Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi şase consilii judeţene ale Regiunii Centru s-au întâlnit, săptămâna trecută, pentru a demara un proiect comun care va fi depus pentru finanţare la Comisia Europeană. Proiectul constă în integrarea, la toate consiliile judeţene din regiune, a unui sistem informatic geografic (GIS), un instrument de lucru modern şi necesar în elaborarea strategiilor sau în realizarea unei priviri de ansamblu a situaţiilor actuale regionale, precum şi în generarea de prognoze.
Sub denumirea "Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea Centru utilizând tehnologia GIS", proiectul este susţinut cu mare interes de cele şase consilii judeţene din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Haghita, Mureş şi Sibiu, precum şi de către Universitatea 1 Decembrie 1918, partener în acest proiect. Proiectul îşi propune implementarea unei baze de date comune, unitare, la nivelul regiunii, integrată într-un portal care să permită procesarea multiplă a datelor şi reprezentarea datelor statistice pe hărţi. Utilizând indicatorii şi datele direcţiilor judeţene de statistică, sistemul GIS va reuşi să genereze hărţi tridimensionale, în care vor fi reprezentaţi indicatori geografici, economici, sociali sau de orice altă natură. Dezvoltarea unei baze de date on-line prin care ADR Centru şi Consiliile judeţene vor avea acces rapid la informaţii actualizate şi prin care vor putea actualiza bazele de date în timp real, precum şi dezvoltarea abilitaţilor şi cunoştinţelor personalului folosit pentru gestionarea acestui sistem, sunt două dintre obiectivele proiectului.
Proiectul, care solicită un buget de 300.000 de euro, va fi depus pe 13 iunie pe Mecanismul de finanţare a Spaţiului Economic European, prin intermediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, având o perioadă de implementare de doi ani.
Simion Creţu, director general ADR Centru, a declarat: "Demarăm acum un proiect care susţine întărirea regiunii la nivel european. Suntem o regiune stabilă, cu o componentă socială diversă şi cu oportunităţi economice diferite, dar care, şi pe această cale, demonstrează că are obiective comune. Acest proiect pilot este un alt pas important către crearea şi întărirea unei identităţi regionale a celor şase judeţe ce constituie Regiunea Centru. Sistemul informatic geografic va susţine, prin munca în echipă şi rezultatele generate, dezvoltarea regională comună şi corelarea planurilor judeţene pentru a susţine dezvoltarea locală şi regională".
Necesitatea unui asemenea sistem este impusă de către gradul de dezvoltare al celorlalte regiuni europene şi realizarea lui va duce la diminuarea decalajului astfel generat, dar şi pentru coeziune generată prin munca la un proiect regional comun. Proiectul prevede crearea unei baze de date şi comunicarea între toţi partenerii proiectului, achiziţionarea serviciilor GIS şi instruirea personalului. Hărţile tridimensionale care vor fi create, fie la nivel local, fie la nivel regional, vor fi puse gratuit la dispoziţia cetăţenilor regiunii, a oamenilor de afaceri locali sau străini, precum şi a tuturor celor interesaţi şi care au nevoie de astfel de documente.