Mulţi oameni se pregătesc în această perioadă pentru întâlnirea cu valurile. La fel fac şi autorităţile. Din păcate, sunt valuri diferite şi produc emoţii diametral opuse. Începând de ieri, aproape oficial, pentru că s-a revenit la anunţarea zilnică a numărului de bolnavi de covid, am intrat în valul şase. Autorităţile ne avertizează, ne mobilizează, dar încearcă să ne şi liniştească. Nu se mai închid şcolile şi nici restricţiile nu vor mai fi la fel de dure, susţin membrii guvernului. Cert este că aproximativ 15.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus s-au înregistrat săptămâna trecută, dublu faţă de perioada similară anterioară, iar la primul anunţ legat de numărul de infectări în o singură zi s-a produs şi primul "şoc". Peste 4.000 de cazuri de covid au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus s-a dublat în ultimele două săptămâni, însă a spus că "acest val pandemic" nu va duce la amânarea începerii şcolii sau la desfăşurarea cursurilor în sistem online: "Această creştere săptămânală care practic dublează de la săptămână la săptămână numărul de cazuri - avem deja două astfel de săptămâni consecutive - arată un trend ascendent care probabil - sper -, şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate publică, s-ar putea să dureze circa patru-cinci săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Majoritatea sunt răceli banale. Sigur, sunt şi cazuri mai serioase care necesită spitalizare. (...) Ultima raportare de 7.700 de cazuri a fost pe săptămână, adică 1.100 pe zi. Deja observăm că numărul de cazuri care se înregistrează în această săptămână este undeva în jur de 2.400 înregistrate zilnic. (...) Cred că ne vom opri în jur de 10.000 - 12.000 de cazuri înregistrate zilnic". Ministrul a spus că, personal, nu crede că există vreun risc ca în toamnă să se amâne deschiderea şcolilor sau şcoala să treacă în online: "Personal, nu cred acest lucru din două motive. Primul motiv este legat de faptul că acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor. Lucrul acesta este aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri.
Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate pe care am regăsit-o şi la Ministerul Educaţiei, în sensul de a păstra şcolile deschise şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate, nu pur şi simplu de un număr de cazuri care poate nu avea niciun fel de relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital. Dacă vor fi forme uşoare de boală la care un tratament simptomatic şi izolarea timp de câteva zile s-ar putea să fie suficientă, atunci nu o să avem nicio problemă. Opinia mea este că evoluţia acestei infecţii în general (...) va fi exact în acest mod - perioade de acalmie urmate de perioade de infectare a unor categorii de oamenii care au imunitate sau nu au imunitate faţă de această variantă sau subvariantă a virusului". Ministrul a amintit că la ATI, la ultima raportare, erau puţine cazuri. În opinia ministrului, infectarea cu noul coronavirus ar putea să se manifeste ca o răceală obişnuită. El a afirmat că în luna septembrie România va primi noua formulă a vaccinului împotriva COVID-19: "Sunt persoane care mă întreabă dacă să îşi facă şi doza a patra acum, eu i-aş sfătui să îşi facă în toamnă dacă apare o nouă variantă a vaccinului. (...) În acest an, începând cu luna septembrie vom primi formula nouă a vaccinului, iar contractul de anul viitor o să vedem, sper să existe o putere de negociere suficientă încât să convingem producătorii încât să nu livreze decât cantităţile care sunt solicitate de state, nu orice cantitate, care în mod evident riscă să se deprecieze şi să fie distrusă". Rafila a amintit că România are pe stoc în jur de opt milioane şi jumătate de doze de vaccin anti-COVID-19, iar o cantitate similară va mai veni în cursul acestui an şi încă 19 milioane de doze anul viitor. Potrivit ministrului, 12% din testele efectuate au fost pozitive, tulpina Omicron fiind dominantă, acesta susţinând că Ministerul Sănătăţii, împreună cu CNAS, trebuie să găsească "formula de finanţare" a activităţii în weekend pentru centrele de evaluare şi tratament.
La nivelul ţării sunt 4.320 de locuri unde se desfăşoară activitatea de testare şi, totodată, sunt funcţionale în prezent 169 centre de evaluare.
Revenind la informarea de ieri, potrivit ministerului, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.044 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19). 792 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Cele mai multe cazuri au fost în Bucureşti - 931, urmat de Cluj - 280, Braşov - 235, Constanţa - 222, Timiş- 189, Iaşi - 132, Prahova - 124, Ilfov - 119, Mureş - 106. Celelalte judeţe au sub 100 de cazuri. Incidenţa îmbolnăvirilor la nivel naţional la 14 zile este 0,68. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 272 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până ieri, 65.797 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.
Agenţiile sanitare ale Uniunii Europene au recomandat un al doilea booster anti-COVID-19 pentru toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, în contexul unei noi creşteri a numărul de infectări şi de spitalizări pe teritoriul Europei. Deşi vaccinurile împotriva COVID-19 existente continuă să ofere o protecţie adecvată împotriva spitalizării şi a deceselor, eficienţa vaccinurilor a fost afectată odată cu evoluţia virusului. "'Este crucial ca toţi cei de peste 60 de ani şi toate persoanele vulnerabile să se prezinte pentru un al doilea booster cât de curând posibil'', a precizat într-o declaraţie comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Agenţiile sanitare ale Uniunii Europene au recomandat în aprilie un al doilea booster doar pentru persoanele cu vârste de peste 80 de ani şi pentru cei aparţinând grupurilor vulnerabile. Noua recomandare este aşteptată să faciliteze decizii naţionale în scopul accelerării campaniilor de vaccinare, care au încetinit sau aproape s-au oprit în ultimele luni. Producătorii de vaccinuri, printre care Moderna Inc şi consorţiul Pfizer Inc/BioNTech, testează versiuni ale vaccinurilor lor modificate pentru a combate varianta BA.1 a Omicron. Deşi aceştia au indicat că vaccinurile respective au generat răspunsuri imune adecvate împotriva tulpinii BA.1 şi variantelor intrate mai recent în circulaţie, s-a constatat un răspuns mai scăzut împotriva BA.4 şi BA.5. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care revizuieşte în prezent două vaccinuri adaptate la noile variante, preconizează că va avea primele vaccinuri din noua generaţie aprobate până în septembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 08:52)
Raceala clasica, ushoara tuse, febra 38.5. Debutul e mai dur, prima zi dureri in tot corpul, parca te-a batut cineva cu o bata, sistematic...paracetamol, algocalmin, likide multe
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 10:16)
...nishte supa de pui, ceai de menta, frectii cu otet la tample, catei de usturoi si vata cu spirt in urechi... prostii cat mai multe
1.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 13.07.2022, 11:17)
...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 13.07.2022, 22:47)
Biblia e de foarte mare ajutor.
O recomand oricui, oricand, e plina de lucruri intelepte (din perspectiva si economica, si istorica, si sociala si etica si morala si pentru orice).
De multe ori m-a scos din bucluc si m-a ajutat in viata.
Ai dreptate.
2. Este o forma usoara
(mesaj trimis de Om în data de 13.07.2022, 09:24)
Doar ca dupa trei infectari esti PA. Se formeaza cheaguri de sange in tot corpul. De aia varianta asta a umplut spitalele inclusiv in Portugalia, una dintre cele mai "vaccinate" si trecute prin Covid tari. Si prin Franta si Germania este cam ocupat prin spital, doar la noi Rafila, urmarind cine stie ce interese, ne incurajeaza de zor.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 10:30)
Nu s-au "umplut" spitalele. Stii tu ca esti pa, domnu cercetator...
V-a speriat guvernul anii trecuti, iar acum cand schimba foaia, ramaneti pe exagerarile de atunci. Ascultati-l si acum, nu doar atunci.
Nu e doar la noi, nu mai exista restrictii in afara de masca pe mijloace de transport in unele tari mediteraneene si in Germania.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 11:19)
Acum guvernul minte pentru ca nu mai are bani pentru a suporta el restricțiile. Vor muri multi
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 11:46)
Omicron are mortalitate de cel putin 10 ori mai mica decat delta. BA5 pare ca e mult sub BA1 la mortalitate (cam la 1/3). Si daca erau bani nu meritau restrictiile (pe langa ca nu e vorba doar de bani ci di de sanatatea mintala a populatiei - oamenii sunt fiinte sociale, nu prea merita traita o viata in care esti la izolare)
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 14:01)
"Doar ca dupa trei infectari esti PA.".
Vezi că ai scris greșit trei vaccinări.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 10:31)
Omicron nu e "dominant", e 100% din cazuri, de cateva luni. Se mai schimba sub-variantele.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 12:31)
daca se opresc sporurile pentru medici si banii pentru propaganda de la tv , covidul dispare dupa o zi fara nici un tratament si vaccin .
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 22:37)
corect!
5. fără titlu
(mesaj trimis de elen în data de 13.07.2022, 16:54)
stimati politicieni, hai sa terminam cu valurile acestea ...valul 6, 7, 8...Daca ne este teama de visrusi atunci de ce nu se curate orasul de mizerie, sa se spele autobuzele care sunt focare de infectie, spitalele sa fie dezinfectate si curate etc
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 13.07.2022, 22:40)
nu e vorba de virusi mai, nici de covid.
Sperietoarea covid e agitata ca sa fie faramitate si fragmentate cat mai rapid drepturile si libertatile omului pentru a ne baga pe toti in dictatura, ce nu va e clar?!!??!
Covid e doar o prostie de raceala cu 0.02-0.1 % mortalitate.... hai lasati-o naibii ca si copiii de 5 ani s-au prins de povestea de groaza de la tv!!!!!
Si acum aia injectati? Vai mama lor! Fac raceala in fiecare luna, s-au umplut de micoze, femeilor le fluctueaza ciclul (daca nu le-a disparut) de zici ca e meteo la tv inainte de 1989 ...o fericire si altceva nu! Si totul de la serul magic anti-covid care v-a dat soc la sistemul imunitar si la tot corpul!
Eu nu m-am vaccinat, sunt brand new ca de la mama de acasa !
SI TARE BINE IMI PARE CA AM STIUT SA MA FERESC DE JIGODIILE UCIGASE DIN GUVERNUL CORUPT!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 22:28)
Acum fix un an erau 4 morti la 51 de cazuri
Azi sunt 4 morti la 3800 de cazuri
E un tupeu jegos sa continui sa numesti "covid" boala provocata de omicron.
7. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 13.07.2022, 22:35)
eu in loc de valul de covid mi-as face mult mai mult grija de valul de inflatie care ne va exploda in fata anul viitor
daca oamenii s-au crizat cand petrolul urcase la 125-130 $/baril ... ce o sa mai zica atunci cand in 2023 osa urce in aria 230-250$/baril ????
voi credeti ca oamenilor le pasa de raceala voastra cu ajutorul careia bagati taieri ale drepturilor omului si ii bagati ca pe animale in case???? nu ma!
oamenilor le pasa de mancare de caldura de preturi ... nu de covidul vostru cu care v-ati facut stapani peste oamenii de bine care chiar muncesc!