Cum se spune măgărie în limba norvegiană

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 15 ianuarie 2016

Cornel Codiţă

Cum stătea ea, aşa, liniştită, şi se bucura de faptul că soluţionase tot ceea ce mai era de soluţionat în materie de problemele sociale (de! moştenirea grea a ultimilor 200 de ani de istorie păguboasă), România fu scuturată pe nepusă masă de un spasm cosmic!!! De la Vlădică, la Opincă şi de la Cîrja Patriarhală, la ultimul Boschetar al Străzii, toată suflarea, condusă de buldozerele de presă, fu cuprinsă, brusc şi dintr-o dată, de febra norvegiană. NU! Nu este o nouă boală, iscată de cine ştie ce virus, bacterie, bacil, parazit sau altă nenorocire biologică, ci o masivă descărcare de prostie pe care cîţiva "băieţi deştepţi" au hotărît să o exploateze, ca să-şi menţină ratingurile de audienţă şi, ca urmare directă, veniturile din propriile buzunare.

O familie din România. Nu contează că şi-a luat cetăţenie norvegiană, că a revenit la cea română, important este doar faptul că patru copii au fost luaţi de sub autoritatea părinţilor naturali şi trecuţi temporar sub autoritatea instituţiilor statale, cele care se ocupă în Norvegia de protecţia copilului. Politica acestor autorităţi nu este să-i "instituţionalizeze", ci să le ofere, prin adopţie, o familie nouă, de care au nevoie pentru dezvoltarea lor normală, una în care comportamentul părinţilor faţă de proprii copii nu deraiază nici de la normele naturale ale dragostei părinteşti, nici de la cele ale bunului simţ şi nici de la cele ale legilor, aşa cum există ele în Norvegia. Pentru consumul mediatic intern, în România, povestea aceasta a fost complet rescenarizată aşa încît din filmul proiectat pe marile şi micile ecrane media să reiasă că autorităţile care se ocupă de protecţia copilului în Norvegia s-au apucat să facă trafic de minori şi ilegalităţi masive în materie de adopţie, pe seama unei sărmane şi lipsite de ajutor familii din România. Sînul naţiunii mumă nu avea cum să nu geamă! Adînc!!! În frunte cu Premierul şi Patriarhul, toţi românii într-un cuget şi-o simţire se arătară indignaţi şi cerură cu glasul tunetului care se ridică deasupra tumultului furtunii: "Dreptate, ochii plînşi cer să te vadă"!!!

Ce ar fi de văzut, în primul rînd, ne spune vechiul proverb al românilor: bîrna din ochii proprii, înainte de a ne ocupa de paiul din ochii autorităţilor norvegiene!! Societatea aceasta, pe care o numim România, care supravieţuieşte tot mai greu şi mai descompus în marea de valuri a istoriei, este una saturată de violenţă, una în care legea şi aplicarea ei, normele de comportament, public şi privat, tolerează, cînd nu încurajează direct, cele mai crude forme şi manifestări de violenţă, o societate în care violenţa este cultivată zi de zi şi ceas de ceas, de la manifestările culturii "culte", la acele ale culturii de gang şi de la comportamentul în instituţiile publice, la cel familial. România este o ţară în care violenţa împotriva femeilor şi a copiilor este mai generalizată şi mai nocivă decît un cancer în ultima fază a fazei terminale! Nici un guvern al României, evident, nici cel ce sălăşuieşte astăzi la Palatul Victoria, nu a anunţat vreodată vreo umbră de politică socială menită să înceapă de undeva lupta împotriva acestui cancer! Într-o ţară în care milioane de copii sunt abandonaţi de familiile naturale sau, mai rău, sunt aruncaţi de proprii genitori pradă cerşetoriei profesionale, prostituţiei profesionale, o ţară în care abandonul şcolar a devenit orizont social sigur pentru sute de mii de copii, în nici două decenii, o societate în care violenţa părinţilor asupra copiilor este monedă "educaţională" curentă, în care cineva care ar reacţiona împotriva părintelui ce tocmai şi-a "altoit" odrasla în plină stradă, ori în mijlocul mall-lui, este privit ca un soi de nebun care ar face mai bine să se caute, ori să îşi vadă de propriile treburi, ei bine în această ţară, în care Patriarhul şi toată liota lui de îmbuibaţi băţoşi şi scorţoşi, fugiţi de mult de la lumina îndreptărilor lui Dumnezeu nu au scos niciodată, nici măcar un cuvînt, necum să fi făcut ceva cu cap, coadă şi cheltuieli din visteria proprie pentru a curma criminala cruciadă pe care societatea României o duce împotriva propriilor copii, născuţi şi nenăscuţi, ei bine în această ţară, iaca Patriarhul a luat foc de indignare, faţă de "abuzurile nemărginite" ale autorităţilor norvegiene!!!

Recunosc nu am căutat prea mult în dicţionare să văd cum se spune măgărie în limba norvegiană. Bănuiala mea este că termenul nu există, iar motivul este unul care ţine de creştinism!! În această religie, măgarul este un animal dacă nu venerat, privit totuşi cu oarecare respect, pentru simplul motiv că joacă un rol important în scenariul hristic al intrării în Ierusalim. Dintre toate societăţile creştine, doar la noi există "măgăria", ca noţiune şi mod de viaţă, iar nu marii păstori ai bisericii se simt deranjaţi de asta, ci doar din cînd în cînd, tot mai rar, cîte un suflet poetic:

"Ne-a luat în spate bietul sarea turmei

samarul ce-a fost omului povară

Isus Christos la urma urmei

pe un asin a înfruntat ocară

Batjocura batjocurii măgarul

în locul nostru e-njurat săracul

Cînd deraiază trenu-n stînă e acarul

ispăşitor, ce i se tot impută veacul" (Ion Mînzală, Frecţie cu scai la un picior de rai).

Opinia Cititorului ( 27 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Am auzit ca exista cazuri in care tatii isi dau propria fiica sa se prostitueze...in cazul in care pierd la carti sau zaruri. Fiica s-a razbunat si si-a ucis propriul tata.

    Cunosc un caz in care mama si-a pus fiica sa se prostitueze cu un domn care ii putea fi tata, pentru foloase materiale iar sotul scandalizat a divortat de o astefl de sotie denaturata.

    Exista o practica la nivel european de coruptie sexuala...daca nu faci lucru acesta nu esti anagajat, promovat sau jnu obtii un rol,... 

    1. Salomeeo, sexul este/poate fi "folosit" doar de fetele frumoase.

      Incearca-ti norocul cu altceva; cu ar trebui....nu se rezolva nimica si in plus se poate supara domn' profesor ca-l plagiezi. 

      Sau de baietii frumosi, asa cum procedezi tu!

      E bine ca ai specificat ca poate fi folosit doar de fetele frumoase.

      Nu toate femeile frumoase se lasa prada viciului .Nu sunt hartuite sexual doar femeile frumoase...Dupa parerea mea toate femeile sunt frumoase, se si numeste sexul frumos.

      Cat priveste hartuirea la locul de munca se datoreaza si faptului ca am o frumusete persana, rara intalnitw in Romania. Se spune ca femeile persane sunt cele mai frumoase femei. Am intalnit multe femei persane in religia bahaí sk am ajuns si eu la... 

      .... De agresiuni verbale am mai mereu parte pentru ca sunt diferita, pentru ca mi-am asumat etnia rromani .... 

      Deci, etnia rromani, este formata din Rromanul. 

      Depinde pentru cine esti frumoasa... daca cineva te iubeste i se pare ca esti cea mai frumoasa.

      Miss este pentru fete de1 70 sau mai mult dar mai exista si exceptii. ..fetele rrome sunt mai minione...am facut balet de la 3 ani si asta m-a ajutat sa ma dezvolt armonios.

      Eu am fost miss de mai multe ori in tinerete. Nu vroiam sa particip dar membri echipei mele ma rugau sa particip eu pentru ca erau siguri ca voi castiga..asta in tinerete cand eram ghid turistic si participam la cupele de... 

      Am fost educatoare la ferma CC al PCr si acolo se bateau copii..mi-au pus o nuliesusa in mana sa ii altoiesc ca sa ma asculte dar eu am refuzat si le-am facut si reclamtie la inspectorat pentru practica acesta barbara. Nu am invatat ca educatia se face cu nuiaua sau alte practici corective....Urmarea a fost ca directoarea gradinitei a devenit inspector..curios nu?

      Am fost educatoare la ferma CC al PCR si acolo se bateau copiii.. asa ca mi-au pus o nuliesusa in mana sa ii altoiesc, ca sa ma asculte dar eu am refuzat si le-am facut si reclamatie la inspectorat pentru practica aceasta barbara. Nu am invatat ca educatia se face cu nuiaua sau alte practici corective agresive ....Urmarea a fost ca directoarea gradinitei de protocol a devenit inspector..curios nu?

      Nu este momentul sa fii trantit la pamant si sa te lasi rau condus de reactii exagerate. Nici nu e momentul sa accepti orice gasesti. Ai o profunda intelegere a ceea ce este posibil si poti alege sa te implici pentru orice motiv just. 

      Gasirea unei reinnoiri a iubirii, cunoasterii, interesului, cand se parea ca toate prilejurile au trecut. A doua sansa. 

      Negativ

      Negarea dreptului la exprimare emotionala din cauza asteptarilor sociale. 

      Trebuie sa fi gratia intruchipata! am putea vedea o poza? 

      Cu ce "merite" ai ajuns la gradinita PCR" eu am putut accede numai pena la gradinita CAP, desi am luat cateva MISS SCOALA PEDAGOGICA, iar inspectia la gradinita era interesata in primul rand daca "corectam". 

      Ce fel de ferma? bovine , ovine, caprine? fi mai concisa. 

      Repartitie dupa medie...criteriu meritocratic.

      Ne cunoastem, nu mai fa pe inocenta!

    Eu nu am copii, am adoptat catelusi dar daca mi i-ar lua spre adoptie, as suferi groaznic si cred ca si ei. Poate ca le-ar fi mai bine decat la mine pt ca cineva le-ar dedica mai mult timp pentru joaca si ingrijire decat mine. Este vorba despre atasament. Cred ca ar fi bine ca statul norvegian sa asigure si parintilor un trai decent..nu numai copiilor.

    Poate ca sunt familii care isi doresc foarte mult un copil si nu il pot avea....acel copil adoptata ar putea fi fericit dar cred ca i-ar... 

    1. in copilaria mea era multa treaba in gospodarie.daca leneveam,mama ma cam atingea cu nuiaua la fund.dar eu stiam,pe dansa 0 durea mai mult decat pe mine.

      Se spune ca unde esti lovit creste carnea.A crescut? 

      Eu am crezut dar si cred ca totusi este utila bataia daca nu se exagereaza. Eu am fost batut si apoi nu. De aceea nu cred ca se poate judeca.

      Si, ti-o crescut si tie [...]?

      Mesajul 2.3 nu apartine lui Cristi C.

      Simbol:O MAMA ISI CONDUCE COPILASUL, PAS CU PAS, IN SUS PE TREPTE.

      Explicatie:Aceasta ilustreaza o situatie cind cineva trebuie sa-i ajute pe cei mai putin experimentati, sau chiar mai putin evoluati, pentru a depasi dificultatile si a urca pina invata sa se adapteze si sa inteleaga. Te poti gasi, in aceasta situatie, fie in rolul celui experimentat, fie in rolul celui fara experienta, sau e posibil sa descoperi ca mama dinlauntrul tau ghideaza copilul din tine.

      Esenta:Copilul din tine.... 

      Sunt GRIVEI, ham,ham; pe mine nu ma vrei? 

    Am o cunostinta norvegiana care este un model de nediscriminare. Este producatoare de film si a realizat un film despre un rrom care vorbeste 120 de limbi. Am ajutat-o putin sa cunoasca adevarul despre modul de viata al rromilor. A fost receptiva si empatica.

    1. Alo!! 120 de limbi? 

      Vai tu Salo, 120 de limbi??! de unde atata eruditie? n-ai sarit calul? 

      Iti trebuie mai multa imaginatie..limbile se pot invatata calatorind si traind prin mai multe tari. Sper sa ne ofere si posibilitatea sa vzionam filmuletul. Eu nu exagerez sau mint, din principiu. Nici nu apreciez mincinosii precum cele doua sefe ale tale...uitasem ca sa fii sef trebuie neaparat sa fii mincinos altfel nu obtii postul...trebuie sa completezi analfabetismul si iresponsabilitatea prin ceva.

    Am gasit in dictionar dar nu sunt sigura ca are sensul din limba romana.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb