Consiliul Concurenţei a finalizat încă două investigaţii pe piaţa farmaceutică

F. A.
Companii #Sănătate / 19 martie 2012

Consiliul Concurenţei a finalizat încă două investigaţii pe piaţa farmaceutică: Bayer, Sintofarm şi distribuitorii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale şi, respectiv, o posibilă înţelegere anticoncurenţială între membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Astfel, companiile farmaceutice Bayer, Sintofarm şi distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei cu aproximativ 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) pentru încheierea unor înţelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer şi, respectiv, Sintofarm.

Bogdan Chiriţoiu, preşedinele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Aceste înţelegeri anticoncurenţiale, considerate încălcări grave ale legislaţiei concurenţei, au avut ca obiect restrângerea concurenţei prin izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului pe alte pieţe, inclusiv în cadrul pieţei comune. Implicarea distribuitorilor în activităţi de export nu conduce la riscul unei aprovizionări necorespunzătoare a pieţei româneşti deoarece, conform reglementărilor în vigoare, distribuitorii angro au obligaţia de a satisface cu prioritate şi în mod satisfăcător cerinţele pieţei din România".

De asemenea, Consiliul Concurenţei a finalizat, fără a aplica sancţiuni, investigaţia privind o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de către membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).

Investigatia a fost declanşată în luna octombrie 2008 ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrările de medicamente către spitale şi farmacii. Conform reprezentanţilor celor două asociaţii, aceasta decizie se datora refuzului Ministerului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor, în funcţie de evoluţia cursului valutar.

Anca Buta Muşat, Partner Muşat & Asociaţii, a declarat: "Închiderea investigaţiei fără aplicarea de sancţiuni reprezintă atât o soluţionare favorabilă a dosarului din perspectiva Farmexim cât şi o realizare profesională remarcabilă a echipei de avocaţi implicate în acest proiect. Consiliul Concurenţei recunoaşte astfel validitatea argumentelor privind atât justificarea acţiunilor Farmexim în contextul economic şi legal aplicabil cât şi lipsa oricăror efecte anticoncurenţiale pe piaţă. Sistarea furnizării de medicamente către farmacii şi spitale pe fondul refuzului Ministerului de a ajusta preţul medicamentelor în funcţie de evoluţia cursului valutar a fost o acţiune necesară, menită să contrabalanseze poziţia de forţă a Ministerului, în încercarea de a-l determina să acţioneze potrivit prevederilor legale în vigoare".

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb