Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, intervine în criza alimentelor şi medicamentelor care afectează puternic ţara sa, hotărând ca aceste sectoare să fie supravegheate de armată.
Conform anunţului făcut de Maduro zilele trecute, producţia de alimente şi cea de medicamente vor fi supervizate de armată, "într-o operaţiune de amploare în cadrul războiului economic".
Decizia vine după săptămâni de proteste, uneori violente, generate de criza alimentară din ţară.
Oficialii venezueleni spun că guvernul vrea să impună "puţină disciplină" ca să distribuie în mod "echitabil" alimentele.
În cadrul acestei măsuri, au trecut sub controlul Armatei cinci porturi: Guanta, Puerto Cabello, Maracaibo, La Guair şi Guamache. Armata va monitoriza fabricile de procesare a alimentelor şi va coordona producţia, respectiv distribuţia de bunuri esenţiale.
Venezuela se află într-o criză profundă a alimentelor de la începutul anului, ca urmare a scăderii preţului petrolului. Mai mult, devalorizarea monedei şi inflaţia extrem de mare au lipsit ţara de importurile de alimente, medicamente şi alte produse.
Duminică, Venezuela a deschis după un an, pentru 12 ore, frontiera cu Columbia, iar aproximativ 35.000 de persoane au trecut graniţa ca să-şi cumpere alimente şi alte produse de strictă necesitate, în contextul în care rafturile magazinelor din Venezuela continuă să rămână goale.
Înainte ca această decizie să fie luată, circa 500 de femei din Venezuela au trecut cu forţa graniţa către Columbia, ca să cumpere alimente şi medicamente.
Decizia de a deschide graniţa a aparţinut guvernatorului regional, în ciuda faptului că preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea vămilor ca să prevină contrabanda.
În Venezuela, milioane de cetăţeni stau în fiecare zi la cozi interminabile la magazinele de stat ca să poată cumpăra alimente pe cartelă.