CONSUM URIAŞ ÎN INDUSTRIA AUTO ŞI A TELEFOANELOR Litiul devine un metal tot mai "preţios"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 9 mai 2016

Analiştii îl consideră "noul petrol" sau "noul aur"

Preţul litiului a crescut de peste două ori într-un deceniu

Cererea de vehicule electrice se extinde tot mai mult la nivel global, iar stadiul actual pare să fie doar un început, spun specialiştii, anticipând că, în următorii 5-10 ani, consumul de litiu va fi uriaş.

Cererea mare de litiu vine din trei "mega industrii": cea a dispozitivelor electronice (telefoane, PC-uri etc.), cea a vehiculelor electrice şi sectorul stocării de energie.

Conform Market Watch, producătorul american de autovehicule "Tes-la Motors" Inc., care "agită" indus-tria auto cu modelele sale de maşini electrice, remodelează şi pieţele metalelor. Market Watch notează că "Tesla", dar şi alţi producători de vehicule electrice, "înghit" acest metal uşor (litiu) în procesele de fabricare a bateriilor litiu-ion.

În asemenea condiţii, câteva fabrici mari de baterii din litiu sunt acum în construcţie, altele - în fază de plan. "Tesla" are deja o fabrică foarte mare, care va avea un aport semnificativ la creşterea producţiei globale de baterii din litiu, până în 2020.

Analiştii arată că "Tesla" nu este singurul consumator de acest metal uşor, însă "lăcomia" sa pentru litiu îi aduce o atenţie semnificativă. Furnizori majori de baterii din litiu mai sunt BYD Co. din China, "Panasonic" din Japonia, "LG Chem" şi "Samsung SDI" din Coreea de Sud.

Preţul carbonatului de litiu a crescut cu 47% în primul trimestru din acest an, comparativ cu media din 2015, conform celor mai recente cifre publicate de Benchmark Mineral Intelligence. În 2015, când cotaţiile celor mai multe metale şi materii prime scădeau, preţul litiului a urcat cu 28%, potrivit Benchmark Mineral Intelligence.

Litiul a avut, aproape un deceniu, un preţ în jurul a 6.000 de dolari tona, însă acesta a crescut, ajungând la circa 14.000 de dolari tona, conform "Citigroup". Astfel, metalul devine tot mai "preţios".

Spre deosebire de aur, cupru şi alte materii prime, litiul nu beneficiază de o piaţă spot, nefiind tranzacţionat la vreo bursă. Preţurile sunt negociate individual, între cumpărători şi vânzători.

Banca americană de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. estimează că cererea de litiu s-ar putea tripla până în 2025, urmând să ajungă la 570.000 de tone, în principal datorită cererii din partea producătorilor de smartphone-uri şi autoturisme electrice. Potrivit "Goldman", litiul este "noul petrol", iar alţi analişti îl consideră "noul aur". Banca americană mai anticipează că industria vehiculelor electrice va spori cu 1.100% în următorii nouă ani.

Piaţa litiului va creşte de cel puţin două ori în următorii patru ani, conform Citi Research, care preconizează că piaţa globală a bateriilor din litiu va ajunge la 40 de miliarde de dolari în 2020, de la circa 20 de miliarde de dolari acum.

Litiul şi compuşii săi au câteva utilizări industriale: producţia de baterii din litiu şi litiu-ion, fabricarea sticlei rezistente la căldură şi a ceramicii, a lubrifianţilor, a aditivilor pentru producţia de fier, oţel şi aluminiu. În aceste sectoare este utilizată mai bine de trei sferturi din producţia mondială de litiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb