Cu 60% mai multe produse de contrabandă - confiscate anul trecut

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Contrabanda / 26 ianuarie 2011

Cu 60% mai multe produse de contrabandă - confiscate anul trecut

Sunt estimate noi creşteri ale contrabandei cu ţigări

Infracţionalitatea transfrontalieră se menţine la cote ridicate, faptele penale care predomină la graniţele ţării noastre fiind migraţia ilegală, falsul şi uzul de fals şi, nu în ultimul rând, contrabanda cu bunuri de larg consum. Mărfurile de contrabandă constau în ţigări, cafea, produse alimentare, electronice şi electrocasnice, confecţii etc. Ioan Buda, inspector general în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, anul trecut, confiscările de bunuri de contrabandă au crescut cu 60%: "Traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită în ultimii ani, la frontierele României, traficanţii mizând pe < profitul > impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea < la negru >, atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât mai ales pe cele din Occident".

Domnia sa a subliniat că, în ceea ce priveşte traficul cu ţigări de contrabandă, o presiune foarte mare este înregistrată la frontierele din Ucraina, Serbia şi Moldova: "Cea mai activă zonă este cea de la frontiera cu Ucraina, aici fiind reţinută 25% din cantitatea totală de ţigări, urmată de frontiera cu Republica Moldova".

În 2010, poliţiştii de frontieră au reţinut, în vederea confiscării, peste nouă milioane de pachete de ţigări, cu o valoare care depăşeşte 42,79 milioane de lei. Din totalul acestor ţigări, circa 5,42 milioane de pachete, în valoare de aproximativ 30,5 milioane de lei, erau de contrabandă. Restul până la 9 milioane de pachete a constituit trafic ilegal de produse, acestea fiind confiscate de autorităţi.

De asemenea, anul trecut au fost reţinute 11.376 kg de tutun prelucrat purtător de accize şi 31.020 kg de tutun neprelucrat şi deşeuri de tutun, în valoare de peste un milion de lei.

Cea mai mare captură de ţigări de contrabandă din 2010 a avut loc în vama Giurgiu, unde circa 900.000 de pachete încărcate în două tiruri au fost reţinute în vederea confiscării, şoferii fiind cercetaţi penal pentru contrabandă şi deţinere de produse accizabile supuse marcării, fără să fie marcate.

Constantin Traian Igaş, ministrul administraţiei şi internelor, a declarat că autorităţile vor continua şi în acest an acţiunile pentru combaterea fenomenului de contrabandă de la noi din ţară.

La rândul său, Gilda Lazăr, director corporate affairs la "Japan Tobacco International" (JTI), ne-a specificat că volumul ţigărilor de contrabandă din ţara noastră este mult mai mare faţă de cantitatea confiscată anul trecut, apreciind, însă, eforturile autorităţilor în domeniu pentru combaterea acestui fenomen: "Am apreciat foarte mult că autorităţile s-au mobilizat şi sper ca acţiunile autorităţilor să continue şi în acest an. Problema comerţului ilicit a devenit, anul trecut, o prioritate pentru toate instituţiile în domeniu, poliţia a căpătat atribuţiuni în ceea ce priveşte combatera contrabandei, a apărut şi Ordonanţa pentru combaterea evaziunii fiscale în urma căreia duty free-urile aproape nu mai comercializează ţigări şi, pentru prima dată în România, au avut loc campanii publicitare împotriva acestui comerţ ilicit cu ţigări".

Potrivit ultimelor date, nivelul contrabandei cu ţigări se cifra, în noiembrie 2010, la 22,8% din piaţă. Gilda Lazăr ne-a spus că cel mai mare nivel - 36,2% - a fost înregis-trat în ianuarie, anul trecut, după care acesta a scăzut, în iulie, la 21,3%, crescând din nou în septembrie, la 24,2%. Potrivit domniei sale, se estimează că datele aferente lunii decembrie vor raporta noi creşteri ale contrabandei cu ţigări.

Anul trecut faţă de 2009, a fost constatată o scădere a traficului de persoane la frontierele române, cu 4,8%. Cu toate acestea, numărul persoanelor prinse care doreau să migreze ilegal a crescut. Totodată, a fost constatată o creştere a traficanţilor de persoane cu 30,6%.

Numărul mijloacelor de transport care au trecut prin punctele de trecere a frontierei a scăzut cu 19%, potrivit datelor anunţate de IGPF, însă mijloacele de transport furate şi descoperite în vămi a crescut cu aproximativ 58%.

Nici traficanţii de droguri nu au renunţat la practicile lor, persoanele implicate în traficul de droguri provenind preponderent din Bosnia, Iran, Olanda, România, Republica Moldova, Franţa, Israel, Cehia, Germania, Bulgaria şi Canada.

Alte acte de comerţ ilegal la frontieră ţin de traficul cu armament şi muniţie, braconajul piscicol, dar şi de infracţiunile la regimul drepturilor de proprietate intelectuală.

Anul trecut, Poliţia de Frontieră Română (PFR) a trecut printr-un proces de reorganizare instituţională, care a vizat, în principal, reducerea numărului total de posturi la nivelul aparatului central cu aproximativ 23% şi al posturilor de conducere cu 19,5%, precum şi radierea unui număr de 93 de posturi, alte 173 de posturi fiind redistribuite la alte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. Potrivit ministrului de resort, în acest an, va avea loc o nouă reorganizare a poliţiei de frontieră, în ansamblul ei şi o reorganizare a acestei structuri în cazul aderării la spaţiul Schengen. Anul trecut, PFR s-a implicat în acţiunile desfăşurate pentru punerea în aplicare a acquis-ului Schengen şi controlul la frontierele externe, încheind 97 de contracte, în valoare totală de 158,2 milioane de euro din fondurile nerambursabile Schengen. Pentru anul în curs, autorităţile în domeniu urmăresc, printre altele, continuarea activităţilor necesare pentru absorbţia tuturor fondurilor comunitare destinate securizării frontierei externe a Uniunii Europene.

RAPORT CSAT: 19 milioane de pachete de ţigări, confiscate în 2010

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au făcut, ieri, o evaluare a rezultatelor obţinute de instituţiile statului în combaterea evaziunii fiscale.

Conform unui raport prezentat în cadrul şedinţei, pe parcursul anului 2010 au fost confiscate aproape 19 milioane pachete de ţigări, cu circa 56% mai multe decât în anul anterior. În 2010 au fost aplicate, conform sursei citate, contravenţii de circa 46 de milioane de euro, iar la nivelul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au fost încasate amenzi de circa 15 milioane de euro.

Totodată, structurile specializate ale MFP au dispus 4.251 de suspendări de activitate şi au instituit obligaţii fiscale suplimentare de circa 1,5 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb