CRIZA DIN UCRAINA: Zgonea: România este un susţinător puternic al politicii "uşilor deschise" a Alianţei Nord-Atlantice

A.C.
Internaţional #Apărare / 7 mai 2014

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a primit delegaţiile turce şi polone participante la Trilaterala Comisiilor pentru politică externă România - Polonia - Turcia unde au discutat aspecte de interes privind problematica securităţii regionale în contextul crizei din Ucraina şi cooperarea pe teme de securitate în format trilateral, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Agenda permanentă a Trilateralei include elemente de bază ale cooperării în cadrul NATO, referitoare la politica aliată a "uşilor deschise", programul de apărare antirachetă, securitatea energetică, perspectivele regimului armelor convenţionale din Europa şi conflictele prelungite/ îngheţate. Un alt punct al agendei priveşte aplicarea conceptului Smart Defence, o iniţiativă a Secretarului General al NATO, care prevede combinarea resurselor statelor aliate pentru o mai bună punere a lor în valoare, graţie cooperării dintre aceste state.

"România este un susţinător puternic al politicii < uşilor deschise > a Alianţei Nord-Atlantice. Considerăm că acest proces trebuie să-şi găsească locul pe ordinea de zi a următorului summit NATO. Dialogul nostru în acest format trilateral este menit să consolideze politica aliaţilor şi transmite un mesaj clar către statele aspirante, recunoscând progresul lor, mai ales în cazurile Muntenegru şi Georgia", a declarat Valeriu Zgonea.

Consultările în acest format trilateral au fost iniţiate de România în 2012, pornind de la temele de interes comun şi de la faptul că ţara noastră are Parteneriate Strategice atât cu Polonia, cât şi cu Turcia. Acest format are un caracter informal, neinstituţionalizat, şi urmăreşte realizarea de schimburi de vederi şi coordonarea, atunci când este necesar, în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

În marja Summit-ului NATO de la Chicago (mai 2012) a fost organizată, la iniţiativa României, prima reuniune în format trilateral România - Turcia - Polonia, la nivel de secretar de stat din MAE. Scopul întâlnirii a fost de a explora posibilităţile de cooperare concretă şi valoarea adăugată pe care o poate aduce formatul trilateral.

Cea de a doua reuniune pe teme de securitate internaţională s-a desfăşurat la Bucureşti, în data de 6 noiembrie 2012, iar cea de a treia întâlnire a avut loc în perioada 9-10 mai 2013, la Izmir. Partea polonă a propus ca cea de-a patra reuniune să aibă loc în intervalul 26-27 mai 2014, la Varşovia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb