CRH plc, grupul internaţional producător de materiale de construcţii, a anunţat ieri finalizarea achiziţiei Lafarge România. Tranzacţia face parte dintr-un acord global de cumpărare a anumitor active de la Lafarge SA şi Holcim Ltd, pentru suma totală de 6,5 miliarde de euro. La nivel global, tranzacţia va dubla capacitatea de producţie de ciment a CRH şi va extinde portofoliile sale de agregate şi de betoane premixate. Prin urmare, CRH va fi al treilea cel mai mare jucător global pe piaţa materialelor de construcţii şi numărul doi la nivel mondial pe piaţa de agregate, susţine conducerea companiei, care a subliniat: "Această zi marchează un moment major pentru Lafarge România, deoarece se alătură Grupului CRH, ca parte a celei mai mari tranzacţii din istoria companiei", arată un comunicat remis redacţiei.
Decizia CRH de a achiziţiona aceste active demonstrează încrederea în rezultatele bune înregistrate de unităţile Lafarge în România, conform sursei citate.
Albert Manifold, directorul general al grupului, a declarat: "Ziua de astăzi (n.r. ieri) marchează sosirea a 15.000 de colegi noi în cadrul CRH. Cu ajutorul experienţei şi talentului lor, dublate de puterea actualei baze de angajaţi, CRH este cu un pas mai aproape să atingă obiectivul nostru, de a deveni lider mondial pe piaţa materialelor de construcţii. Operaţiunile pe care le achiziţionăm au performanţe foarte bune în domeniile în care activează şi completează foarte bine operaţiunile existente. Integrarea acestor active de înaltă calitate, pe care le-am achiziţionat avantajos şi la momentul potrivit, vor consolida prezenţa noastră pe o serie de pieţe-cheie şi vor oferi noi platforme pentru dezvoltare strategică".
Operaţiunile achiziţionate ca parte a tranzacţiei globale include principalele companii producătoare de ciment şi agregate în regiunile în creştere din Europa Centrală şi de Est, pentru a crea un nucleu regional, unde CRH devine principala companie de materiale de construcţii din regiune.
CRH va integra noile active achiziţionate din cele peste 685 de unităţi din 11 ţări, într-o structură comună de raportare, supervizată direct de directorul general şi de o echipă operaţională cu experienţă. Numărul de angajaţi ai CRH va creşte cu 15.000, la 91.000.
Acţionarii CRH au aprobat tranzacţia în martie 2015, iar acordul din partea Comisiei Europene a fost primit în aprilie.