Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care EOS Invest EE GmbH SA (EOS), Internaţional Finance Corporation (IFC) şi Next Capital Solutions SRL vor înfiinţa vehiculul de investiţii Creditable Opportunities Fund SCA SICAV-RAIF - Creditable Sub-Fund 1, prin intermediul fondului Creditable Opportunities Fund SCA SICAV-RAIF, potrivit unui comunicat de presă al autorităţii.
EOS face parte din Grupul EOS, un furnizor internaţional de servicii financiare personalizate. Activitatea principală a companiei este achiziţionarea de portofolii de creanţe garantate şi negarantate. Principalele sale sectoare ţintă sunt cel bancar, al utilităţilor, imobiliar şi al comerţului electronic.
IFC este membră a Grupului Băncii Mondiale şi este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din ţările în curs de dezvoltare.
Next Capital Solutions SRL şi companiile din grupul său activează într-o gamă largă de activităţi, în sectorul financiar (credite neperformante şi colectare, factoring şi finanţare de credite neperformante garantate), dezvoltare imobiliară, activităţi de investiţii (cum ar fi investiţii/ proiecte IT, investiţii în agricultură, investiţii de capital în companii româneşti), externalizare de procese de afaceri etc.
Fondul Creditable Opportunities Fund SCA SICAV-RAIF a fost constituit la începutul lunii decembrie 2021 ca societate de investiţii cu capital variabil organizată ca fond de investiţii alternative rezervate cu compartimente multiple sub forma unei societăţi în comandită pe acţiuni, în conformitate cu legislaţia din Luxemburg.
Scopul Creditable Opportunities Fund SCA SICAV-RAIF - Creditable Sub-Fund 1 este de a investi în cumpărarea şi/ sau achiziţionarea de active, inclusiv credite neperformante garantate pentru retail şi IMM-uri/corporaţii sau portofolii de active imobiliare (în legătură cu credite neperformante) din bilanţurile băncilor din Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, România şi Serbia.
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această tranzacţie trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această operaţiune în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
Eventualele observaţii şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă în termen de 20 zile de la data prezentului anunţ.