Criminalitatea cibernetică, flagelul următorului deceniu

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 septembrie 2011

Criminalitatea cibernetică, flagelul următorului deceniu

Omul viitorului nu poate fi imaginat fără un produs IT de care să se folosească. Dezvoltarea tehnologiei şi răspândirea produselor IT a dus, din nefericire, la o adevărată industrie neagră a criminalităţii cibernetice. În cazul în care previziunile apocaliptice în ceea ce priveşte viitorul economiei şi finanţelor mondiale se adeveresc, nu mai sunt motive de îngrijorare, odată cu industria de profil urmând să dispară şi criminalitatea virtuală. Dacă lucrurile merg în sensul pe care îl dorim, şi lumea continuă să se dezvolte, putem avea motive reale de îngrijorare în acest sens. Aşa cum am arătat într-un articol anterior, următorul război mondial va fi unul care se va desfăşura cu ajutorul calculatoarelor. Tehnologia în exces poate deveni extrem de periculoasă pentru rasa umană. Atacurile informatice pot deveni mai periculoase decât cele în care sunt utilizate clasicele bombe. Până să se ajungă la aceste conflagraţii, de mare amploare, mai greu de apreciat, pericolul criminalităţii informatice va afecta din ce în ce mai mult viaţa fiecărui utilizator de calculator. De altfel acesta va fi flagelul numărul 1 al următoarei sute de ani, în viitor puşcăriile urmând să fie mai populate cu infractorii care acţionează în mediul virtual decât cu hoţi în sensul clasic al termenului, care ne invadează spaţiul la propriu. Acest mod de atac este mult mai invaziv. Nu e vorba doar de infracţiuni de ordin financiar, lucrurile pot fi mult mai grave, un "click" greşit putând să te trans-forme într-o victimă a traficului de persoane sau a unei agresiuni la modul propriu. Tocmai de aceea specialiştii IT lucrează intens la sisteme de securitate cât mai performante.

Primii paşi în acest sens au fost făcuţi deja, încercându-se să fie anticipată şi blocată următoarea mişcare a infractorilor. Un adevărat război rece. Specialiştii lucrează febril, companiile din SUA alocând sume consistente în acest sens. "DeepSafe" este vârful de lance al noilor generaţii de tehnologii de securitate, la mijloc fiind o colaborare între "McAfee" şi "Intel". Primul produs care se va folosi de această tehnologie va fi lansat în luna octombrie, în Las Vegas. Pentru hackeri vestea este cum nu se poate mai proas-tă. Problema este extrem de serioasă, existând preocupare la nivel mondial pentru blocarea acţiunilor cybercriminalilor. Dacă alţii dezvoltă tehnologii, la noi există câţiva specialişti, dar plasaţi de partea cealaltă a dreptăţii, aşa că pericolul se află destul de aproape. La Conferinţa Naţională "Modele şi abordări în combaterea criminalităţii informatice şi în investigaţiile digitale", organizată de Ministerul Justiţiei, doi reputaţi specialişti elveţieni în materie de criminalitate informatică - Isabelle Augsburger-Bucheli, profesor la Haute Ecole de Gestion din Neuchatel şi Romain Roubaty, profesor la aceeaşi instituţie şi expert în investigaţii digitale al Poliţiei Elveţiene, au încercat să prezinte câteva modalităţi de combatere a acestui flagel. La Londra, anul acesta, a fost încheiată o Alianţă pentru Protecţia Spaţiului Virtual, finanţarea acestui organism urmând să fie asigurată de Uniunea Europeană şi de guvernele din Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Şi specialiştii IT autohtoni sunt preocupaţi de această problemă. Cristian Bulacu, CEO la Blue Soft Serv, ne-a declarat: "Este necesară deprinderea unor reguli de bază, simple, de comportament în mediul virtual, pe site-urile de socializare sau la autentificările pentru tranzacţii online. De la cereri de date personale venite de la indivizi necunos-cuţi şi până la publicarea datelor personale în diverse < locuri > nesigure- aceste acţiuni denotă un comportament neglijent al utilizatorului, comportament ce trebuie corectat şi există destule resurse pe internet în care se explică de către specialişti destul de clar ce poţi face tu pentru a nu atrage un cybercriminal în viaţa ta, în afacerea pe care o deţii sau în viaţa familiei tale. A < merge înainte cu valul > e ca şi cum tu şi familia ta plecaţi cu autoturismul propriu într-o ţară pe care nu aţi mai vizitat-o niciodată însă nu citeşti nimic des-pre locaţie, nu ai hartă, nu ai GPS, nu consideri că ai nevoie de ele ba chiar mai mult, eşti absolut sigur că dacă întrebi orice localnic, acesta este cu siguranţă un om de încredere, care este exclus să aibă un comportament imoral, ilegal sau criminal". Infracţiunile informatice la nivel global au provocat pagube enorme, costurile totale, aici sunt incluse şi cheltuielile pentru îmbunătăţirea sistemelor de securitate, ridicându-se la peste 100 de miliarde de de dolari. Cifrele sunt înfricoşătoare prin ordinul lor de mărime, nu mai puţin de 431 de milioane de oameni au fost victime ale unor infracţiuni pe internet în 2010. Şansele să fii "agresat" în mediul virtual sunt mult mai mari decât în lumea reală, iar trendul este unul ascendent.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb