Coridorul Rhin-Dunăre, o prioritate pentru Uniunea Europeană

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 28 martie 2019

Mărirea capacităţii de transport pe Dunăre este o necesitate pentru dezvoltarea portului Constanţa, a susţinut Karla Peijs, coordonatorul european al Coridorului TEN-T Rhin - Dunăre.

Oficialul european a efectuat, împreună cu Dirk Beckers, directorul INEA - Innovation and Networks Executive Agency, o vizită în Portul Constanţa pentru a vedea stadiul proiectelor cu finanţare europeană, interesul major fiind concentrat pe stadiul proiectului "Modernizarea infrastructurii şi protecţia mediului în Portul Constanţa - PROTECT".

Karla Peijs a arătat: "Constanţa este un port activ, de mare importanţă pe harta Europei. Singurul lucru pe care vreau să insist este să vă preocupaţi de hinterlandul portului. De exemplu, Ungaria este considerată o ţară fără ieşire la mare, dar are Portul Constanţa. Vă sfătuiesc să priviţi nu numai spre mare, ci şi spre Dunăre, spre ţările care depind de Portul Constanţa. Avem şi veşti bune dinspre Bulgaria, unde a început dragajul Dunării. Altfel, nu putem vorbi despre un coridor de trans-port dacă nu se implică toate ţările riverane în întreţinerea lui".

Oficialii europeni au subliniat importanţa Portului Constanţa pentru întreaga regiune, necesitatea dezvoltării conexiunilor şi a investiţiilor în infrastructura de transport.

Peijs a precizat: "Am observat trans-formarea Portului Constanţa de la ultima mea vizită, din 2006. Acum, prin proiectul pe care îl aveţi în derulare, Portul Constanţa va deveni green port".

Prin respectivul proiect a fost modernizat sistemul de semnalizare din bazinele portuare şi de pe calea navigabilă, ceea ce va duce la îmbunătăţirea accesului maritim în Portul Cons-tanţa. În cadrul proiectului, au fost realizate faruri pe diguri, stâlpi de semnalizare, s-au montat geamanduri şi panouri solare, montarea, demontarea şi relocarea pe alte coordonate a unor geamanduri, asigurarea de stocuri pentru intervenţiile de urgenţă.

Proiectul "Modernizarea infras-tructurii şi protecţia mediului în Portul Constanţa - PROTECT "este finanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility).

Bugetul proiectului este de 12.696.125 euro (fără TVA), din care: 85% rata de finanţare CEF (10.791.706 euro), 15% contribuţie de la bugetul de stat (1.904.419 euro).

Principalele obiective ale proiectului sunt:

a. Modernizarea infrastructurii Portului Constanţa prin prelungirea în aliniament a cheului de acostare existent, aferent Danei DA2, cu o lungime de 130 metri şi crearea unei platforme în spatele noului front de acostare, cu o suprafaţă de 4.370 metri pătraţi, pentru echiparea cu diverse utilităţi necesare proceselor tehnologice specifice navelor tehnice;

b. Amplasarea de echipamente şi utilităţi pe platforma nou creată, inclusiv o nouă instalaţie de tratare a apelor uzate colectate de la nave, în scopul separării şi tratării acestora;

c. Îmbunătăţirea accesului maritim în Portul Constanţa prin înnoirea şi modernizarea sistemului de semnalizare aferent bazinelor portuare şi a şenalului navigabil;

d. Modernizarea parcului de nave tehnice al Portului Constanţa prin achiziţia unei nave tanc autopropulsat 500 TDW multifuncţionale, pentru colectarea deşeurilor de la nave.

Necesitatea implementării acestui proiect a rezultat din obligaţia CN APM SA Constanţa de a asigura în calitate de administraţie portuară, o serie de facilităţi privind infrastructura, condiţiile de mediu şi de siguranţă a navigaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb