Israelul a rănit cu gloanţe reale cel puţin 13.000 de persoane începând din martie, iar recurgerea la muniţie reală reprezintă pentru serviciile medicale o provocare fără precedent, a subliniat astăzi un reprezentant al Crucii Roşii, relatează AFP.
"Marea majoritate a răniţilor spitalizaţi sunt răniţi grav, unii prezintă răni multiple prin împuşcare", a precizat într-o întâlnire cu presa, la New York, Robert Mardini, însărcinat cu Orientul Mijlociu la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR).
Aproximativ 1.400 de palestinieni prezintă câte trei răni provocate de gloanţe - în principal la picioare, a subliniat el. "Este o criză de o amploare făeă precedent în Fâşia Gaza", a declarat Robert Mardini. Volumul de muncă al salvatorilor şi personalului medical îl depşeşte pe cel din războiul din 2014 între Israel şi Hamas, a precizat el.
CICR preconizează să deschidă o nouă unitate de 50 de paturi la Spitalul din Gaza, a adăugat reprezentantul instituţiei. Cel puţin 132 de palestinieni au fost ucişi prin împuşcare de către israelieni de la 30 martie, când a început o mişcare de protest în enclava aflată sub controlul mişcării islamiste palestiniene Hamas, de-a lungul barierei israeliene de securitate, conform surselor citate.
Niciun israelian nu a fost ucis în această perioadă. Palestinienii din Fâşia Gaza protestează faţă de blocada israeliană care sufocă enclava de peste zece ani şi în favoarea dreptului palestinienilor de a se întoarce pe pământurile lor, de pe care au fost izgoniţi sau au fugit la înfiinţarea Israelului ca stat în 1948.
Israelienii spun că trag cu gloanţe reale ca ultim recurs, cu scopul de a-şi proteja frontierele, militarii şi populaţia.Ei acuză Hamasul de faptul că se serveşte de populaţie pentru a acoperi atacuri vizând militari şi încercări de infiltrare în Israel.