CORONAVIRUS / CEL PUŢIN 400 MILIARDE DE DOLARI, ŞTERSE DIN CAPITALIZAREA PIEŢELOR DIN REGIUNE Bursele europene, în cel mai puternic declin din ultimii patru ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2020

Bursele europene, în cel mai puternic declin din ultimii patru ani

Cotaţia petrolului a scăzut cu aproape 5%, ieri

Preţul aurului, la nivelul maxim al ultimilor şapte ani

Bursele europene au înregistrat, ieri, cel mai puternic declin de la mijlocul lui 2016 până în prezent, pe fondul extinderii numărului de cazuri de coronavirus în Italia, Coreea de Sud şi Iran. În acelaşi timp, cotaţiile petroliere s-au diminuat cu aproximativ 5%, în aşteptarea unui declin al cererii, iar preţul aurului a urcat datorită orientării investitorilor către plasamente refugiu.

Bursa de la Milano a scăzut cu peste 6% ieri, după apariţia focarului de coronavirus în nordul ţării, situaţie care a generat impunerea de restricţii de călătorie. Pieţele bursiere din Frankfurt şi Paris înregistrau, la rândul lor, un declin de peste 4%, în timp ce la Londra scăderea trecea de 3,5%. În acest context, în câteva ore au fost şterse cel puţin 400 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a regiunii.

Ieri, preţul spot al unciei de aur a urcat cu peste 2%, la 1.688,66 dolari - cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. În monedă europeană, cotaţia metalului galben a crescut la 1,560,39 euro/uncie, cel mai ridicat nivel al tuturor timpurilor. Analiştii sunt de părere că preţul aurului ar putea depăşi pragul de 1.700 de dolari uncia în curând. Tot ieri, randamentul bondurilor germane a scăzut la minus 0,48%, cel mai redus nivel din ultimele patru luni.

"Toată lumea vede că aceste evoluţii ar putea duce la un nou declin al economiei, care este deja într-o situaţie fragilă", a avertizat analistul Elwin de Groot, de la Rabobank, menţionând, conform Reuters: "Ar putea fi un nou pas spre recesiune în multe ţări".

În Asia, bursa sud-coreeană a scăzut simţitor, iar în SUA, în deschiderea sesiunii, indicele Dow Jones a coborât cu 800 de puncte.

La ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în aprilie a scăzut cu 4,7%, la 55,73 dolari, iar la New York Mercantile Exchange (Nymex) preţul barilului de petrol WTI cu acelaşi termen de livrare a coborât cu 4,5%, ajungând la 50,96 dolari (la ora locală 10.32).

Epidemia de coronavirus a provocat decesul a 2.592 de persoane în China, unde au fost raportate 77.150 de cazuri de infectare cu acest virus. China este responsabilă pentru 98% din numărul total de cazuri diagnosticate la nivel mondial. Virusul s-a răspândit în 28 de ţări şi teritorii din afara Chinei, potrivit Reuters.

Italia, unde au fost anunţate peste 150 de cazuri de coronavirus, a oprit carnavalul de la Veneţia, a închis şcolile şi a introdus în carantină oraşele afectate de coronavirus, însă, deocamdată, nu a descoperit "cazul zero", de unde s-a răspândit virusul.

Totodată, Coreea de Sud are peste 760 de persoane infectate cu coronavirus, iar în Iran sunt 43 de cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat îngrijorată din cauza creşterii numărului de cazuri de coronavirus.

Monedele asiatice scad

Monedele asiatice s-au depreciat ieri, pe măsură ce răspândirea rapidă a coronavirusului dincolo de China a alimentat temerile referitoare la o pandemie. Astfel, monedele din China, Australia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan erau în scădere ieri, dolarul australian atingând chiar cea mai mică valoare din ultimii 11 ani.

În raport cu un coş de monede, dolarul american s-a apropiat de vârful ultimelor trei ani atins săptămâna trecută. Luni, moneda americană s-a apreciat la 1,0827 dolari/euro şi la 1,2946 dolari pentru o liră sterlină. De asemenea, se tranzacţiona la 0,6613 dolari SUA pentru un dolar australian şi 0,6324 dolari pentru un dolar australian.

Extinderea rapidă a epidemiei de coronavirus va reduce, probabil, creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, de la 6% (cât era prognoza anterioară), potrivit Fondului Monetar Internaţional. Epidemia va şterge, totodată, 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, după cum a avetizat FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb