Creşterile puternice au dus la triplarea numărului de contracte pe Dow Jones, la Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iulie 2010

La mijlocul săptămânii, şedinţa de tranzacţionare de la Bursa din Sibiu a readus optimismul, pe fondul unei evoluţii în care s-a "impus" verdele pe segmentul financiar şi al indicilor. Hotărâtor pentru această evoluţie a fost avansul spectaculos înregistrat de Dow Jones la Bursa de pe Wall Street miercuri, piaţa americană exercitându-şi din plin rolul de influenţă care-l joacă pe plan global. De asemenea, şi leul a avut o zi bună, apreciindu-se faţă de euro. Intensitatea la tranzacţionare a fost foarte ridicată mai ales în prima parte a zilei, când cumpărătorii au intrat rapid în pâine, pe DESIF5 şi DEDJIA_RON. La nivel de lichiditate, revenirea pe plus a dus la creşterea volumului transferurilor comparativ cu şedinţa anterioară, la ora 17:15 fiind consemnate 8753 contracte, cu o valoare de 24,3 milioane lei.

În zona indicilor, contractele la termen pe Dow Jones Industrial Average au atras o lichiditate foarte bună, volumul aproape triplându-se faţă de sesiunea anterioară. Până la ora 17:15 participanţii tranzacţionaseră circa 1400 contracte DEDJIA_RON. Cotaţia futures a celui mai monitorizat indice de pe glob s-a bucurat, la Sibex, de aprecieri importante, direcţie puternic corelată cu evoluţia de peste ocean din ziua anterioară şi confirmată şi de deschiderea verde de joi de la NYSE. Speculatorii pe cumpărare au obţinut randamente de până la 52 %, conform diferenţei dintre maximul zilei şi cotaţia precedente.

Raportat la evoluţia euro, s-a observat creşterea volumului, direcţia preţului monedei unice fiind una descendentă pentru toate termenele tranzacţionate. Leul a câştigat aşadar teren, iar strategiile care au vizat cursul de schimb au totalizat 409 contracte. Pentru septembrie anul curent, euro a pierdut 1,5 bani, ajungând la 4,295 lei iar pentru sfârşitul anului (scadenţa decembrie), s-a depreciat cu 0,5 bani, până la 4,37 lei. Şi pentru martie 2011 moneda europeană s-a depreciat faţă de cea naţională, pierzând 1,98 bani şi ajungând la 4,3702 lei.

Pe segmentul financiar, DESIF5 au atras schimburi echivalente cu 6,92 milioane de acţiuni. Pentru scadenţa septembrie, preţul de cotare a evoluat pe un culoar de 465 puncte, sinonim cu un randament de 24% pe cumpărare. DESIF5 septembrie au închis la 1,2456 lei, în avans cu 2,35 %. Ca şi în sesiunea precedentă, evoluţia preţului a fost una "în v", cu punctele maxime ale preţului la începutul şi sfârşitul zilei, respectiv cu minime spre prânz, fără însă ca teritoriul pozitiv să fie părăsit.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb