CU SULA-N COASTE DE LA FMI Nu a mai fost posibil parteneriatul public-privat la "Cupru Min"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 martie 2012

Lucian Bode

Lucian Bode

UPDATE: Vlădan: Roman Copper nu are nicio obligaţie de investiţii la Cupru Min

Firma canadiană Roman Copper, înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min, nu are nicio obligaţie de investiţii şi de continuare a activităţii la compania românească, a declarat astăzi Florin Vlădan, şeful OPSPI.

Vlădan a precizat că firma canadiană nu s-a angajat la nicio investiţie, nici statul nepunând vreo condiţie, în măsura în care este mulţumit că a luat de patru ori valoarea cerută pe Cupru Min.

-----------------

Mararu&Mararu: "Respingem cu fermitate orice speculaţii apărute în diverse publicaţii, potrivit cărora compania noastră ar avea vreo legătură cu domnul Stephen Roman"

"Roman Copper" dă 200 milioane de euro pentru "Cupru Min"

În spatele companiei canadiene se află magnatul Stephen G. Roman

O variantă pentru "Cupru Min" ar fi fost încheierea unui parteneriat public-privat, a declarat recent Lucian Bode, ministrul Economiei, precizând în urmă cu o săptămână : "Nu sunt neapărat adeptul vânzării pachetelor majoritare. (...) Aici (n.r. la "Cupru Min") puteam lua în calcul o variantă de parteneriat public-privat, nu neapărat vânzarea integrală a companiei. Dar termenele de privatizare sunt foarte strânse, licitaţia va fi la finele lunii martie. Nu putem amâna foarte mult, pentru că societatea este într-o situaţie nu foarte fericită. Acolo sunt obligaţii de mediu pe care investitorul şi le va asuma, de peste 90 milioane de euro".

Privatizarea Cupru Min a fost aprobată de Guvern încă din 2006 şi a fost asumată de Executiv în scrisoa-rea de intenţie aferentă aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Potrivit acordului cu FMI, termenul de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfârşitul lunii aprilie.

Privatizarea Cupru Min a fost impusă de FMI, împreună cu vânzarea altor companii de stat precum Oltchim şi vânzarea de pachete minoritare la companii din energie precum Transgaz, Hidroelectrica ori Transelectrica.

Lucian Bode a adăugat că este un susţinător al utilizării eficiente a resurselor de care dispune România, amintind şi de proiectul Roşia Montană, unde statul încearcă să îşi renegocieze participaţia în compania Roşia Montană Gold Coroporation (RMGC). "Sunt un susţinător al dezvoltării capacităţilor existente, al des-chiderii de noi capacităţi, care nu înseamnă altceva decât locuri de muncă. Al tuturor resurselor pe care România le are, dar nu sub orice formă, ci eficient. E valabil şi pentru Cupru Min", a mai spus Bode.

Cupru Min deţine 60% din resursele noastre de cupru

Firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea "Cupru Min" Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro, a anunţat ieri Ministerul Economiei. În urma acestei decizii, autorităţile române vor negocia cu "Roman Copper" clauzele contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor.

"Cupru Min" deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. Rezervele de cupru ale companiei se ridică la circa 900.000 de tone (aproximativ 7 miliarde de dolari).

Reprezentanţii Ministerului Economiei au precizat într-un comunicat de presă: "Strategia de privatizare a Cupru Min respectă sub aspectul obiectului şi metodei, principiile europene în domeniul concurenţei, aplicabile în procesul de privatizare. (...) Prin privatizarea acestei societăţi s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă".

"Roman Copper" Corp. este înregistrată în Toronto şi este controlată de magnatul Stephen Roman, moştenitorul lui Stephen B. Roman, una dintre figurile notabile ale industriei miniere canadiene. Stephen Roman a intermediat în anii "80, împreună cu tatăl său, achiziţionarea primului reactor nuclear CANDU de către regimul Ceauşescu.

Presa canadiană mai relatează că a participat la atragerea finanţării iniţiale pentru Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation.

Roman are numeroase afaceri în domeniul minier, de la extracţia de uraniu la producţia de aur şi alte metale.

Omul de afaceri este cofondator, director general şi preşedinte al Harte Gold Group, companie pe care o conduce din ianuarie 2009, potrivit Bloomberg Businessweek. El ocupă sau a ocupat funcţii de conducere la numeroase companii de profil, precum Global Atomic şi Silvermet.

Roman a fost implicat în toate aspectele industriei resurselor naturale în ultimii 30 de ani şi a identificat, dezvoltat, finanţat şi monetizat cu succes mai multe proiecte miniere şi de petrol şi gaze, potrivit Bloomberg. El a contribuit de asemenea la modernizarea Forţelor Armate Canadiene, în perioada 1984-1985, din poziţia de consilier al ministrului Apărării.

Tentativă eşuată de cumpărare a combinatului "Oltchim"

Stephen G. Roman a deţinut sau deţine, încă, diverse poziţii de conducere în companii din domeniul mieritului şi al industriei petrochimice, în afara implicării sale în Gabriel Resources. Printre acestea se numără şi cea de preşedinte a "Exall Resources", în prezent "Gold Eagle Mines Limited", al cărei preşedinte şi director executiv a fost până în anul 2006. Începând cu acest an, ocupă poziţia de preşedinte executiv al "Exall Energy Corp.", o subisidiară a acesteia.

"Exall Resources" a cumpărat, în mai 2001, 53,2% din acţiunile "Oltchim". Preţul tranzacţiei a fost de zece milioane dolari, însă compania canadiană nu a plătit, din aceştia, decât 705.000 dolari, reprezentând garanţia de participare la licitaţie. De asemenea, "Exall" nu a deschis un cont escrow de 25 milioane de dolari, care să garanteze prima etapă din investiţiile promise, cifrate la 150 milioane dolari. Acestea trebuiau realizate pe parcursul a trei ani, iar 100 milioane dolari trebuiau să fie în numerar şi să fie realizate în termen de un an de la data transferului de proprietate asupra acţiunilor. Pentru a face rost de banii necesari, "Exall" a înfiinţat "Oltchim Acquisitions Company", pe care a încercat să o listeze. Operaţiunea nu a mai avut loc.

Drept consecinţă a acestor nereguli, Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a reziliat contractul de privatizare.

Stephen Roman declara, în 2001, că firma pe care o conduce, împreună cu întreg consorţiul din care făcea parte, intenţionează să investească aproximativ 550 milioane de dolari în Oltchim, din care 220 milioane de dolari pentru rezolvarea împrumuturilor pe care combinatul le are la bănci.

Mararu&Mararu: "Respingem cu fermitate orice speculaţii apărute în diverse publicaţii, potrivit cărora compania noastră ar avea vreo legătură cu domnul Stephen Roman"

Roman Copper Corp., compania care a câştigat licitaţia pentru Cupru-Min, este o corporatie din Toronto, fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners (Toronto), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente.

Un comunicat de presă al casei de avocatură Mararu & Mararu SCA, care asistă Roman Copper Corp. în Romania, precizează: "Respingem cu fermitate orice speculaţii aparute în diverse publicaţii, potrivit cărora compania noastra ar avea vreo legătura cu domnul Stephen Roman şi dorim ca acest aspect să fie în mod definitiv clarificat şi corectat în orice relatare media viitoare despre compania noastră".

Potrivit legislatiei din România şi a cerinţelor Guvernului Român aplicabile prezentei licitaţii cu strigare, Roman Copper Corp. urmează să întreprindă formalităţile necesare în vederea definitivării contractului şi aspectelor legate de autorizaţia de mediu.

Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia să vândă integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.

Privatizarea Cupru Min a fost aprobată de Guvern încă din 2006 şi a fost asumată de Executiv în scrisoarea de intenţie aferentă aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit acordului cu FMI, termen de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfârşitul lunii aprilie.

La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.

Oz Minerals este o companie australiană cu activităţi în principal în Australia şi Cambodgia. Compania operează mine de cupru şi aur. Dundee Holding exploatează cupru, aur şi argint în Bulgaria, Namibia, Canada şi Armenia. Ellatzite-Med AD este cel mai mare extractor de minereu de cupru din Bulgaria, controlat de grupul Geotechmin, cu activităţi în industria minieră şi construcţii.

Cupru Min a făcut profit în ultimii doi ani însă oficialii de stat citaţi au precizat că acesta a fost doar conjunctural. Zăcămintele Cuprumin au, pe lângă minereu cuprifer, şi aur dar şi alte metale rare precum wolframul. Oficiali de stat au precizat că aceste minereuri conexe nu pot reprezenta în sine o miză a privatizării pentru că e vorba de cantităţi relativ mici.

Condiţiile privatizării Cupru Min, subiect tabu

Enorma valoare a zăcământului de cupru de la Roşia Poieni, despre care se zvoneşte că s-ar ridica la 5,7 miliarde de euro, nu a fost limpezită de ministrul economiei, Lucian Bode, care a refuzat să o declare, ieri, la intrarea în Minister, unde a avut loc licitaţia pentru privatizarea Cupru Min, câştigată cu 0,2 miliarde euro de către Roman Copper Corporation Canada.

Deşi presa i-a repetat în mod insistent această întrebare, domnul Bode a promis că se va întoarce la discuţii. Şi dus a fost!

Mihai Preoteasa, protestatar în Piaţa Universităţii, venit la Minister să-şi exprime indignarea faţă de vânzarea companiei pe nimic, l-a întrebat pe ministru câtă şpagă a luat.

Bode a răspuns, iritat: "Cum vă permiteţi? Sunt un om cinstit, uitaţi-vă în ochii mei! Cum vă numiţi? Mă deranjează acest mod de abordare. Vă invit la discuţii", a promis Bode, care a uitat, însă, să se mai întoarcă, deşi făcuse această promisiune şi în faţa presei.

Totodată, Mihai Preoteasa l-a întrebat pe demnitar de ce trebuie să fie privatizate societăţile de stat înainte de alegeri, sub presiunea FMI.

Interesant este, totodată, modul în care consilierul de imagine al ministrului, Silviu Mănăstire, înţelege să trateze presa. Rugat de reporterul Realitatea să-l ajute să facă un sincron cu un reprezentant al Ministerului, pe tema privatizării Cupru Min, domnul Mănăstire (care a fost, de altfel, manager general pentru agenţia Newsin, deci în acelaşi trust, pe vremuri, cu Realitatea) i-a replicat că trebuie doar să dea un telefon. Nu a sunat, însă, în minister, ci la Sorin Enache, directorul general al Realitatea, ca să se plângă de insistenţele reporterului.

Acesta din urmă a fost înştiinţat de şefa departamentului economic din cadrul televiziunii în discuţie, Lidia Focşan, să plece acasă şi să trimită la redacţie cameramanul.

Poate că licitaţia a fost "transparentă", dar nu pentru presă

Oficialii Ministerului Economiei au refuzat să iasă, ieri, la discuţii cu presa, însă au emis un comunicat în care precizează că "Strategia de privatizare a S.C Cupru Min S.A Abrud a fost aprobată prin HG nr. 590/2006, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căreia întregul pachet de acţiuni să fie vândut în cadrul procesului de privatizare prin metoda licitaţiei cu strigare, competitivă, TRANSPARENTĂ, nediscriminatorie şi necondiţionată, la cel mai bun preţ oferit, superior valorii preţului de ofertă".

Am vrea să ştim unde este transparenţa. Presa nu a avut voie să

asiste la licitaţie. Este posibil ca investiţiile pe care trebuie să le facă noul proprietar la Cupru Min să fie atât de mari, încât să justifice vânzarea companiei pe nimic. Subiectul este, însă, tabu, iar presa şi cetăţenii protestatari veniţi la minister pentru explicaţii "sunt nişte hiene", după cum i-a numit (fără să-şi dea seama că vorbeşte prea tare) reprezentanta departamentului "relaţii cu presa".

Poate că are dreptate; hienele se hrănesc cu stârvuri.

În comunicatul Ministerului se mai precizează că acţiunea de privatizare a SC Cupru Min SA a fost cuprinsă ca angajament în Scrisoarea de Intenţie aferentă aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional. (VIVIANI MIRICĂ)

Angajat Cupru Min: "Licenţa de exploatare a Cupru Min la Roşia Poieni este pe 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire. Nu ştiu exact când a fost acordată, cert este că ea mai este valabilă pe cel puţin 10 ani".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Domnule Ministru nu esti in aceasta fucie pentru EXPLICATII.

    Resursele Romaniei sunt limitate de ce ne grabim sa le epuizam ,celor ce vin dupa noi ce le lasam???-Doar datoriile tot mai mari??? 

    Care-i valoarea Zacamintului ??,ce luam pe el :poluare ??

    Are acest Zacamint doar Cupru???,sau mineralele anexe necuprinse in contract sunt mult mai valoroase??. 

    1. si crezi ca e mai bine sa le lasam urmasilor nostri o mentalitate paguboasa ca a dumitale? sa stam si sa dormim pe resurse? eu imi doresc o tara populata cu oameni harnici si cinstiti, chit ca acestia nu au sa vorbeasca romaneste, unor hoti lenesi si cu gura mare, chit ca acestia vorbesc romaneste.

      te umfli de mandrie ca esti roman si mori de grija urmasilor, dar nu intr-atat de mult inca sa si muncesti. 

      doar atata cat este nevoie ca sa dai din gura. 

      eu sunt unul dintre aia care au emigrat din romania pentru ca s-au saturat sa fie conationali cu paraziti gandind ca dumneata. si nu ma voi intoarce vreodata, cel putin pana cand nu se va privatiza TOT. m-am saturat sa tin toti parazitii de la stat in spinarea mea, din taxele mele. 

      si, tot de asta, au mai plecat vreo 2 milioane si jumatate de oameni. in ritmul asta, cu indivizi ca tine, stii ce are sa ramana urmasilor: o tara NEPOPULATA. oricat de paradoxal ar suna. sau plina cu pleava ce va ramane: paraziti, hoti si nesimtiti. 

      Opinia 1 este corecta. Articolul din Bursa on-line este corect. Transparenta pentru presa nu prea exista. Iar ministrul, ori este client politic ori un pafarist. In problema structurii zacamantului de la Rosia Poieni. Nu stim cine l-a obligat sa vanda gastii canadiene zacamantul respectiv dar il asiguram ,sine ira et studio ,ca aceasta vanzare scandaloasa va constitui obiectul unui viitor proces penal .Urmat de o renationalizare, dle ministru. Si de ani grei de recluziune pentru initiatorii din umbra si faptuitorii din fata. In frunte cu actualul presedinte jucator ,evreul askenazy Troian Maronovici, alias Traian Basescu. Ajuns prin frauda si manipulare, presedintele tarii noastre, si solidar cu actualul primministru MRU. Motivul real al vanzarii este avantul microelectronicii si cererea mare de cupru pe plan mondial. Intr-alta ordine de idei,ii uram drum bun si..un praz verde ! dlui emigrant. Noi ramandem sa refacem tara, chiar cu riscul iesirii di gasca formata din tari gangster si tari victime..numita UE ! Dintre tarile gangster facand parte locomotivele mercoziste iar dintre victime si Romania..si ,cu surprindere am aflat ca o victima a dnei Merkel este si Basarabia. Facem public acum faptul ca initiatoarea limbii moldovenesti este o institutie germana. Apud R.Golban ! Nu-i nimic,o sa cam tremure de frig Europa.. V.Putin exporta odata cu gazele si ideologia proprie. Sa vedem cum se vor descurca locomotivele mercoziste ,iarna urmatoare. !

      fii matale linistita, ca nu prazul e grija mea prin strainatate. cand os a va rupeti gatul fara cercetatori, sa vii sa ma cauti. pana atunci, ca iti convine sau nu, voi astia cu "nu ne vindem tara" si care inventati tot felul de scuze pentru a va justifica traiul de sinecura pe spinarea noastra, sunteti dusmanii mei declarati. ma lupt in fiecare zi pentru privatizare si o sa continuu sa o fac. vede-v-as pe toti in privat! sa sara camasa de pe voi de munca! pai nu v-a ajuns cat mi-ati supt sangele si impozitele ca sa va tin in spate? si acum vrei sa ma multumesc cu urari de "praz verde si drum bun!"? si anii in care ati luat si camasa de pe mine ca sa va umflati burtile, cine are sa mi-i dea inapoi? dupa mintea voastra numai parazitii bugetari angajati la stat sunteti patrioti, astia din privat nu suntem. va blestem sa ajungeti cu totii in privat! sa munciti si voi cot la cot cu noi, sa nu va mai vaicariti ca nu primiti destule... din spinarea noastra!

      Esti unul dintre postacii "permanenti" care sustin, de fiecare data, diverse tzepe "guvernamentale" - gen Rosia Montana, Chevron samd... Ma intreb daca nu cumva lucrezi chiar in minister - mai exista alte doua variante: in Modrogan sau / si la firma lui Naumovici. Postarile tale sunt IDENTICE, in f. multe locuri >:

      zau, fa, si tu cum te-ai fi asteptat sa scriu? cand cu unii, cand cu altii, ca tot romanul impartial? asa iti zice tie capul ala gol? se vede clar ca esti "neaosa" pentru ca intrunesti cele doua caracteristici ale romanului "neaos": 1) e prost facut gramada si 2) se crede destept al dracului. din pacate pentru fandositii ca tine, am trecut de zilele idealismului in care pierdeam vremea incercand sa luminez un prost atunci cand il intalneam. acum ma multumesc sa profit copios de pe urma celor ca tine si, in acelasi timp, ma amuz de fudulia voastra. stiti voi, daca nu sunteti si fuduli, parca nu sunteti... completi. crede-te, fata mea, cat de desteapta vrei, nu ma intereseaza sa iti demonstrez ca te inseli, ci doar sa iti dau teapa.

      "Prin trimiterea opiniei ne confirmati ca ati citit regulamentul de mai sus si ca va asumati prevederile sale". Frumos, dar din pacate, vorba lui Nea Iancu, lipseste cu desavarsire. Cum oare este posibil ca unui exemplar ca "alex" sa i se posteze asa zisele "opinii". Daca nu este angajat in Modrogan - doar asa se explica timpul pe care-l are la dispozitie sa raspunda la toate raspunsurile la "opiniile" sale, atunci sigur este in pauza la restaurantul unde spala vase si a dat fuga pana la colt la internet shop, unde spala pe jos, astfel ca patronul ii da voie din cand in cand sa butoneze la pc.

      din pacate, dragul meu, degeaba te imburicesti, adevarul este ca NU MERITI o adresare mai elevata. in rest, ar trebui sa iti dai seama ca munca mea se petrece aproape exclusiv in fata calculatorului. dar tu stai si linge blide in continuare, cu aceeasi invidie neaos romaneasca si jura-te ca ce acri sunt strugurii. da, dac-ai sti cat de desteapta este prostia dumitale, te-ai speria!

    Firma de stat=firma parazitata de rude puturoase=ineficienta.Totul trebuie vandut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb