Costuri de sute de milioane de euro pentru Gazprom dacă nu mai livrează gaze prin Ucraina

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 iunie 2015

Costuri de sute de milioane de euro pentru Gazprom dacă nu mai livrează gaze prin Ucraina

Planul Rusiei de a renunţa la tranzitul gazelor prin Ucraina începând din 2020 ar putea costa grupul Gazprom sute de milioane de euro, sub formă de comisioane datorate Slovaciei, relatează Bloomberg. Slovacia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori, care are graniţă cu Ucraina, este un punct major de intrare pentru gazele ruseşti în sud-Estul Europei şi Uniunea Europeană. Rolul de ţară de tranzit al Slovaciei va fi diminuat dacă Rusia va construi gazoductul planificat către sud-estul Europei, prin Turcia, potrivit Mediafax.

Gazprom are un contract de tranzit de tipul "livrează sau plăteşte" (ship-or-pay) cu compania slovacă Eustream până în 2028, a declarat Vahram Chuguryan, purtător de cuvânt al operatorului de conducte. Contractul obligă Gazprom să plătească comisioane de tranzit pentru o cantitate de minim 50 de miliarde de metri cubi pe an, indiferent dacă gazele sunt livrate sau nu. "Nu am primit nicio informare oficială din partea Rusiei că tranzitul gazelor va fi oprit după 2020. Contractul este clar. Nu este ceva ce ar trebui negociat", a spus Chuguryan.

Serviciul de presă al Gazprom a refuzat să comenteze.

Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, caută soluţii de evitare a infrastructurii de conducte a Ucrainei, din cauza disputelor legate de preţuri şi a neplăţii datoriilor pentru gazele primite de către acest stat. Pierderea veniturilor din comisioanele de tranzit ar fi o lovitură enormă pentru economia ucraineană, care este ţinută pe linia de plutire de un program de salvare convenit cu FMI.

Gazprom a renunţat, anul trecut, la proiectul South Stream, evaluat la 45 de miliarde de dolari, din cauza tensiunilor în relaţiile cu Uniunea Europeană provocate de criza din Ucraina. Noul proiect avut în vedere, Turkish Stream, ar putea fi extins către sud-estul Europei, prin Grecia.

Eustream sugerează un interconector alternativ, care ar creşte tranzitul din Slovacia până în România, asigurând un flux de gaze de până la 21 de miliarde de metri cubi. Proiectul, cu nume de lucru Eastring, ar putea fi conectat la infrastructura Turciei, via Bulgaria, a declarat, recent, premierul slovac Robert Fico, în timpul unei vizite la Moscova.

România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au semnat un acord de interconectare a reţelelor lor de gaze naturale care să permită şi tranzitul invers, la summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc la Riga pe 22 mai.

Ministrul rus al Economiei, Alexandr Novak, a declarat că Rusia aşteaptă o propunere oficială din partea statelor europene pentru participarea la proiectul gazoductului Eastring, care va tranzita teritoriile Slovaciei, Bulgariei, României şi Ungariei.

Fico a afirmat în ianuarie că valoarea contractului de tranzit al gazelor ruseşti prin Slovacia valorează sute de milioane de euro.

Turcia va începe lucrările de construcţie la porţiunea terestră a gazoductului Turkish Stream numai după ce partea rusă va furniza autorităţilor de la Ankara informaţii mai detaliate privind coordonatele viitoarei conducte, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, transmite RIA Novosti. "Turcia a cerut Rusiei informaţiile necesare. Am primit un răspuns, însă acesta este incomplet la mai multe puncte şi de aceea s-a luat decizia de a solicita un nou studiu mai detaliat din partea Rusiei", a spus Yildiz. Potrivit Agerpres, acesta a precizat că Turcia are nevoie de mai multe detalii cu privire la locul în care secţiunea de 190 de kilometri a viitoarei conducte va trece acum pe teritoriul său. Conform fostului proiect, South Stream urma să treacă pe teritoriul Bulgariei. Yildiz a subliniat că lucrările de construcţie la Turkish Stream vor putea demara numai după ce această chestiune va fi soluţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb