CSM atrage atenţia cu privire la mărirea deficitului de magistraţi

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 iulie 2023

CSM atrage atenţia cu privire la mărirea deficitului de magistraţi

Intrarea în vigoare a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu "ar putea avea ca efect accentuarea deficitului de magistraţi, care să conducă la paralizarea sistemului judiciar", afirmă Consiliul Superior al Magistraturii într-un comunicat de presă, emis ieri, cu referire la constatările celui de-al patrulea raport al Comisiei Europene privind statul de drept.

Amintim că în raportul respectiv, Comisia Europeană se declară îngrijorată de deficitul de magistraţi din ţara noastră. Faţă de această îngrijorare a instituţiei europene, Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia autorităţilor de la Bucureşti cu privire "la deficitul tot mai mare de magistraţi", deoarece acesta "ar putea avea, în timp, un impact asupra calităţii şi eficienţei sistemului judiciar".

Menţionăm că prin modificarea statutului judecătorilor şi procurorilor adoptată de Parlament, stagiul minim de cotizare a magistraţilor la sistemul public de pensii creşte începând din anul 2023 de la 20 de ani la 25 de ani, ia vârsta standard de pensionare va creşte etapizat de la 50 ani în 2023 la 60 de ani în 2035.

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituţională de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, demers căruia s-a raliat şi Asociaţia Forumului Judecătorilor din România, care în documentul intitulat Memoriu amicus curiae arată care sunt motivele de neconstituţionalitate ale legii care a trecut de Parlament.

Primul motiv este faptul că Comisia de la Veneţia a criticat creşterea vârstei de pensionare în condiţiile în care magistraţii în funcţie nu se pot retrage în condiţiile legii în vigoare, lege care urma a fi modificată în sensul creşterii vârstei de pensionare. Forumul Judecătorilor susţine că legea este neconstituţională deoarece Parlamentul a modificat intempestiv condiţiile de vechime minimă şi condiţiile de vârstă privind pensionarea magistraţilor, ceea ce reprezintă o afectare a independenţei judecătorilor şi a încrederii legitime a persoanelor în cauză (judecători sau procurori) în exerciţiu la data modificării acestor dispoziţii.

"Este absolut inadmisibil de a diminua protecţia juridică a statutului judecătorului în procesul adoptării unor legi noi. Statutul judecătorului nu trebuie raportat sau asimilat cu cel al altor autorităţi publice, indiferent de ierarhia acestora în stat. (...) Textul tranzitoriu propus nu acoperă o parte semnificativă a situaţiilor practice existente, respectiv ipoteza magistraţilor care au vârsta de 47 de ani (actuala vârstă minimă) în prezent sau care împlinesc această vârstă pe parcursul anului 2023 şi care au o vechime minimă de 25 de ani. În cazul acestei categorii, dispoziţiile tranzitorii rămân fără niciun efect, aceste persoane putând beneficia de pensia de serviciu doar la împlinirea vârstei de 60 ani, indiferent de vechimea în funcţie acumulată", susţin magistraţii care fac parte din Asociaţia Forumul Judecătorilor.

În concluzie, magistraţii susţin că modificarea intempestivă şi în mod arbitrar a condiţiilor de vechime minimă (prin eliminarea vechimilor asimilate, fără text tranzitoriu cu aplicabilitate efectivă) ori a condiţiilor de vârstă (cu excepţia anilor 2023-2025 pentru care se stabileşte în mod arbitrar o vârstă de pensionare de minim 50 de ani, în rest toate persoanele în funcţie la data intrării în vigoare a acestei legi care ar mai fi avut cel puţin 1 an până la pensionare sunt obligate să aştepte până la vârsta de 60 de ani, pentru acestea nereglementându-se perioade tranzitorii de aplicare a noii legi) reprezintă o afectare a principiilor constituţionale.

CCR a fixat termen 26 iulie pentru soluţionarea obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate de ÎCCJ cu privire la pensiile magistraţilor.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ce mai vreți magistrațilo r?!

    Aveți salarii supraoccidentale , chirie decontată, medicamente gratis etc

    Singura profesie fără responsabilitate ..... 

    multi idioti...

    Vreti justitie fara plata... 

    In SUA un magistrat are paza , sofer si bani ptr toata viata.  

    Asta ii da responsabilitate si independenta. 

    Acum , taiati-le venitul , astfel incat ciucii, ciolacii , johanii, nastasii,basii, udrii si toti cei care au taiat, daramat, distrustara , lasand-o fara nimic si dand tinerii afara din tara , sa ramana cu banii ... 

    Veti fi blestemati voi si ai vostri ptr 7 generatii.

    Javrelor! 

    1. daca preotii ar putea sa spuna ce pomelnice primesc la biserica , v-ati infiiora, voi si ai vostri!

      O tara va uraste! 

      Traiesti pe alta planeta? Pai astia de la noi au avut mai multe avantaje ca aia si tara a fost furata ca-n codru, fara sa vad pe cineva condamnat cum trebuie?

      da-ti demisia si hai la privat.

    pai daca ies la pensie la 47 de ani cu 30.000 lei/luna pensie......cine sa mai dea cistig de cauza statului, in toate procesele oamenilo rcontra Anaf-ului abuziv?? Si de ce n ar sta numai in casutele lo rde la munte, sa mince natural sau numai in 5 stele pe riviera turceasca sau greaca....de la frumoasa virsta a pensionarii la 47 de ani.

    Gloata nu mai vrea magistrati, iar reprezentantii ei care au ajuns sa conduca Statul vo ranihilarea functionarii justitiei. Asta e anarhie si nimeni dintre cei de la protectia Constitutiei nu se sesizeaza. Poate asta se vrea si din aceasta cauza suntem condusi de prosti, de submediocri.

    E mai ieftin sa cumparam un AI just si rapid in solutionarea dosarelo rdecat sa platim atatea specialitati la niste judecatori si procurori care multi nu-s chiar corecti. mai ales in dosarele mari, stim toti care. Cei corecti sunt putini si chiar si aceia mai pot fi subiectivi sau sa le scape ceva, dat fiind volumul de lucru. AI -ul este solutia viitorului (sper apropiat ) si la inechitatile din justitie si la costurile si pretentiile care sunt in domeniu.

    Unde sunt escrocii,nesimtiti si cretinii care au tot marit salariile,pensiile si au redus varsta de pensionare si de lucru a magistratilor,pe langa celelate avantaje.Au facut-o cu scopul de a fi lasati sa fure si sa distruga in continuare fara sa se lege de ei justitia.Poate o parte din ei dorm linistiti prin strainatate.”Altii sa spele rufele murdare lasate de ei”.Din pacate nici justitia nu e mai corecte si mai perfecta decat societate noastra.

    Cand se va trece la digitalizare si in justitie?Ne-am saturat de decizii judecatoresti in care acela care fura milioane de lei ia o pedeapsa la fel cu cel care fura o gaina.Asa se face justitie?

    Și vreți să furați in continuare?

    Scoateți posturii la concurs și se vo rangaja cu sutele....

    Magistrații din alte tări nu dau hotărâri ca la noi , nu țin dosarele prin sertare până....scapă mulți 

    Cum pot justifica că au ținut bine dosare și 5-10 ani ?

    Pardon , dar cum îndrăznim să-i întrebăm ?... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb