. Există o anumită legislaţie, nu e foarte simplu să fie modificată, dar ce pot să vă asigur e că autorităţile române au această prioritate, în acţiunile pe care le desfăşoară, şi că o să încercăm în continuare să obţinem această liberalizare a regimului de vize şi în relaţie cu Statele Unite. Dar va fi un proces mai complicat, pentru că există această legislaţie şi nu e foarte simplu să fie modificată".
Întrebat dacă ar putea exista o întâlnire între cei doi preşedinţi, Klaus Iohannis şi Donald Trump, consilierul prezidenţial spune că nu poate nici confirma şi nici infirma o astfel de posibilitate, dar că "rămâne de văzut".
Guvernul a anunţat la sfârşitul lunii octombrie că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetăţenii români în două etape, parţial de la 1 mai 2017 şi total de la 1 decembrie.
Executivul preciza atunci că, "în urma discuţiilor intense din ultimele luni între cei doi prim-miniştri, Dacian Cioloş şi Justin Trudeau", Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de a elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017.
În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parţială a vizelor pentru cetăţenii români eligibili care călătoresc în această ţară.
Astfel, la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.
La aceeaşi conferinţă, Orban a susţinut că cele mai mari probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent sunt migraţia şi Brexit-ul.
"Atâta timp cât Uniunea nu e capabilă să acţioneze unit şi să găsească soluţii de compromis la problemele cu care se confruntă, normal că şi România este afectată. Nu e afectată special, dar e afectată dacă Uniunea nu funcţionează", a afirmat Orban.
A doua economie a UE a decis în luna iunie, în urma unui referendum, să părăsească Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o problemă foarte serioasă pentru toate statele membre, consideră consilierul prezidenţial.
"Este pentru prima dată când Uniunea Europeană nu creşte din punctul de vedere al numărului de membri, ci scade. E o problemă", a menţionat Orban.
Brexit-ul are şi consecinţe bugetare, spune el, şi ridică totodată probleme politice şi administrative la nivelul UE.
"Va fi foarte dificil de găsit soluţii într-un timp relativ scurt. 18 luni e aproape nimic. Pentru că în tratat este prevăzută o perioadă de doi ani, dar practic negocierea trebuie să fie finalizată în 18 luni ca să permită inclusiv dezbaterea în Parlamentul European a acordului la care se va ajunge (...) Rolul Uniunii Europene ca actor global va fi influenţat de această plecare a Marii Britanii din UE", a mai spus Orban.