Actualizare 10:21 Şi Alexandru Botez a sesizat ASF, cu privire la alegerile "Electrica"
Alexandru Botez, a cărui candidatură pentru CA-ul Electrica a fost respinsă, pe motiv de întârziere, a depus o sesizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară, în legătură cu procedura de selecţie a administratorilor companiei.
Domnia sa ne-a declarat: "Sunt dezamăgit de lipsa de reacţie a autorităţilor de supraveghere pe un caz clar. Am crezut şi sperat că sunt independente în ceea ce fac".
Amintim că Electrica a anunţat, pe 13 octombrie, că nouă candidaţi sunt înscrişi pentru alegerile Consiliului de Administraţie, pe lângă administratorii actuali, cele două nominalizări acceptate fiind Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian lacob. Candidatura lui Alexandru Botez, din partea micilor acţionari, depusă, de asemenea, după termenul limită, nu a fost acceptată.
Conducerea Electrica a motivat validarea celor două candidaturi din partea statului prin faptul că au fost depuse în termen rezonabil.
------
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu s-a pronunţat, încă, cu privire la sesizarea lui Gabriel Dumitraşcu, referitoare la faptul că administratorii Electrica au acceptat două candidaturi ale statului depuse cu opt minute întârziere, pentru alegerile programate joi, dar au respins alte două dosare cu întârzieri mai mari.
Electrica a anunţat, pe 13 octombrie, că nouă candidaţi sunt înscrişi pentru alegerile Consiliului de Administraţie, pe lângă administratorii actuali, cele două nominalizări acceptate fiind Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian lacob. Cei doi concurează pe locurile de administratori neindependenţi. Candidatura lui Alexandru Botez, din partea micilor acţionari, depusă, de asemenea, după termenul limită, nu a fost acceptată.
Conducerea Electrica a motivat validarea celor două candidaturi din partea statului prin faptul că au fost depuse în termen rezonabil.
În virtutea faptului că oficialii Electrica au acceptat candidaturile depuse după termen, pe 13 octombrie, la ora 9.57, Gabriel Dumitraşcu, acţionar al Electrica, şi-a depus şi el candidatura pentru Consiliul de Administraţie.
După ce candidatura sa a fost respinsă, Gabriel Dumitraşcu a sesizat ASF cu privire la procedura de selecţie a administratorilor Electrica, după care a transmis că ASF l-a anunţat că analizează situaţia.
Cu toate acestea, ASF pare că vrea să menţină suspansul, căci, până aseară, nu oferise un răspuns, deşi AGA este programată pe 26 octombrie, la ora 10.00.
Reprezentanţii Electrica au susţinut că întârzierea candidaturilor statului a fost una rezonabilă, "care nu afectează în niciun fel drepturile acţionarilor şi este în conformitate cu legislaţia în vigoare".
Consiliul de Administraţie al Electrica SA a transmis că a solicitat opinii legale cu privire la acceptarea sau respingerea acestor candidaturi. În conformitate cu prevederile legale privind companiile listate, termenul limită din Convocator pentru depunerea candidaturilor este prevăzut ca o zi calendaristică, a arătat conducerea Electrica.
Analiza ASF este una foarte simplă, iar rezultatul poate fi dat pe loc.
ASF nu avea decât să spună dacă este de acord cu justificarea publicată de Electrica sau dacă apreciază că termenul limită de depunere a candidaturilor din convocator, 10 octombrie, ora 10, este de fier, astfel că toate candidaturile depuse ar fi trebuit respinse.
În lipsa unei clarificări de la ASF, deciziile AGA pot fi contestate de acţionari.
Pe ordinea de zi, pe lângă alegeri, mai este un subiect extrem de important - cumpărarea de la Fondul Proprietatea a pachetelor acestuia din filialele Electrica.
În vară, "Electrica" a anunţat că a încheiat un Memorandum de Înţelegere cu Fondul Proprietatea în vederea achiziţionării participaţiilor pe care Fondul le deţine în filialele Electrica, respectiv SDEE Distribuţie Muntenia Nord, SDEE Distribuţie Transilvania Sud, SDEE Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare, pentru 752.031.841 lei.
Societatea a precizat că Fondul păstrează dreptul să primească dividendele aferente anului financiar încheiat la 31 decembrie 2016. Conform documentelor prezentate, acestea se ridică la 98 milioane de lei.
Ziarul BURSA a scris, recent, că Electrica este dispusă, acum, să ofere cu 60 de milioane de lei mai mult pentru pachetele Fondului, decât avea de gând cu un an în urmă.
În martie 2016, oferta fermă a Electrica SA a fost de 790 milioane lei, în condiţiile în care FP dorea 875 milioane de lei. Conform discuţiilor de atunci, FP nu mai păstra dreptul la dividende.
FP deţine următoarele participaţii: 21,99%, la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, 22% la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, 21,99% la Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi 22% la Electrica Furnizare SA.