Continuă declinul din sectorul bancar european

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2007

l Clienţii "Northern Rock" îşi retrag economiile

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cele mai importante pierderi consemnându-le titlurile băncilor, după ce clienţii "Northern Rock" Plc au asaltat, pentru a treia zi consecutiv, sucursalele din Marea Britanie ca să-şi retragă economiile.

Amintim că, vineri, creditorul ipotecar britanic "Northern Rock" a anunţat că "Bank of England" a decis să-i asigure fonduri de urgenţă ca să reducă problema severă a lichidităţilor acestuia.

Acţiunile "Northern Rock" au scăzut cu 40%, la 263 pence.

"Citigroup" şi-a redus estimarea pentru preţul acestor acţiuni: -47%, la 400 pence, iar "Deutsche Bank": -43%, la 370 pence.

Sute de clienţi ai băncii au ignorat asigurările date de directorul executiv al instituţiei, Adam Applegarth, în legătură cu depozitele acestora. Applegarth a spus că depozitele sunt în siguranţă, însă clienţii băncii au retras peste 4 miliarde de dolari începând cu data de 14 septembrie. Suma reprezintă aproape 8% din totalul depozitelor constituite la "Northern Rock", potrivit "British Broadcasting" Corp.

Acţiunile băncii comerciale "Alliance & Leicester" Plc au scăzut cu 15%, la 739,5 pence. Titlurile "Hypo Real Estate Holding" AG, al doilea creditor ipotecar din Germania, au coborât cu 3,4%, la 36 de euro. Analiştii recomandă vânzarea aces­tor acţiuni, anterior îndemnând la păs­trarea lor.

Titlurile "Deutsche Bank", cea mai mare bancă din Germania, au pierdut 1,9%, stabilind un curs de 88,3 euro. Analiştii de la "Citigroup" şi-au modificat în sens negativ recomandarea pentru aceste acţiuni: "vinde", de la "păstrează".

Titlurile "Barclays" Plc, a treia bancă din Marea Britanie, au coborât cu 3,2%, la 577 pence. Conducerea "ABN Amro Holding" NV din Olanda nu crede că oferta de preluare primită de la "Barclays" va avea succes în rândul acţionarilor instituţiei olandeze.

Un curs descendent au urmat şi titlurile companiilor de construcţii. Acţiunile "Ferrovial", a doua societate de profil din Spania, au coborât cu 3,6%, la 53,75 euro, după ce "Merrill Lynch & Co." şi-a redus estimarea de curs: -6,3%, la 90 de euro.

Acţiunile "Lafarge" SA, cel mai mare producător de ciment din lume, au scăzut cu 3,8%, la 104,78 euro.

Ieri au scăzut aproape toate bursele din vestul Europei. Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scăzut cu 1,2%, la 6.211,70 puncte, CAC 40 al pieţei din Paris - cu 1,3%, la 5.468,85, iar DAX al celei din Frankfurt a urcat cu 0,04%, la 7.500,68.

Scad pieţele din SUA

Acţiunile listate la bursele din Statele Unite au scăzut la rândul lor ieri, în des­chidere, ca urmare a situaţiei "Northern Rock" Plc.

Acţiunile "JPMorgan Chase & Co.", au scăzut cu 34 de cenţi, la 45,20 dolari, iar titlurile "Citigroup" Inc. - cu 28 de cenţi, la 46,36 dolari. Acţiunile "American International Group" Inc. (AIG) au pierdut 55 de cenţi, stabilind un curs de 64,41 dolari.

Acţiunile "Microsoft" Corp. au coborât cu 24 de cenţi, la 28,80 dolari. Compania, cel mai mare producător mondial de software, a pierdut apelul cu care a atacat decizia antitrust a UE, fiind obligată să plătească o amendă de 497 milioane de euro (689 milioane de dolari) şi să-şi ajute rivalii să-şi conecteze produsele la sistemul de operare Windows.

Indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 0,4%, la ora 9:42 a.m., pe piaţa din New York, ajungând la 1.478,88 puncte. Dow Jones Industrial Average a coborât cu 0,3%, la 13.404,56, iar Nasdaq Composite - cu 0,4%, la 2.592,62.

Scad acţiunile producătorilor asiatici de memorii

Acţiunile companiilor listate la bursele din Asia au urmat ieri, pentru prima oară în ultimele cinci zile de tranzacţionare, un curs descendent. Evoluţia a fost determinată de faptul că Departamentul american al Justiţiei a lansat o investigaţie în rândul producătorilor de cipuri de memorii flash.

Acţiunile companiei sud-coreene "Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător de memorii flash NAND, au scăzut cu 2%, la 545.000 woni - cel mai redus curs din 31 mai până în prezent. Compania colaborează într-o investigaţie cu autorităţile SUA, acestea suspectând că societatea a fost implicată în înţelegeri de tip cartel, care presupun fixarea de preţuri pe piaţă.

Acţiunile "Taiwan Semiconductor Manufacturing" Co., cel mai mare producător mondial de cipuri la comandă, au coborât cu 1,6%, la 60,80 dolari taiwanezi. Titlurile "Powerchip Semiconductor" Corp., cel mai mare producător taiwanez de cipuri pentru memorii de computere, au scăzut cu 3,2%, la 15,20 dolari taiwanezi.

Acţiunile "Hynix Semiconductor" Inc., al treilea producător mondial de memorii NAND, au urcat cu 0,5%, la 30.550 woni, pe piaţa din Coreea de Sud. Compania nu a primit notificare de la autorităţile antitrust în privinţa vreunei investigaţii.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume şi cel mai mare producător de ţiţei din Australia, au coborât cu 1,5%, la 38,82 dolari australieni, ca urmare a scăderii cotaţiilor petrolului. Titlurile "Woodside Petroleum" Ltd., al doilea explorator de ţiţei din Australia, au scăzut cu 0,8%, la 46,40 dolari australieni. Titlurile PTT Pcl, cea mai mare societate petrolieră din Thailanda, au scăzut cu 3,1%, la 314 bahti.

Acţiunile "National Australia Bank" Ltd., cea mai mare bancă din Australia, au scăzut cu 1,5%, la 38,42 dolari australieni. Presa locală a informat că "National Australia Bank" ar putea cumpăra "Northern Rock" Plc, creditorul britanic care a primit finanţare de urgenţă de la "Bank of England", din cauza problemelor sale financiare.

Indicele Taiex al Bursei din Taiwan a scăzut cu 1,5%, la 8.899,91 puncte, iar S&P/ASX 200 al celei australiene - cu 0,6%, la 6.271,40. Ieri, în regiune, au urcat pieţele din China (+1,9%), Coreea de Sud (+0,1), Noua Zeelandă (+0,2%), Filipine (+0,4%), Pakistan (+0,1%) şi Sri Lanka (+0,2%). Bursele din Japonia au fost închise.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb