CRISTINA VERCHERE (OMV PETROM): "Suntem mai aproape ca oricând de demararea proiectului Neptun Deep"

M.C.
Piaţa de Capital / 2 februarie 2023

"Suntem mai aproape ca oricând de demararea proiectului Neptun Deep"

Decizia finală de investiţie privind proiectul Neptun Deep va fi luată la mijlocul lui 2023 şi suntem mai aproape ca oricând de demararea acestui proiect, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere, conform Agerpres.

"România produce petrol şi gaze din zăcămintele onshore de peste 150 de ani, iar declinul (producţiei n.r) nu mai poate fi compensat de zăcămintele onshore. Prin urmare, Marea Neagră este răspunsul pentru securitatea energetică a României şi noi surse trebuie să fie aduse în sistemul energetic. (...) Am propus cel mai mare plan de investiţii din sectorul energetic din România, de aproximativ 11 miliarde de euro până în 2030. Neptun Deep este în centrul acestei strategii. Am devenit operatori în august 2022 şi am făcut un pas intermediar către decizia finală de investiţii prin depunerea declaraţiei de descoperire comercială la sfârşitul anului trecut. În prezent, avansăm cu procesul de licitaţie. Ulterior, vom parcurge procesul de guvernanţă internă. Aşa cum am anunţat anterior, intenţionăm ca decizia finală de investiţie să fie luată la mijlocul lui 2023, primul gaz urmând să fie produs în 2027. Mai avem doar câteva luni până la decizia finală de investiţie şi suntem mai aproape ca oricând de demarare a acestui proiect", a explicat Verchere.

Ea a subliniat că declaraţia de descoperire comercială a fost confirmată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi acum se lucrează pentru a lua decizia finală de investiţii.

"Este un proiect aşteptat de mult şi foarte interesant pentru noi, pentru companie, pentru partenerul Romgaz, pentru întreaga ţară şi, în acest context al securităţii energetice, cu atât mai mult. Am devenit operator, avem o echipă internaţională care funcţionează şi care face eforturi foarte mari. Facem şi noi tot ce se poate pentru a lua decizia finală de investiţie. Lucrăm şi suntem foarte încrezători că vom merge mai departe", a punctat CEO-ul OMV Petrom

În ceea ce priveşte Neptun Deep şi aprovizionarea cu gaze, Cristina Verchere a precizat că România este prioritatea, dar, dată fiind "supra-aprovizionarea" care a rezultat în urma analizelor, vor avea loc şi exporturi.

"În ceea ce priveşte Neptun Deep şi aprovizionarea de gaze, ne vom concentra pe România. Aceasta este prioritatea noastră. Dacă ne uităm la analiza referitoare la Neptun, România va avea o poziţie de supra-aprovizionare şi atunci vor avea loc şi exporturi şi vrem să ne asigurăm că există infrastructura necesară şi vrem ca România să devină un actor regional pe piaţa de gaze. Dar prioritatea noastră rămâne România pe partea de aprovizionare", a spus oficialul OMV Petrom.

OMV Petrom deţine 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep şi este operatorul perimetrului. În august 2022, Romgaz a finalizat preluarea ExxonMobil România, care deţine restul de 50% din proiect.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. o sa incasez DVD cumulat la SNP de aproape 0.0900-0.1000 lei,cel special cu cel actual.....la cele 355000actiuni snp care le am la o medie 0.4720 ,o sa incasez un dvd cumulat in 2023 de minim 31950 lei sau 35500 lei, sa le inchid gura celor care ma tot critica ,ca nu am luat safe, frb,brk,tgn sau fp

    1. S-ar putea sa fie cel putin la fel de rentabila ca snp

      sa te vad in 2023 cand profitul snp scade la jumatate, tot ce iei pe dividend pierzi pe cotatie

      Bună,

      Nu ești prea optimist în privința valorii dividendului cumulat ?pe ce te bazezi în privința acestei valorii?

      Mulțumesc pentru răspuns! 

      Si daca scade cotatia, ce?

      Anul asta avem 0.0375 dividend normal. 

      La anul 0.0412. 

      Te-ar deranja sa iei acum si sa stai cu el in portofoliu? 

      Nu este ciudat ca nu am auzit nimic de listarea Hidroelectrica, trebuia sa fie fixata data clar.

      Daca prelungeste pana la toamna?  

      Spuneau si de Salrom in mai, nici acolo nu au mai spus nimic. 

    OMV Petrom, firma serioasa, implementand guvernanta corporatista in adevaratul sens al cuvantului. Este o situatie norocoasa ca are un rezultat asa de bun si astfel are posibilitatea de a investi o mare parte a profitului in proiectul Neptun,proiect destul de riscant avand in vedere adancimea zacamantului si riscurile din cauza razboiului. Nu cred ca in acest moment ar fi disponibil sa recurga la imprumuturi la dobanzile actuale pentru acest project. Daca citim planul de dezvoltare pentru urmatorii zece ani, deducem seriozitatea cu care se angajeaza in transformarea societatii in producator prepondrent de energie verde. Si asta pe linga investitiile in decarbonizare,parcuri fotovoltaice ,asigurarea de dividende actionarilor si platind cele mai mari taxe din tara .Dar cel mai important lucru ar fi participarea la asigurarea independentei energetice a tarii.

    Este tragic ca in spatiul public si in cel statal si politic este observat doar profitul obtinut (care bineinteles ca va fi reinvestit)cautand modaliatile supraimpozitare , in loc de a promova aceste rezultate ca exemplu de urmat pentru altii , prin care taxele obtinute de stat ar putea fi multiplicate. 

    1. Asa cum au zis cei de la SHEL nu are sens sa investesti in fotovoltaice si alte green technologies daca nu sunt rezonabil rentabil. Trebuie aa fie f atenti cu asta, vezi actiunile europene in sectorul renewables care s-au prabusit.

      Neptun Deep ar fi fost finantata si cu debt. Indeed windfall cashflow 2022 e binevenit. Problema aici e lacomia statului roman, crezi ca Exxon a plecat de nebun? 

      minciuni !

      In 2018 au dat afara pe Gheorghe M. ptr ca dorea sa inceapa exploatare. Au adys coada de topor OMV.  

      Acum , cine va investi in zona de conflict?  

      Cu ce tehnologie , al cui operator ?  

      Daca se va face , se va face cu implicarea ascunsa a rusilor..n Alfel nu.

      Singura firma care ar puitea sunt cei de la TOTAL. Au fost cumparati insa francezii cu gaze libiene. 

    Super CEO, putini asa in Romania

    Sper sa continue sa prioritizeze shareholders value maixmization and smart capex 

    De ce ar investi, sa le ia Ciolacu&Ciuca profiturile? Chiar sunteți așa naivi ca o corporatie face munca patriotica pentru pensii speciale? hahahah

    la vara nu vor mai fi bani de dividende daca ii taxeaza

    1. Si daca este doar dividendul normal, tot este super.

      cu dividend normal randamentul e mic, sub 10%, cauta altele pe care poti sa castigi mai mult

      Daca vezi asta pe termen scurt, dar daca ei tot cresc dividendul cu 10% anual, are potential mare de apreciere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb