Ministerul Energiei a cerut două controale la Electrica Furnizare, după ce a primit numeroase sesizări cu privire la achiziţiile de certificate verzi ale acestei companii, şi aşteaptă finalizarea controalelor până vineri, a declarat, ieri, Cristian Buşu, secretar de stat în cadrul instituţiei, potrivit Agerpres. El a menţionat că a demarat un prim audit pe această temă încă de la finele lunii trecute: "Noi am primit o sesizare, în care se spunea că la Electrica Furnizare a avut loc o tranzacţie. Noi am luat act de această sesizare. La sfârşitul lunii trecute am solicitat realizarea unui raport comprehensiv în ceea ce priveşte toate elementele sesizate cu privire la activitatea filialei Electrica Furnizare. Acum, după ce lucrurile au luat o altă turnură, am constatat că nu doar un audit intern este necesar, trebuie să existe şi un control de afară.
Deci pe acest subiect, pe două planuri, le-am dat termen sfârşitul săptămânii ca să avem totul pe masă, ca să putem fi transparenţi".
Oficialul a subliniat că, până la rezultatele controalelor, nu poate specula cu privire la corectitudinea tranzacţiei: "Până atunci n-aş vrea să spun că e ceva în neregulă sau că e totul în regulă. Când vom avea aceste două rapoarte de audit, dacă ceva va fi în neregulă, vom avea toleranţă zero. Dacă e să fie, vor cădea foarte multe capete. Nu vreau să mă pronunţ până atunci, pentru că nu este corect. Nu vreau să se spună că ministerul intervine asupra Electrica sau că Electrica intervine asupra Electrica Furnizare. Haideţi să o facem profesionist. Aştept aceste două rapoarte vineri, ca să putem să fim transparenţi şi faţă de presă şi faţă de consumatori, până la urmă".
Întrebat de unde au venit sesizările, el a amintit de sistemul de tip "whistle blower" implementat de Electrica împreună cu Transparency International.
"Au fost mai multe sesizări, pe toate părţile. Şi prin intermediul sistemului de "whistle blower", am primit şi eu pe mailul de la minister. Atunci am zis dacă tot sunt mai mute guri, să vedem despre ce este vorba, dar să o facem profesionist. Dacă nu faci acest lucru profesionist, impactul pe bursă poate fi crucial, iar noi nu vrem să riscăm un astfel de impact", a mai spus Buşu.
Hotnews a relatat, vineri, că Electrica Furnizare a efectuat în lunile aprilie - mai 2016 mai multe tranzacţii, cumpărând 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, de la firme aparţinând grupului portughez EDP Renewables. "Aceste tranzacţii au atras atenţia prin volumul neobişnuit de mare şi perioada lungă de livrare, până în 2019, în condiţiile în care piaţa se confruntă cu un excedent uriaş de certificate verzi şi în condiţiile în care se anunţă reducerea cotei obligatorii a acestora", susţine sursa citată.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat sâmbătă că echipa ministerului nu va tolera niciun fel de lipsă de integritate, iar în cazul în care la vreo sucursală Electrica există cel mai mic element că "este ceva necurat" va transmite instituţiilor abilitate să ia măsuri imediate.
"Nu avem nicio toleranţă pentru niciun fel de lipsă de integritate, pentru niciun fel de lucruri necurate. Am discutat măsuri imediate cu domnul secretar de stat Cristian Buşu, care este şi membru în Consiliul de administraţie al Electrica, şi vom avea cât de curând, asta înseamnă zile, o evaluare preliminară. În momentul în care există cel mai mic element care să ne conducă la ideea că acolo este ceva necurat, vom transmite instituţiilor abilitate să ia măsuri imediate. Cum am spus de fiecare dată: zero toleranţă la orice fel de nereguli", a precizat Grigorescu, întrebat în legătură cu situaţia achiziţiilor de certificate verzi de la Electrica Furnizare. Ministrul a mai spus că nu doreşte, deocamdată, să se pronunţe şi să se transforme într-un judecător.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2016, 08:25)
mai bine cumparau participatiile FP la sucursalele El. Dar nu , ei au preferat sa cumpere certificate de 60 milioane euro.
1.1. Probabil nu stiti... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 26.07.2016, 10:32)
... cum functioneaza piata de certificate verzi.
Chiar daca valoarea contractului este de nu stiu cate zeci de milioane de euro, plata efectiva se face doar in momentul tranzactiei.
Eu cumpar de la dvs. 1000 de tone de papusoi in urmatorii 10 ani, la pretul X. Vi-l platesc la livrare, iar livrarea se face la cererea mea, in cantitati pe care le stabilesc eu, singurele doua conditii fiind:
- sa tranzactionam alea 1000 de tone in 10 ani.
- pretul sa fie pretul minim al pietei la momentul tranzactiilor.
Contractele sunt publice, le gasiti pe site-ul OPCOM.
Cat despre preferinta de a cumpara certificate, aici nu e vorba de preferinte, ci de cerinte. Cerinte legale, mai exact.
Mai nou, cerinta legala este "sa-ti faci cota" de certificate trimestrial. Pt. trimestrul 2 2016, Electrica Furnizare are de achizitionat 660000 de certificate (documentule tot public, dar pe site-ul ANRE). Asta inseamna ca la 2.5 milioane de certificate pe an, sau cca 10 milioane pe intervalul de timp mentionat in articol. Contractele cu pricina acopera poate 20% din nevoia de certificate a Electricii Furnizare.
Electrica Furnizare sunt concurentii mei (asta pe post de disclaimer) si-ar trebui probabil sa le ard si eu cu sete un bocanc in gura, dar realitatea e ca n-au facut nimic ilegal si nici macar iesit din comun. Toata lumea procedeaza la fel.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de El în data de 26.07.2016, 14:41)
Dar cine credeti ca a cumparat actiunile E-On de la FP daca nu EL..... Dintodeauna au vrut sa cumpere chiar mai mult. Vor o participare mai mare la E-On si negocierile inca nu s-au incheiat. De aceea FP nu scoate nici o vorba. Desi ar trebui sa fie o informatie publica....
2. sesizarile sunt 1 buc.. E o desteapta habarnista.
(mesaj trimis de Gh. în data de 26.07.2016, 08:55)
Reportera aia Claudia Parvoiu se tot da mare pe subiecte energetice, ca sa-si faca si ea de lucru, sa fie bagata in semam.
Isi face si Electrica un plan de cash-flow, de plati, pe termen lung, asa cum isi face si Orange, si BCR, ...
Dati si raspunsul ELECTRICA, ca sa fiti echitabili, raspuns foarte economic, de agent economic mare, cu bugete mari, pe termen mari.
Electrica soune f. clar ca preturile sunt la minimul ANRE, platile avantajoase, cu furnizori cunoscuti.
Mai bine sda zica Reclamanta de blocare pietei certificatelor.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2016, 11:46)
Lucram tot pe sistemul vechi?Trebuie distrus tot ce este Romanesc si vandut?De ce societatile straine cotizeaza la stat cu mai putin decat cele romanesti?
3.1. din cauza functionarului public (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de wlad în data de 26.07.2016, 23:14)
societatile straine cotizeaza la stat cu mai putin decat cele romanesti din cauza ca functionari ANAF nu sunt capabili sa -si faca treaba pentru care sunt platiti.
4. Aranjamente de tip vechi
(mesaj trimis de MIhai L în data de 26.07.2016, 12:38)
Pentru cine lucreaza in domeniu, problema de la Electrica este veche. Ce nu sta in picioare aici este tocmai cumpararea certificatelor in avans. Eu inteleg ca ai stabilit pretul minim, dar ai cumparat foarte mult de la unul singur. Si strain. Daca erai parolist, cumparai de la mai multi, ca sa fi echidistant si sa nu distorsionezi piata, si cumparai de la firme romanesti. Dar la noi daca aranjezi in spatele usilor inchise, iese ce iese...
5. Eficientizare ???
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2016, 15:33)
Mai privatizată,mai automatizată,mai minus sinecuri... Bombă: privatizare TOT.