Criza din Ucraina stagnează extinderea peste graniţe a Romgermed

V.B.
Companii #Sănătate / 8 septembrie 2014

Grupul Medical Romgermed anunţă regândirea strategiei de extindere în Republica Moldova şi Bulgaria, ca urmare a situaţiei geopolitice regionale, precizând că mutarea nu afectează cifra de afaceri a companiei, preconizată a creşte cu 15% faţă de 2013, când sporul a fost de 20% raportat la anul precedent (18 milioane euro în 2012).

Anul trecut, Romgermed a investit circa 2 milioane euro, iar în 2014, pe lângă extinderea reţelei de laboratoare şi înfiinţarea Romgervet, se apropie de final lucrările la unitatea spitalicească a grupului, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Ciprian Nicoară, directorul general al Romgermed, susţine că orice plan de investiţii are nevoie, în primul rând, de stabilitate regională economică şi politică, de predictibilitate: "Nu se poate clădi nimic pe incertitudine şi tensiune, iar problemele din Ucraina au un impact nefavorabil, afectând capacitatea de previziune şi încrederea în bunul mers economic. Această percepţie negativă s-a consolidat în ultimele săptămâni şi între oamenii de afaceri şi în mediul bancar şi, din păcate, nu doar că nu se întrevede o stabilizare, ci dimpotrivă. Toate poziţiile politice recente din spaţiul UE şi din Rusia indică o acumulare a tensiunilor."

Oficialul a adăugat că extinderea unei afaceri are nevoie de energie şi entuziasm, dar acestea doar în completarea prudenţei şi a analizei perspectivelor de reuşită: "Planul privind extinderea era corect. Ceea ce nu funcţionează este climatul general politic, regional. Decizia Romgermed este de a aştepta clarificarea situaţiei politice şi stabilizarea evoluţiei economice din regiune".

Hotărârea nu afectează evoluţia financiară a Romgermed. Analiştii companiei consideră că perspectivele pe piaţa internă sunt pozitive, de consolidare. Planul de extindere avea şi încă are în vedere dezvoltarea afacerii şi creşterea veniturilor, dar implică şi realizarea investiţiei aferente.

"Acum, vom direcţiona aceste fonduri pentru consolidarea capacităţilor de pe piaţa naţională. Pentru Grup, evoluţia pe piaţa internă se anticipează că va fi pozitivă şi în acest an. Am considerat că Moldova şi Bulgaria sunt pieţe în maturizare, în curs de creştere - pacienţii devin mai informaţi şi mai atenţi să selecteze calitatea. (...) În plus, exista la începutul anului şi perspectiva unei evoluţii economice bună la nivel european, iar acum, pe fondul instabilităţii generată de situaţia din Ucraina, şi pe fondul stagnării economice în UE, optimismul s-a temperat. Extinderea unei afaceri, intrarea pe o piaţă nouă are, în primul rând, nevoie de stabilitate, de siguranţă, iar impresia generală de acum este, mai degrabă, de incertitudine", a mai spus Nicoară.

Romgermed mai transmite că, în condiţiile în care tensiunile din prezent vor dispărea şi climatul pentru afaceri va fi unul sigur, planul de extindere va fi actualizat cu informaţiile de la momentul respectiv şi va fi luată o decizie.

În 2015, Romgermed va extinde reţeaua de laboratoare, ţinta fiind o acoperire de 50% la nivel naţional. Tot la anul, vor fi încheiate investiţiile în spital.

"Investiţia este în stadiu avansat din punct de vedere al lucrărilor, în paralel derulându-se procesul de achiziţie al echipamentelor şi sistemelor ce vor constitui dotarea spitalului. Urmează ca anul acesta să fie finalizate negocierile şi, implicit, comenzile legate de capitolul tehnic. (...) Totuşi, dat fiind procesul birocratic, laborios, de realizare a documentaţiei şi procedurilor privind activitatea, cu respectarea normelor specifice sectorului medical, întâmpinăm ceva întârzieri cu autorizaţiile de funcţionare. Şi faţă de acest aspect ne exprimăm încrederea că întregul demers se va finaliza în timp util", susţine Ciprian Nicoară.

Directorul a mai declarat că întârzierea lansării are o explicaţie clară: "Aşa cum am menţionat şi cu alte ocazii, sistemul sanitar din România este perfectibil. Reprezentând parte din componenţa privată a acestui sistem, şi noi trebuie să ne raportăm la problemele acestui sistem şi să ne supunem procedurilor care, nu de puţine ori, sunt greu de parcurs atât din punct de vedere logistic, cât şi ca timp."

Grupul Romgermed deţine, în momentul de faţă, 20 de laboratoare la nivel naţional, efectuând în 2013 peste 4 milioane de analize. Romgermed deţine în Capitală 21 de puncte de recoltare proprii, în cele mai importante policlinici din oraş. "Pentru anul 2015, ne-am propus să dezvoltăm o reţea de puncte de recoltare la nivel naţional, deoarece în momentul de faţă acoperim numai judeţele din jurul Bucureştiului", mai spune Ciprian Nicoară.

De la inaugurare (15 mai), laboratorul de analize veterinare Romgervet a avut o creştere a cifrei de afaceri de peste 20% pe lună, conchide comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb