COTAR atrage atenţia conducerii ASF asupra dezinformării venite din partea corporaţiilor din asigurări

F.D.
Bănci-Asigurări / 11 iulie 2022

COTAR atrage atenţia conducerii ASF asupra dezinformării venite din partea corporaţiilor din asigurări

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) atrage public atenţia conducerii ASF şi celor 6,5 milioane de plătitori de poliţe RCA din România asupra dezinformării venite din partea corporaţiilor din asigurări care activează în România, prin intermediul lui Mădălin Roşu, membru în board-ul Omniasig şi preşedinte BAAR, se arată într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, Mădălin Roşu a revenit zilele trecute cu noi manifestări publice pentru cetăţenii români şi dificultăţile grave cu care aceştia se confruntă.

Acesta susţine că dauna medie materială a crescut în ultimii ani cu 34,6 %, omiţând să compare această daună medie cu cel puţin 2 elemente relevante, respectiv (i) inflaţia din România - care în ultimele 12 luni a fost de 14,3% - şi (ii) preţul RCA, care doar în ultimele 9 luni a crescut cu 200-250%, fără să mai amintim de preţul combustibilului, al energiei şi al materiilor prime utilizate inclusiv de unităţile reparatoare care, de asemenea, au cunoscut majorări fără precedent.

Un calcul arată că scăzând sumele care nu au legătură cu activitatea unităţilor reparatoare (daune externe, despăgubiri morale sau pentru vătămări, deces, alte daune materiale, etc), rezultă o creştere a despăgubirilor aferente reparaţiilor de cel mult 5%/an, procent nemaiîntâlnit în alte sectoare de prestări servicii din România.

"Reprezentantul societăţii Omniasig, care ocupă şi funcţia de preşedinte BAAR, încearcă o nouă manipulare de prost gust a opiniei publice, sugerând că de vină pentru dublarea preţului RCA practicat de societăţile de asigurări în ultimele 9 luni sunt unităţile reparatoare care ar fi avut o creştere de preţ de 34,6% în ultimii 4 ani (creştere de 8,65% pe an). Ne întrebăm foarte serios dacă nu cumva conducerea BAAR a urmat cursuri on-line de aritmetică şi remarcăm că asemenea afirmaţii care promovează interesele asiguratorilor împotriva consumatorilor români au fost făcute şi de Bogdan Chiriţoiu, Preşedinte al Consiliului Concurenţei. Tot Dl. Roşu se lăuda cu eforturile făcute de BAAR să achite despăgubirile externe ale societăţii City Insurance, în condiţiile în care dânsul cunoştea problemele City Insurance de peste 4 ani, fiind avertizat în scris de organizaţiile externe despre pagubele în valoare de zeci de milioane de euro făcute de City Insurance în afara României. Totuşi, a ales să nu ia nicio măsură şi să nu spună nimic despre asta, ca toţi ceilalţi din piaţa de asigurări. Şoferii români trebuie să ştie un lucru important pe care nu îl spune nicio instituţie din România: banii cu care Fondul de Garantare a Asiguraţilor achită despăgubirile şi, respectiv, banii cu care BAAR acoperă pagubele lăsate de City Insurance, sunt incluşi în majorările de preţ ale poliţelor RCA! Când îi mai auziţi pe cei de la BAAR lăudându-se cât de corecţi sunt, amintiţi-vă că au refuzat să ia măsuri faţă de pagubele create de City Insurance ani la rând, iar când se umflă în pene cu eforturile pe care le fac să achite despăgubirile, întrebaţi-vă de unde vin acei bani, pentru că aceşti indivizi nu vin niciodată cu bani de acasă", a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Toti românii trebuie să cunoască faptul că finanţarea BAAR este asigurată, în ultimă instanţă, de plătitorii de poliţe RCA din România, întrucât aşa-zisa contribuţie pe care asiguratorii o virează către BAAR reprezintă un procent din volumul de prime brute încasate - în prezent, acest procent este de 5,5%.

Aşadar, contrar dezinformărilor făcute de Mădălin Roşu, asiguratorii nu fac decât să colecteze de la români bani pe care îi virează apoi la bugetul BAAR, fără a suferi ei înşişi vreo pierdere, pentru că au grijă să majoreze corespunzător tarifele RCA. Totuşi, se pare că acest lucru nu-i împiedică să-şi asume fără nicio jenă meritele pentru realizări obţinute prin eforturile consumatorilor din România, între care se numără şi acele plăţi/rezerve indicate de dl Roşu la aproximativ 246 milioane de Euro, pentru daunele externe ale City Insurance.

O altă dezinformare făcută de reprezentantul Omniasig/BAAR şi care trebuie să atragă sancţiuni din partea ASF se referă la situaţia asiguraţilor cu risc ridicat, care în anii următori vor achita un preţ majorat al poliţelor RCA, fără să fi cauzat vreo daună.

Asiguraţii cu risc ridicat au fost introduşi în această categorie nu pentru că au produs accidente, ci pentru că societăţile de asigurări, în lăcomia lor proverbială, le-au oferit tarife RCA semnificativ mai mari decât tariful de referinţă.

La reînnoirea poliţei RCA din anul următor, peste 47.550 de şoferi vor plăti un RCA majorat, fiind încadraţi în categoria "clienţi cu risc ridicat", pentru că au îndrăznit să ceară BAAR-ului o nouă cotaţie a preţului RCA şi 97,5 dintre ei au B2-B6, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. 2 nulitati vândute firmelor de asigurari: Madalin Rosu - Omniasig și Cristian Rosu - Vicepreședinte ASF.

    Lui Cristian Rosu i se mai spune și lacheul asiguratorilor.  

    Buna ziua, ca tanar aspirant in jurnalism mi-e foarte greu sa inteleg acest articol. In primul rand nu este citata sursa in care au fost facute afirmatiile, apoi a prelua afirmatiile unei asociatii de transport fara o analiza serioasa a cifrelor pare ca e ceva dubios la mijloc.

    Acum logica materialului scris se duce in traditionalul hate insa din semnatura jurnalistului pare ceva umbrit de adevar.  

    Frumos ar fi fost, asa cum spune regula jurnalistica, sa fie cel putin 2 surse care sa confirme / infirme anumite spuse, iar apoi jurnalistul sa cearna informatia si sa redea un articol intemeiat.  

    Aici pare cu totul si cu totul altceva. Pacat ca in bursa ajungem sa citim stiri de genul click .... 

     

    1. E mai usor sa faci stiri dand comunicate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb