CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES Viitorul 5G al Europei, dezbătut în Parlamentul European

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 octombrie 2019

Maria Grapini, comisar european

Maria Grapini, comisar european

Bruxelles-ul a devenit, săptămâna trecută, locul de dezbatere în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului global digital, dar şi de decizie pentru viitorul tehnologiei 5G în Europa.

Evenimentul a urmărit trei teme de interes major - securitatea cibernetică prin promovarea încrederii, transpareţei şi cooperării, dar şi dispute în comerţ şi cooperarea digitală internaţională.

Europarlamentarul Maria Grapini a deschis dezbaterea afirmând că securizarea sistemelor de reţea şi informaţii în Uniunea Europeană este esenţială pentru menţinerea economiei online funcţionale, pentru asigurarea prosperităţii, protejării pieţei interne, dar şi a consumatorului.

Domnia sa a declarat: "În prezent, lumea devine din ce în ce mai digitalizată şi avansează tehnologic, zilnic. În calitatea mea de membru şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Piaţă Internă si Protecţia Consumatorului, ştiu cât de important este să avem un sistem digital global sustenabil şi eficient. Securizarea sistemelor de reţea şi informaţii în Uniunea Europeană este esenţială pentru menţinerea economiei online funcţionale, pentru asigurarea prosperităţii, pentru protejarea pieţei interne, dar şi a consumatorului. Uniunea Europeană lucrează pe mai multe fronturi pentru a promova rezistenţa cibernetică".

Din cauza lipsei unui sistem de certificare a securităţii cibernetice recunoscut la nivelul Uniunii Europene, piaţa întâmpină obstacole în ceea ce priveşte creşterea, la nivel de produse, servicii şi procese.

Potrivit europarlamentarului, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui cadru de certificare a Uniunii Europene cu ENISA (Agenţia pentru Securitate Cibernetica a UE) la baza sa: "Legea privind securitatea cibernetică conferă agenţiei un mandat permanent, împreună cu resurse financiare şi umane mai mari. Acest lucru va asigura că ENISA poate oferi sprijin statelor membre, instituţiilor UE şi întreprinderilor din domenii cheie, inclusiv punerea în aplicare a Directivei din domeniu".

Maria Grapini a mai precizat că tehnologiile digitale nu cunosc graniţe, acestea tranşând limitele, sectoarele şi disciplinele, deschizând noi oportunităţi care transformă societăţile şi economiile.

Totodată, domnia sa a mai spus că se ridică întrebări la nivelul comunităţii globale, despre securitate, echitate, etică şi drepturile omului, într-o epocă digitală.

Maria Grapini a insistat pe nevoia unei cooperări digitale eficiente între guverne, sectorul privat şi societatea civilă, pentru a asigura un viitor digital sigur, în conformitate cu legislaţia internaţională privind drepturile omului: "Uniunea Europeană va rămâne un puternic susţinător al cooperării la nivel global pe probleme precum drepturile omului, securitatea, tehnologia, dezvoltarea durabilă şi diplomaţia, permiţând astfel un spaţiu cibernetic deschis, sigur şi de încredere".

Europarlamentarul a mai adăugat că Europa trebuie să se gândească bine când vine vorba de trecerea la tehnologia 5G, ţinând cont că valoarea inves­tiţiilor pentru introducerea noii tehnologii este estimată la 58 de miliarde de euro, până în 2025.

Huawei, producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii şi unul dintre liderii industriei 5G, este principalul furnizor al noii tehnologii aflat în vizorul Uniunii Europene, după ce SUA a acuzat compania de spionaj. De altfel, Washingtonul a cerut ulterior ţărilor UE să nu mai folosească produsele sale, în special pentru reţelele principale 5G, temându-se că ar putea fi folosite pentru spionaj.

Aflat în faţa Comisiei din cadrul Parlamentului European, Abraham Liu, reprezentantul Huawei în UE, a încercat să atenueze îngrijorarea europeană că producătorul chinez reprezintă un risc pentru securitate cibernetică, spunând că doreşte să contribuie la transformarea continentului în liderul mondial în reţelele mobile de generaţie viitoare.

Abraham Liu a declarat: "Viitorul digital al Europei ar trebui să fie în propriile sale mâini", motivând importanţa blocului de a-şi menţine suveranitatea digitală.

"Trebuie să găsim o cale europeană. Aşa că haideţi să o facem împreună. (...) Planificăm să lucrăm cu toţii în parteneriat pentru a uşura temerile şi a crea oportunităţi", a subliniat reprezentantul Huawei.

Abraham Liu a explicat că Huawei a oferit cele mai avansate tehnologii pentru a conecta continentul şi a permite Europei să conducă a patra revoluţie industrială, care ar putea include inteligenţa artificială, autovehicule fără şofer şi supercomputere.

În plus, reprezentantul Huawei a reafirmat sprijinul oferit companiei de Germania care a anunţat, săptămâna trecută, că nu va împiedica niciun furnizor de echipamente specifice să se implice în 5G.

Huawei, care concurează cu Nokia din Finlanda (NOKIA.HE) şi Ericsson din Suedia (ERICb.ST), a declarat anterior că este pregătit să lucreze cu partenerii săi europeni la securitatea reţelei 5G. Şi că a refuzat întotdeauna ca echipamentul său să poată fi folosit pentru spionaj.

Un raport publicat la începutul lunii octombrie în care parlamentarii au evitat să numească în mod direct China şi Huawei ca reprezentând riscuri de securitate. Întrebat de acest raport, Abraham Liu l-a numit "destul de obiectiv" şi a spus că "diferiţi actori trebuie să vorbească la aceeaşi masă".

Dezbaterea a fost organizată pentru a discuta despre importanţa generală a reţelelor 5G în UE, dar reprezentantul Huawei a fost în centrul atenţiei, atrăgând majoritatea întrebărilor.

Maria Grapini a ţinut să precizeze că "aceasta nu este o dezbatere pe Huawei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb