Actualizare 14:00 Federaţia Solidaritatea Sanitară susţine creşterea contribuţiilor la sănătate
Federaţia Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) susţine majorarea contribuţiilor la sănătate, argumentând că acest lucru poate duce la creşterea finanţării sistemului sanitar, în paralel cu şansa de a fi salvaţi mii de pacienţi care mor anual din cauza lipsei resurselor necesare.
"Creşterea contribuţiilor la sănătate înseamnă una din măsurile necesare pentru creşterea finanţării sistemului, alături de transferarea pachetului de servicii sociale către stat. De asemenea, se traduce prin majorarea bazei de contribuţie, deoarece, în prezent, pentru sănătatea a circa 20 de milioane de cetăţeni contribuie doar aproximativ 6,9 milioane de români). Nu în ultimul rând, înseamnă creşterea contribuţiei asigurărilor private la finanţarea sistemului (în special prin asigurările complementare)", se arată într-un comunicat al FSSR, remis astăzi redacţiei.
Federaţia subliniază, totodată, că măsura creşterii contribuţiilor la sănătate înseamnă şansa de a salva mii de pacienţi, care mor anual din cauza lipsei resurselor necesare, în condiţiile în care există metode de a-i trata, dar sistemul nu are banii necesari pentru a o face.
"O creştere a contribuţiilor se traduce printr-un un efort mic pentru cetăţeanul contributor (creşterea cu 0,65% a nivelului contribuţiei pentru contribuţia totală de 12%, şi cu 1,65% pentru o contribuţie totală de 14%), dar şi un beneficiu mare pentru pacienţi şi imens pentru cetăţenii salvaţi de la moarte tocmai ca urmare a acestei măsuri. În acest fel, se împarte în mod egal responsabilitatea pentru sănătatea cetăţenilor între angajaţi, angajatori, stat şi toţi cei care realizează venituri", se mai spune în comunicat.
Potrivit FSSR, măsura amintită ar însemna şi posibilitatea de a introduce mecanisme de protecţie socială, prin finanţarea cotei cuvenite de contribuţie de la bugetul de stat sau din alte surse, în cazul în celor pentru care aceste contribuţii riscă să reprezinte o reducere periculoasă a veniturilor.
"Se vor reduce semnificativ contribuţiile directe şi cele informale, pe care cetăţeanul ajunge să le facă atunci când ajunge pacient. Adică, pacienţii pot să-şi concentreze toate eforturile pentru îngrijirea propriei sănătăţi. De asemenea, înseamnă o şansă în plus pentru pacienţi de-a fi trataţi de profesionişti din ce în ce mai buni, în condiţiile în care finanţarea corespunzătoare a sistemului înseamnă în mod simultan posibilitatea de-a salariza lucrătorii la un nivel mai adecvat. Creşterea finanţării sistemului sanitar va avea, totodată, ca efect reducerea semnificativă a migraţiei doctorilor şi asistentelor", se aminteşte în comunicat.
---
Majorarea contribuţiilor la bugetul asigurărilor de sănătate (CASS) a constituit, ieri, prilej de contradicţii între secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc şi ministrul de resort Nicolae Bănicioiu.
La scurt timp după ce primul dintre cei doi oficiali a anunţat, într-o conferinţă pe teme de sănătate, că este posibil ca CASS să crească de la 10,7%, cât este în prezent, la 14%, şeful de la sănătate a infirmat spusele subalternului său, precizând că nu există nicio posibilitate ca acest lucru să se întâmple, nici în 2014, nici în anii care urmează.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că autorităţile din domeniul sănătăţii ar trebui să se îngrijească de ceea ce se întâmplă cu Institutul Cantacuzino şi de faptul că nu avem vaccinuri pentru nou-născuţi şi să nu se mai grăbească să anunţe, la orice pas, creşteri de taxe.
La rândul său, Dan Schwartz, expert în fiscalitate, ne-a spus că, de cele mai multe ori, în astfel de cazuri se doreşte manipularea opiniei publice prin "zvonistică": "Se întâmplă în mod frecvent, la noi, să avem de-a face cu o astfel de zvonistică, în care, pentru testarea opiniei publice, o persoană dintr-o instituţie iese cu un zvon potrivit căruia ar urma să crescă o taxă, după care, în funcţie de reacţia opiniei publice, iese un alt oficial care infirmă respectivul zvon. Sunt situaţii în care, la câteva zile de la lansarea unui zvon, cum a fost cel prin care domnul Săndesc anunţa o posibilă majorare a CASS la 14%, să se revină şi să se anunţe că respectivul impozit va creşte, dar mai puţin decât s-a anunţat iniţial, cum s-ar putea întâmpla, în cazul de faţă, să se majoreze CASS la 12%, situaţie în care toată lumea răsuflă uşurată că nu s-a confirmat primul zvon".
Dorel Săndesc, a spus, ieri, că, la nivelul Ministerului Sănătăţii, există discuţii privind posibilitatea majorării contribuţiei pentru asigurările de sănătate, fără ca până acum să existe o decizie în acest sens.
"A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea", a spus secretarul de stat, citat de Mediafax.
Oficialul MS a subliniat că reprezentanţii FMI consideră că această măsură este justificată, întrucât ar putea constitui soluţia pentru diferitele probleme ale sistemului sanitar.
Întrebat dacă există calcule pentru sumele suplimentare pe care această măsură le-ar aduce în sistem, Săndesc a răspuns că nu există astfel de cifre.
"Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5%-14%, a mai spus Săndesc.
Reducerea contribuţiei la sănătate la 10,7% a avut loc în 2008, de la nivelul de 14%.
Secretarul de stat a precizat că la discuţiile cu oficialii FMI au participat şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai Ministerului Finanţelor Publice.
Nicolae Băcnicioiu, ministrul Sănătăţii, ne-a spus că nu ia în calcul majorarea contribuţiilor la bugetul de sănătate nici pentru acest an, nici pentru anii care urmează.
Domnia sa ne-a precizat au fost unele discuţii în 2010, dar că nu este de acord cu o astfel de măsură.
"Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la Sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la Sănătate", a declarat, ieri, ministrul de resort.
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România susţine creşterea CASS "de mai bine de opt ani, în mod consecvent, aceasta fiind una din măsurile necesare pentru a da o şansă sistemului sanitar", arată un comunicat de presă.
Acesta precizează că o astfel de măsură, dublată de o mai bună administrare a respectivilor bani, este singura care poate asigura creşterea calităţii serviciilor medicale şi creşterea calităţii vieţii profesionale a salariaţilor.
"În condiţiile în care nivelul de colectare nu s-a îmbunătăţit semnificativ, creşterea contribuţiilor devine oportună. Cu alte cuvinte. (...) În acest sens, apreciem poziţia domnului secretar de stat Dorel Săndesc ca una corectă, venind în întâmpinarea solicitărilor noastre şi a nevoilor sistemului de sănătate".
Federaţia consideră regretabil că Executivul nu ia în considerare posibilitatea creşterii încasărilor la sănătate şi aprecieză oportună reluarea discuţiilor pe tema reformei finanţării sistemului de sănătate din punctul în care aceasta a rămas.