Cotaţiile petroliere continuă să crească

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 septembrie 2005

Preţul petrolului brut a crescut ieri, pentru a doua zi consecutiv, ca urmare a publicării raportului oficial din care rezultă că uraganul Katrina a cauzat o scădere peste aşteptări a stocurilor americane. Preţul petrolului brut cu livrare în octombrie a cres-cut cu 56 de cenţi (0,9%), ajungînd la 65,65 dolari/baril la New York Mercantile Exchange.

În ultimele 12 luni, cotaţiile ţiţeiului au sporit cu 50%. Departamentul american al Energiei a anunţat că stocurile SUA s-au redus cu 6,6 milioane de barili săptămîna trecută, la 308,4 milioane de barili, astfel că declinul este de trei ori mai mare decît estimările. Mai bine de jumătate din producţia americană realizată în golful afectat de uragan este oprită. În zona menţionată se obţine 30% din producţia ţării. Ţiţeiul Brent cu livrare în octombrie a fost cotat la 63,46 dolari/baril la International Petroleum Exchange din Londra, în creştere cu 9 cenţi faţă de ziua anterioară.

"Nu există nici o şansă ca preţul petrolului să scadă de acum înainte", apreciază P.K. Goyal, director executiv al rafinăriei "Indian Oil Corp.". Acesta arată că nivelul actual de aprovizionare şi apropierea iernii, în care cererea de produse petroliere este sporită, va face ca preţul petrolului să se menţină la o cotă ridicată. În plus, creşterea poate să fie şi mai mare dacă vor apărea disfuncţionalităţi în aprovizionare.

Precizăm că Departamentul american al Energiei a anunţat, miercuri seara, că a vîndut 11 milioane barili de petrol din rezervele strategice ale SUA, adică aproximativ o treime din cît au promis autorităţile industriei petroliere naţionale pentru ca aceasta să poată face faţă deficienţelor provocate de uraganul Katrina. Firmele care au achiziţionat cele 11 milioane barili de ţiţei sînt BP, 2,7 milioane barili; "Marathon-Ashland", 2,25 milioane barili; "Shell", 2 milioane barili; "Astra Oil" - un milion de barili, şi "Vitol" - 3 milioane barili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb