"Continuarea educaţiei permite avansarea în carieră"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Cultură / 18 octombrie 2013

"Continuarea educaţiei permite avansarea în carieră"

Interviu cu Feite Van Dijk, Coordonator Relaţii Internaţionale BI Norwegian Business School

Principalul motiv pentru care oamenii aleg să îşi continue educaţia, prin programe de MBA sau cursuri specializate, este că, în acest fel, au oportunitatea să avanseze în carieră, potrivit lui Feite Van Dijk, Coordonator Relaţii Internaţionale în cadrul BI Norwegian Business School. De asemenea, astfel de programe îi ajută şi într-o eventuală schimbare a domeniului în care activează, ne-a declarat domnia sa.

Pentru companii, finanţarea de programe de studii avansate pentru angajaţi contribuie la îmbunătăţirea performanţelor acestora şi, în acelaşi timp, le creşte ataşamentul faţă de firmele la care lucrează, a mai precizat Feite Van Dijk.

Candidaţii pentru programele de MBA sunt persoane care au cel puţin opt ani de experienţă în câmpul muncii, în poziţii de conducere, precum şi rezultate notabile în activitate, arată reprezentantul universităţii norvegiene.

Reporter: Ce tip de programe educaţionale oferă BI Norwegian Business School?

Feite Van Dijk: Ne concentrăm asupra mai multor grupuri ţintă. Avem programe de licenţă şi de masterat, cu normă întreagă, precum şi programe orientate către persoane care lucrează. Noi le numim "Programe de educaţie continuă", pentru că se adresează unor persoane care au obţinut deja o diplomă şi care au nevoie să dobândească un set nou de cunoştinţe, prin cursuri specializate.

Aceste programe sunt cu jumătate de normă, precum cel de Masterat în Management, unde studenţii pot face câte un modul, timp de trei ani, şi care se adresează, cu precădere, persoanelor care deţin poziţii de management de nivel mediu.

De asemenea, oferim programe pe care diverse companii şi instituţii ni le solicită pentru angajaţii lor. Vorbim despre cursuri de management de proiect, cursuri de management adresate directorilor de şcoli generale şi licee, în cazul acestuia din urmă având un grup substanţial de participanţi, şi despre programe de Executive MBA, care se adresează unor persoane cu funcţii de management apropiat celor de top. Recent, am adăugat în oferta educaţională şi programe care durează cel mult o săptămână, nu oferă o diplomă de absolvire şi sunt adresate managerilor de top.

Reporter: Programele dezvoltate împreună cu firme şi instituţii se adresează şi unor entităţi din afara Norvegiei?

Feite Van Dijk: Până acum, am avut, în cea mai mare parte, instituţii şi companii norvegiene, dar şi companii internaţionale prezente în Norvegia. Dorim, însă, să creştem oferta pentru pieţele internaţionale, pe toate segmentele. Un exemplu în acest sens este programul de Executive MBA pe care îl oferim în China, în parteneriat cu Universitatea din Fudan. De asemenea, am lansat programele scurte în Singapore şi intenţionăm să le lansăm şi în China.

Domeniile asupra cărora ne concentrăm cu programele cu vocaţie internaţională sunt cel energetic şi cel al transportului maritim. Aici ni se pare logic să concurăm din poziţia de entitate norvegiană. Dacă am concura cu o ofertă mai variată de programe de Executive MBA, am pierde în faţa şcolilor de afaceri din SUA, Marea Britanie şi din alte economii mai mari. În schimb, concentrându-ne pe aceste domenii, pentru care Norvegia est cunoscută la nivel global, putem să fim competitivi.

Reporter: Care sunt motivele pentru care aleg unele persoane să participe la astfel de programe, în condiţiile în care atât oamenii, cât şi companiile, se uită mult mai atent la costuri decât în urmă cu cinci-şase ani?

Feite Van Dijk: Din punctul de vedere al indiviziilor, principalul motiv este că doresc să avanseze în carieră, o oportunitate pe care astfel de programe le-o oferă. Un alt motiv este că doresc să facă o schimbare în carieră, să intre într-un alt domeniu de activitate.

Din punctul de vedere al companiilor, investiţia în programe de educaţie pentru angajaţi reprezintă atât un mod de a-şi creşte competitivitatea, cât şi unul de a le oferi acestora beneficii non-salariale.

Reporter: Care sunt criteriile de selecţie ale candidaţilor pentru aceste programe?

Feite Van Dijk: Ne uităm, mai întâi, la experienţa în câmpul muncii. Pentru programele adresate persoanelor cu poziţii de middle-management, experienţa trebuie să fie de minimum şase ani, în timp ce pentru programele de Executive MBA, limita inferioară este cuprinsă între opt şi doisprezece ani. Bineînţeles, trebuie să fie o experienţă relevantă, de deţinere a unor funcţii de conducere.

Candidaţii la programe de Executive MBA trebuie să treacă şi de un interviu, în cadrul căruia le analizăm rezultatele academice dar, mai ales, cele din cariera profesională.

Reporter: Cât de mare este dimensiunea internaţională a programelor pe le oferiţi?

Feite Van Dijk: Programele adresate celor cu funcţii de middle-management sunt orientate cu precădere către piaţa norvegiană, fiind predate aproape exclusiv în limba locală şi presupunând petrecerea unei perioade scurte de timp la instituţii de învăţământ din afara Norvegiei.

În schimb, programele de Executive MBA au o componentă internaţională puternică. Avem un număr foarte mare de studenţi străini. De asemenea, cooperăm cu şcoli de afaceri din alte ţări, participanţii putând să facă anumite module în California, la Universitatea Berkeley, în Madrid şi în Singapore. Pentru programul de Management în Energie, avem un parteneriat cu o instituţie de învăţământ franceză.

Reporter: Cum sunt structurate programele de Executive MBA?

Feite Van Dijk: Programele conţin şase module, de câte două săptămâni fiecare. Scopul este să permită participanţilor să şi lucreze.

Reporter: Cum apreciaţi educaţia universitară din România, comparativ cu cea din Norvegia, din punct de vedere al relevanţei pentru piaţa muncii?

Feite Van Dijk: În Norvegia, BI este foarte apreciată pentru conexiunile puternice pe care le are cu piaţa muncii. Suntem una dintre foarte puţinele instituţii de învăţământ norvegiene care percep taxe pentru studii, cele de stat nefăcând acest lucru, şi cu toate acestea suntem una dintre cele mai mari universităţi din ţară, din punct de vedere al numărului de studenţi.

Nu ştiu suficient de multe despre sistemul de educaţie din România, astfel încât să pot emite o părere generală. În ceea ce priveşte Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, aceasta are de făcut faţă unor provocări, având în vedere că este o instituţie mare, cu un număr substanţial de programe de masterat. Cred că ar putea să beneficieze de o concentrare asupra unui număr mai mic de programe, precum şi de o cooperare mai strânsă cu mediul de afaceri.

Academia a depus eforturi să aducă persoane cu funcţii de conducere în anumite companii pentru a ţine cursuri, aceste fiind un mod bun de a crea o apropiere de mediul economic. Mai este, însă, mult de lucru în această privinţă.

De asemenea, ASE nu oferă programe de Executive MBA decât într-o măsură redusă şi ar putea să crească numărul acestora.

Reporter: Cât de dificil este să fii o instituţie de învăţământ privată în Norvegia, unde învăţământul de stat este gratuit?

Feite Van Dijk: Depunem un efort continuu să atragem studenţi, ceea ce presupune să ne promovăm cât mai bine şi să oferim programe cât mai relevante. Competiţia în acest domeniu este în creştere, tot mai multe universităţi norvegiene de stat oferind programe de licenţă şi masterat în domeniul administrării afacerilor. Având în vedere că ele oferă aceste programe în mod gratuit, în timp ce la BI taxa este de aproape 9.000 euro pe an, trebuie să inovăm în mod constant, să vedem unde este nevoie să ne îmbunătăţim. O astfel de competiţie este sănătoasă pentru o universitate, pentru că o determină să fie cât mai bună în ceea ce face, respectiv oferirea de programe educaţionale.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb