CONTROALELE DE PE LITORAL PAR SĂ ÎI DERANJEZE PE UNII BARONI LOCALI Şefii PSD îi ameninţă pe comisarii OPC Constanţa, după care spun că au glumit

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 3 august 2017

Şefii PSD îi ameninţă pe comisarii OPC Constanţa, după care spun că au glumit

Senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga, către comisarul şef al CJPC: "Nu îmi doresc să fiţi un Cattani al judeţului Constanţa, pentru că nu vreau să sfârşiţi cum a sfârşit el. Ieşiţi mai puţin în presă cu nenorociri, trebuie să ajutăm, nu să-i amendăm pe agenţii economici"

Asociaţiile de consumatori: "Afirmaţiile senatorului Moga ar trebui să facă obiectul unei cercetări penale din partea organelor statului"

Horia Constantinescu: "Îl consider pe domnul Moga un prieten apropiat şi un mentor politic al acestui judeţ"

Comisarii care îi controlează pe agenţii economici de pe litoral par să îi deranjeze pe unii aleşi locali, care fac tot felul de afirmaţii dure la adresa şefilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor din Constanţa (CJPC), însă, ulterior, spun, simplu că "au glumit".

Nicolae Moga, senator PSD de Constanţa, a uimit opinia publică prin modul în care s-a adresat comisarului şef CJPC Horia Constantinescu, în cadrul unei întâlniri cu operatorii de la malul mării.

Domnul Moga a menţionat, citat de sursele de presă: "Am apreciat munca desfăşurată de această instituţie. Dar de acolo şi până la faptul că faceţi mai mult caz decât ar trebui, este un lucru cert. V-am spus, nu îmi doresc să fiţi un Cattani al judeţului Constanţa, al litoralului românesc, pentru că nu vreau să sfârşiţi cum a sfârşit el. Vă rog, faceţi-vă datoria! Eu vreau să vă atrag atenţia că dumneavoastră nu aveţi dreptul să ne atrageţi atenţia, pentru că dacă procedaţi cu noi aşa, mă gândesc cum procedaţi cu un agent economic. Acel agent economic trebuie respectat, pentru că munceşte să câştige un ban. Instituţiile statului trebuie să respecte agentul economic şi apoi acolo unde greşeşte să-l îndrume".

Senatorul i-a mai spus lui Horia Constantinescu să iasă mai puţin în presă cu "nenorociri", adăugând: "Toate lucrurile astea să le discutaţi în bucătăria Guvernului al cărui subordonat sunteţi, acolo, la Prefectură, şi ieşiţi mai puţin în presă cu nenorociri.

Sigur că trebuie să protejăm consumatorul, sigur că sunt multe lucruri nefăcute, dar trebuie să ajutăm, nu să mergem să amendăm, să-i desfiinţăm, să-i închidem, să-i înnebunim. În acelaşi timp trebuie să protejăm populaţia, că dacă facem mai mult PR decât treabă, nu facem decât un deserviciu turismului românesc".

După ce presa s-a sesizat în legătură cu declaraţiile cel puţin dubioase ale senatorului de Constanţa, Nicolae Moga ne spune, sec, că a fost o glumă.

Domnia sa ne-a precizat, ieri, că nu era cazul să luăm textual afirmaţiile făcute şi că ar fi trebuit să ne dăm seama că a fost o "glumă": "S-a făcut o bombă de presă din această declaraţie. Fiecare scrie ce vrea, cum îl taie capul. Am spus - nu o dată, ci de mai multe ori - că am apreciat activitatea Oficiului de Protecţie a Consumatorului, doar că am zis aşa: lucrurile să se rezolve acolo unde sunt nenorociri, să se ia atitudine, să fie date exemplele negative acolo unde este cazul, dar şi puse în balanţă cu lucrurile pozitive, pentru că altfel facem un deserviciu turismului românesc. Şi am zis că nu vrem să îi asimileze lumea cu Cattani pe aceşti comisari, pentru că nu îmi doresc să păţească ce a păţit el. Nu aţi înţeles că asta a fost o glumă? Dacă nu a înţeles nimeni că a fost o glumă, o figură de stil, eu ce să mai explic? Era o discuţie între operatori, între federaţiile patronale şi am zis aşa: rezolvaţi-vă în bucătăria dumneavoastră, acolo, problemele. Lucrurile rele trebuie stopate, lucrurile bune trebuie promovate. Mai mult nu am ce să vă spun, dacă presa luat din context o glumă. A scos o bombă dintr-o glumă. Când n-om mai avea turişti pe litoral, atunci va fi «bine», pentru că nu vom mai avea nici lucruri rele, nici lucruri bune. Asta am vrut să spun eu - să se stopeze ce nu este în regulă, dar să se respecte agenţii economici şi lucrătorii de pe litoral".

Mohammad Murad recidivează: "Dacă nu sunteţi un organ de promovare, aş dori să nu fiţi un organ distructiv"

Afirmaţiile domnului Moga au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), la care au fost prezenţi investitorii şi autorităţile locale, precum şi unele instituţii cu atribuţii de control.

Unii dintre investitori s-au arătat nemulţumiţi de controalele CJPC, considerând că acestea creează o imagine negativă litoralului.

Preşedintele FPTR Mohammad Murad a menţionat, conform presei:

"Cât timp noi promovăm România negativ, înseamnă că promovăm pozitiv concurenţa, e foarte simplu".

Afirmând că rezultatele mediatizate au fost dintre cele mai rele, Horia Constantinescu a menţionat, în ocazie, că litoralul nostru este pe o pantă descendentă de cel puţin 11-12 ani: "Încurajarea alimentaţiei publice de şuşanea, de trotuar, pentru a cumpăra şi a beneficia la un moment dat de voturi, este cea care distruge investiţiile dumneavoastră majore. Oamenii aleg şaormeria în locul restaurantului pentru că nu mai au posibilităţi, porumbul fiert şi spălat în wc-uri. Am doi copii, amatori de porumb şi îngheţată şi de lucruri care plăceau şi copilăriei noastre. Cum vreţi să vă anunţ pe fiecare dintre dumneavoastră să nu care cumva să mai cumpăraţi de la furnizorul respectiv ? Este singura manieră prin care vă pot ajuta. Să dormi pe o saltea cu arcuri rupte, mirosind a mucegai din cauza umezelii... Sunt părinţi care îşi aduc copiii pe litoral pentru aerosoli. Păi, dacă el face aerosoli dimineaţa până seara şi la 12 noaptea îl băgăm într-o cameră vecină cu Doftana, nu trebuie cumva să ne trezim?".

În replică, şeful FPTR, l-a contrazis pe comisar, apreciind: "Dacă nu sunteţi un organ de promovare, aş dori să nu fiţi un organ distructiv".

Domnul Murad nu este la prima declaraţie de acest gen. În urmă cu circa două săptămâni, preşedintele FPTR a spus, în ocazia lansării hotelului său de cinci stele de la Mamaia: "Controalele sunt o modă care văd că a dispărut, dar cu ultimele făcute de OPC nu sunt de acord. Ei controlează zece hoteluri, găsesc la un hotel nereguli, fac din asta mare tam-tam ca să arate şefilor că ei fac treabă, dar indirect ne fac imagine negativă. Normal ar fi dacă am fost la zece hoteluri, iar nouă sunt în regulă, pe comunicatul de presă să spună cele nouă hoteluri sunt OK, dar unul nu este în regulă, încât presa să aibă ce spune, şi ştiri negative şi ştiri pozitive".

Tot atunci, premierul Mihai Tudose a afirmat: "Atât timp cât aceste armate de oameni în control, în verificări, vor acţiona cu bună-credinţă şi pentru interesul cetăţeanului şi al turismului, sunt perfect de acord. Nu îmi plac acei eroi de peste noapte care se trezesc foarte brusc că ei sunt salvatorii naţiei şi care taie în carne vie chiar şi acolo unde nu e cazul, neaplicând nici legislaţia în vigoare pe legea prevenţiei. Bineînţeles, acolo unde sunt cazuri flagrante, cu alimente stricate, spaţiu de cazare de orice altceva numai de turist nu, evident că măsurile drastice se impun şi pot fi date şi ca exemplu".

Asociaţiile din domeniu cer excluderea lui Moga din PSD

Asociaţia Pro Consumatori şi Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare din Romînia (AURSF) cer retragerea sprijinului politic şi excluderea din partid a lui Nicolae Moga, în urma declaraţiilor făcute de acesta pe marginea acţiunilor de control ale comisarilor CJPC pe litoral.

Într-o scrisoare adresată liderului PSD Liviu Dragnea, şefii celor două asociaţii subliniază: "Senatorul şi-a permis, în cadrul respectivei dezbateri, nici mai mult nici mai puţin, decât să îl ameninţe cu moartea pe şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, domnul Horia Constantinescu, deranjat de modul profesionist în care apărătorul drepturilor consumatorilor îşi face datoria, demascând abaterile grave pe care le-a constatat în activitatea de control derulată pe litoralul românesc. (...) Mai mult, senatorul şi-a permis să îi spună şefului CJPC Constanţa cum trebuie să îşi desfăşoare activitatea. (...) Aceste declaraţii iresponsabile, extrem de agresive la adresa unui funcţionar public care nu şi-a făcut decât datoria, pe lângă faptul că ar trebui să facă obiectul unei cercetări penale din partea organelor statului, confirmă şi justeţea demersului nostru de anul trecut, prin care am solicitat scoaterea ANPC din subordinea Guvernului şi conferirea unui statut de autentică independenţă, prin preluarea în coordonarea Parlamentului României. (...) Vă reamintim că statul membru România şi-a asumat, prin aderarea la Uniunea Europeană, obligaţia de protecţie a consumatorilor, însă din păcate, în cei aproape 11 ani scurşi de la aderare, drepturile consumatorilor români au rămas mai mult pe hârtie, fiind puţine cazurile în care autorităţile au luat măsuri hotărâte pentru protejarea drepturilor consumatorilor".

Costel Stanciu, preşedintele APC, este de părere că amestecul politicului în controalele ANPC perturbă activitatea instituţiei de control şi, astfel, consumatorii nu vor mai fi informaţi şi avertizaţi cu privire la produsele pe care le consumă.

"Intervenţia acestui senator este un fel de secure asupra comisarului-şef al CJPC Constanţa şi cred că domnul Constantinescu ar trebui să îi facă o plângere penală senatorului. Ce se întâmplă la malul mării este o bătaie de joc, turiştii vor ajunge să evite să meargă la noi pe litoral şi se vor duce în afară, unde vor avea siguranţă. Foarte mulţi dintre noi ne-am săturat de toată această situaţie".

Domnul Stanciu ne-a precizat că APC nu poate face plângere penală pentru că nu a fost ameninţată o persoană din conducerea APC, ci un funcţionar al statului: "Noi doar putem protesta, dar nu în penal. Este clar că la mijloc sunt interese politice şi economice şi că se pune presiune pe funcţionarii statului ca lucrurile să continue să meargă prost".

Şi Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, este de părere că, dacă respectivul senator a ameninţat, atunci acest lucru trebuie sesizat organelor abilitate. Domnia sa ne-a spus: "Dacă agenţii economici se simt abuzaţi, aceştia trebuie să reclame, iar comisarii, la rândul lor, dacă sunt ameninţaţi, atunci ei trebuie să facă plângere la organele de ordine. Noi nu putem interveni într-o dispută care are loc între două persoane. Cred că, de fapt, problema este mult mai complicată - trebuie văzut cum sunt organizate aceste controale, cum au fost puşi în funcţie anumiţi comisari etc. Asociaţiile de protecţie a consumatorilor nu pot decât să informeze consumatorii cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au. Ceea ce trebuie făcut este ca rezultatele controalelor să fie făcute făcute publice, ca să ştim ce mâncăm, dar şi eventualele abuzuri ale autorităţilor de control să fie sesizate, iar dacă există o ameninţare, atunci să se ia măsuri".

Paul Anghel, director general ANPC: "Consider că afirmaţia domnului Moga reprezintă o grijă părintească faţă de activitatea noastră"

Dacă opinia publică a fost contrariată, iar asociaţiile din domeniu s-au arătat revoltate de spusele lui Nicolae Moga, şefii Autorităţii de Protecţie a Consumatorilor par liniştiţi şi chiar consideră că avertismentul senatorului de Constanţa a fost făcut din grijă. Paul Anghel, directorul general al ANPC este de părere că afirmaţia lui Nicolae Moga reprezintă o "grijă părintească" faţă de activitatea comisarilor. Domnul Anghel ne-a declarat: "Având în vedere că îl cunosc pe domnul Moga, consider că afirmaţia domniei sale reprezintă o grijă părintească faţă de activitatea noastră. Ne-a atras atenţia că există şi riscul acesta (n.r. să sfârşească asemeni comisarului Corado Cattani, din serialul Caracatiţa).

Nici Horia Constantinescu nu îl condamnă pe senatorul de Constanţa. Comisarul şef de la Constanţa ne-a spus: "Eu am purtat discuţii cu domnul Moga referitoare la mai multe structuri de tip criminalitate organizată, de tip mafiot din judeţul Constanţa - şi fac referire aici şi la cei care m-au ameninţat direct pe contul meu de Facebook, iar dânsul, probabil, deţinând aceste informaţii şi altele suplimentare, îmi punea în vedere să mă păzesc şi să am grijă de mine să nu păţesc ca acel celebru comisar din serialul cu pricina. Eu aşa am citit acest mesaj. Nu cred că domnul senator Moga poate face declaraţii cu tentă agresivă la adresa unui prieten şi coleg de partid şi a unui reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Faptul că dânsul mă compară cu comisarul Corado Cattani mă onorează, iar faptul că îmi atrage atenţia să nu sfârşesc ca el este că îşi doreşte ca acest serial «Horia Constantinescu» să continue.

Eu îl consider pe domnul Moga un prieten apropiat şi un mentor politic al acestui judeţ".

Referitor la avertismentul lui Nicolae Moga în care preciza: "Eu vreau să vă atrag atenţia că dumneavoastră nu aveţi dreptul să ne atrageţi atenţia, pentru că dacă procedaţi cu noi aşa, mă gândesc cum procedaţi cu un agent economic", domnul Constantinescu a explicat: "Eu am atras atenţia asupra unei situaţii de fapt întregii adunări prezente - că există, după părerea mea, câteva inadvertenţe, respectiv că unele autorităţi emitente de avize nu sunt foarte aplecate şi tratează cu grabă emiterea de avize. Am solicitat într-o discuţie cu domnul prefect al judeţului o discuţie suplimentară la care toate autorităţile emitente de avize, administraţiile publice locale, cei care participăm la aceste controale, sub agenda dânsului să purtăm discuţii de bilanţ al acestui sezon şi de pregătire a sezonului 2018".

Întrebat cum apreciază declaraţia senatorului Moga, şeful ANPC Bogdan Pandelică ne-a trimis la...domnul Moga

Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, pare că se ţine departe de aceste controverse. Şeful ANPC ne-a transmis, prin biroul său de presă: "Nu putem comenta declaraţiile domnului senator Moga. Pentru a va lămuri asupra acestui aspect, avem rugămintea să vă adresaţi domnului senator. Comisarii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor respectă legislaţia şi procedurile în vigoare. Nu au existat ingerinţe în actul de control al comisarilor din partea şefilor ierarhic superiori, aceştia având puteri depline în concordanţă cu legislaţia în vigoare.

Dacă o persoană se simte ameninţată în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile sale fundamentale, există alte instituţii ale statului care pot clarifica aceste aspecte.

Comisarii ANPC soluţionează reclamaţiile înregistrate şi continuă acţiunile de verificare pentru a se asigura că nu există derapaje în respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorului, respectând procedurile deontologiei profesionale şi legislaţia în vigoare".

Nicolae Moga este acţionar la hotelul de 5 stele din Complexul Marina Regia Residence, situat în Mamaia

Senator de Constanţa încă din anul 2008, Nicolae Moga a intrat în PSD în anul 2003, după ce fusese preşedintele televiziunii care l-a avut printre fondatori pe fostul primar constănţean Radu Mazăre. Conform informaţiilor din presă, Nicolae Moga a fost şi subprefect al Constanţei, dar şi vicepreşedinte în Biroul Permanent al Senatului şi chestor al Biroului Permanent din Senat.

Pe lângă părţile sociale pe care le are la SC Tracon SRL (societate care cuprinde două depozite de deşeuri - unul la Brăila şi altul în oraşul Ovidiu din Constanţa), senatorul Nicolae Moga deţine şi o parte din hotelul de 5 stele situat în Complexul Marina Regia Residence, din Mamaia. Potrivit presei, senatorul de Constanţa ar mai avea şi un resort de ski în satul Brebeni din comuna Ion Corvin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb