Ministerul Economiei şi Comerţului va semna un contract de consultanţă financiară cu consorţiul Deloitte Central Europe Ltd.(Cipru) şi Fondul Româno-American de Investiţii, în vederea privatizării Complexelor energetice Craiova şi Rovinari. Pentru serviciile de consultanţă aferente privatizării complexului Rovinari au depus iniţial scrisori de interes şapte consorţii, iar pentru Craiova cinci consorţii, informează un comunicat difuzat ieri de Biroul de presă al Guvernului.
Consorţiul Deloitte Central Europe Ltd.(Cipru) şi Fondul Româno-American de Investiţii au fost selectate de Ministerul Economiei şi Comerţului, prin OPSPI, întrunind cel mai mare punctaj combinat al ofertei tehnice şi financiare.
Proiectele contractelor de consultanţă privind privatizarea Complexelor energetice Craiova şi Rovinari cuprind sarcinile pe care consultantul trebuie să le îndeplinească în vederea pregătirii pentru privatizare şi a atragerii de investitori pentru cele două societăţi.
Cheltuielile pentru pregătirea şi realizarea privatizării Complexelor energetice Craiova şi Rovinari vor fi suportate de către cele două societăţi, care au în componenţă unităţi de extracţie a cărbunelui şi centrale termoelectrice.
Preţul serviciilor de consultanţă are două componente, una fixă şi una variabilă, în funcţie de valoarea tranzancţiei.
Cheltuielile legate de plata componentei fixe a onorariului vor fi suportate de către Complexele energetice Craiova şi Rovinari.
În cazul în care privatizarea se face prin majorare de capital, cheltuielile legate de plata componentei variabile a onorariului consultantului vor fi suportate, de asemenea, de cele două societăţi pentru sumele cu care investitorii vor majora capitalul social.
În cazul în care privatizarea se va face prin vînzare de acţiuni, Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, acoperă o parte din componenta variabilă a onorariului de succes aferentă fiecărui contract, pentru sumele încasate aferente acţiunilor vîndute.
Ministerul Economiei şi Comerţului estimează că procesul de privatizare al celor două societăţi va fi finalizat la începutul anului viitor. Complexele Craiova şi Rovinari sunt societăţi energetice integrate, care au în componenţă unităţi de extracţie a cărbunelui şi centrale termoelectrice. Cele două societăţi, precum şi Complexul Turceni, au fost înfiinţate la începutul anului trecut, prin restructurarea companiei Termoelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.