CURSA VACCINĂRII Injecţie pentru 7,8 miliarde de oameni

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional #Sănătate / 29 iulie 2020

Injecţie pentru 7,8 miliarde de oameni

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume se întrec într-o adevărată cursă a obţinerii vaccinului izbăvitor, care să scoată lumea de sub tirania coronavirusului. Există o certitudine legată de actuala pandemie, poate singura, doar apariţia unui vaccin va putea face ca lucrurile să revină la o oarecare normalitate, altfel, izolarea, masca şi igiena sunt benefice dar nu rezolvă problema de la "rădăcină". Nu trebuie neglijată nici problema preţului unei doze de vaccin, cu cât suma va fi mai mică cu atât vor avea acces mai mulţi oameni la tratament. Până la primele rezultate, miliarde de dolari sunt investite în cercetare, iar aceşti bani trebuiesc recuperaţi. În prezent se lucrează la 200 de vaccinuri anti-COVID în diferite faze de dezvoltare şi testare. Aproximativ 20 dintre ele sunt testate deja pe oameni, iar câteva, cele mai avansate, au intrat în stadiul de testare pe mii de pacienţi. În mod normal, rata de succes pentru un nou vaccin este de aproximativ 10%.

Cercetătorii oferă şi o primă veste bună. Vaccinul pentru Covid-19 al companiei Moderna, rezultat al colaborării dintre Universitatea Oxford şi AstraZeneca, ar putea fi disponibil pentru utilizare pe scară largă până la sfârşitul anului, au declarat oficiali ai companiei americane, după anunţarea începerii fazei finale a unui studiu clinic pe 30.000 de participanţi, pentru demonstrarea siguranţei şi eficacităţii, acesta fiind ultimul obstacol înainte de obţinerea aprobării din partea autorităţilor de reglementare. Acţiunile Moderna au crescut cu 7,5% în urma anunţului. Moderna, care nu a mai lansat vreun vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari din partea guvernului american, care contribuie la finanţarea activităţilor de dezvoltare a mai multor vaccinuri candidate, în cadrul programului Operation Warp Speed, iniţiativa SUA de dezvoltare rapidă a medicamentelor pentru combaterea Covid-19.

AstraZeneca a anunţat că va începe în această vară studii clinice pe scară largă a vaccinului său candidat pe care îl dezvoltă în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford. " Să avem un vaccin sigur şi eficace distribuit până la sfârşitul anului 2020 este un obiectiv ambiţios, dar este obiectivul corect pentru poporul american", a declarat directorul Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH), Francis Collins, într-un comunicat în care a fost anunţat studiul clinic de fază a III-a al Moderna. Producătorii cresc producţia de vaccinuri candidate în timp ce efectuează testele clinice, pentru a răspunde cât mai curând la acest virus. Compania ar urma să livreze în acest an circa 500 de milioane de doze de vaccin şi posibil până la 1 miliard de doze pe an din 2021, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel. Studiul clinic pe scară largă trebuie să evalueze siguranţa vaccinului mRNA-1273 şi să determine dacă poate preveni simptomele Covid-19 după două doze. Anthony Fauci, cel mai important oficial american în domeniul bolilor infecţioase, a declarat că rezultatele studiului clinic ar putea fi disponibile până în noiembrie sau chiar mai devreme. Voluntarii participanţi la acest studiu vor primi două injecţii la o diferenţă de 28 de zile, de 100 de micrograme de vaccin mRNA-1273 sau placebo. Rezultatele unui studiu clinic de mică amploare publicat la începutul acestei luni au arătat că voluntarii care au primit două doze de vaccin al Moderna au avut niveluri de anticorpi împotriva noului coronavirus mai mari decât media observată la persoane care s-au recuperat după Covid-19. Vaccinul candidat al Moderna foloseşte ARN mesager sintetic (mRNA) care mimează suprafaţa coronavirusului şi învaţă sistemul imunitar să îl recunoască şi să neutralizeze. Tehnologia permite o dezvoltare şi o producţie mai rapidă comparativ cu cea a vaccinurilor tradiţionale. De asemenea, Pfizer şi Johnson & Johnson lansează în această lună studii clinice în faze avansate pentru vaccinurile lor pentru Covid-19.

Pe de altă parte nu trebuie neglijată nici problema costurilor de acchiziţie. Coordonatorii unei scheme globale de finanţare a vaccinurilor destinate Covid-19 analizează o gamă largă de preţuri pentru acestea, iar ţinta maximă de preţ este de 40 de dolari. Seth Berkley, director general al alianţei pentru vaccinuri GAVI, care coordonează în colaborare cu alţii facilitatea COVAX destinată asigurării unui acces echitabil la vaccinurile pentru Covid-19, a declarat că facilitatea nu are o ţintă specifică de preţ şi că va încerca să negocieze preţuri pentru ţările bogate şi cele mai sărace. Berkley a respins comentariile unor surse din Uniunea Europană, de săptămâna trecută, care au afirmat că facilitatea are ca ţintă un preţ de 40 de dolari pentru vaccinurile destinate Covid-19 pentru ţările bogate. Sursele din UE au spus că Uniunea va dori să asigure acorduri mai ieftine în afara schemei COVAX. "A existat o gamă largă de cifre, iar ei (sursele UE) au scos în evidenţă cifra cea mai mare", a afirmat Berkley într-un interviu. Acesta a spus că, într-o prezentare pentru oficiali UE, reprezentanţii COVAX au oferit "o gamă de preţuri diferite". COVAX este condus de GAVI, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Coaliţia CEPI pentru Inovaţii în Vederea Pregătirii pentru Epidemii şi are rolul să garanteze accesul rapid şi echitabil la nivel global al vaccinurilor pentru Covid-19, de îndată ce vor fi dezvoltate. Obiectivul acesteia este să asigure aprovizionarea cu şi livrarea a 2 miliarde de doze ţărilor care se vor înscrie până la sfârşitul lui 2021. GAVI a anunţat la începutul acestei luni că peste 75 de ţări şi-au exprimat interesul să se înscrie în COVAX. Berkley a spus că procesul de testare este în fază atât d incipientă pentru majoritatea vaccinurilor încât este prea devreme de ştiut care va fi preţul final. COVAX a început să facă estimări bazate pe ceea ce se ştie, dar nu există preţuri ferme, a adăugat Berkley, potrivit căruia provocarea este să încerci să obţii un cost. Berkley a explicat că producătorii de medicamente folosesc frecvent o abordare a preţurilor pe niveluri, în care ţările mai sărace plătesc un preţ, ţările cu venituri medii unul mai mare, iar ţările bogate plătesc cel mai mult.

Investiţiile uriaşe atrag după ele şi primele probleme. Autorităţile au început să urmărească drumul banilor şi felul în care se fac unele speculaţii bursiere. Directorii generali şi membrii consiliilor de administraţie din cel puţin 11 companii farmaceutice au câştigat peste 1 miliard de dolari în cursa pentru un vaccin împotriva noului coronavirus. Câştigurile unora dintre aceste companii, care se folosesc de colaborarea cu programul guvernului american Operaţiunea Warp Speed în scop de marketing, au atras atenţia autorităţilor americane. Pe 26 iunie, Vaxart, o mică firmă din San Francisco, condusă de connaţionalul nostrul Andrei Floroiu, a făcut un anunţ surpriză: un vaccin contra coronavirusului la care lucrează a fost selectat de guvernul SUA pentru a face parte din Operaţiunea Warp Speed. Acţiunile Vaxart au crescut. Directorii companiei, care cu câteva săptămâni mai înainte primiseră opţiuni de acţiuni în valoare de câteva milioane de dolari, au văzut cum valoarea acestora a crescut de şase ori. Un fond de hedging care deţine o participaţie la companie a obţinut instantaneu un profit de peste 200 de milioane de dolari, informează news.ro. În întreaga industrie farmaceutică şi medicală, directorii şi membrii consiliilor de administraţie profită de această dinamică. Aceştia realizează câştiguri de milioane de dolari după anunţarea unor evoluţii pozitive, inclusiv obţinerea de sprijin guvernamental în eforturile lor de a lupta împotriva Covid-19. După astfel de anunţuri, persoane din interiorul a cel puţin 11 companii - cele mai multe firme mici ale căror câştiguri se bazează adesea pe succesul sau eşecul unui singur medicament - au vândut acţiuni în valoare de peste 1 miliard de dolari, potrivit datelor oferite pentru The New York Times de furnizorul de date Equilar. În unele cazuri, persoanele respective primesc beneficii deja programate sau din tranzacţii automate cu acţiuni. Dar, în alte situaţii, oficiali de rang înalt par să profite de oportunităţile apărute pentru a marca profiturile în timp ce preţurile acţiunilor companiilor lor sunt ridicate. Unele companii au atribuit opţiuni de acţiuni directorilor cu puţin timp înainte de anunţarea progreselor realizate în dezvoltarea vaccinurilor. Câştigurile bruşte subliniază stimulentele financiare mari oferite oficialilor companiilor pentru a obţine rezultate pozitive legate de vaccinurile şi tratamentele împotriva coronavirusului, chiar dacă medicamentele ar putea să nu apară niciodată pe piaţă. Unii oficiali ai Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane sunt îngrijoraţi că aceste companii încearcă să-şi umfle preţurile acţiunilor, exagerand rolurile lor în Operation Warp Speed (OWS), a spus un oficial al administraţiei Trump. Potrivit unor investitorii şi experţii în guvernanţa corporativă, genul acesta de tranzacţii pot crea impresia că directorii profită de informaţiile obţinute din interior şi ar putea eroda încrederea publicului în industria farmaceutică.

Film despre cercetările specialiştilor

Canalul de televiziune HBO se pregăteşte să filmeze un serial despre cursa mondială pentru obţinerea unui vaccin împotriva COVID-19. Filmul va fi o adaptare a cărţii "The First Shot", care încă nu a fost publicată. "The First Shot" este un roman de non-ficţiune pe care îl scrie ziaristul Brendan Borrell şi despre care se cunosc puţine detalii dincolo de descrierea sumară de pe site-ul său, dar care ar fi atras deja atenţia postului HBO, care va lansa o producţie de televiziune pe baza acestei cărţi în regia lui Adam McKay, un cineast devenit celebru graţie unor filme de succes, precum "Vice", "The Big Short" şi "Ant-Man". "Scriu o carte narativă de non ficţiune despre cursa mondială pentru obţinerea unui vaccin împotriva noului coronavirus, despre companiile care riscă totul pentru a îl obţine, despre ştiinţa fascinantă şi adesea surprinzătoare pe care se bazează şi provocările pe care le presupun accesul şi securitatea", susţine autorul într-un text de prezentare. Regizorul viitorului serial, unul dintre primele proiecte confirmate la Hollywood despre pandemie, colaborează cu HBO la mai multe proiecte, care au fost puse în aşteptare în contextul crizei sanitare.

Imunizarea colectivă, "mortală"

Alternativa la vaccin, imunizarea colectivă, nu este privită cu ochi buni de lumea medicală. Strategia aplicată de unele ţări, precum Suedia, privind atingerea imunizării colective a populaţiei prin expunerea la noul coronavirus a persoanelor tinere şi sănătoase care pot trece prin forme uşoare şi medii ale bolii COVID-19 este "mortală", a declarat şeful cercetătorilor OMS, Soumya Swaminathan, care a precizat că singura cale de a ieşi din această criză este prin vaccinare. Ea a susţinut că pentru a se ajunge la imunitate colectivă este necesar ca aproximativ 60% din populaţie să se infecteze cu noul coronavirus, în aceste condiţii un număr foarte mare de oameni ar muri din cauza bolii. Soumya Swaminathan a mai susţinut că eforturile organismelor naţionale şi regionale de reglementare a medicamentelor, care de obicei lucrează într-un spaţiu geografic limitat, vor fi armonizate în cazul potenţialelor vaccinuri anti-COVID pentru a grăbi lansarea lor pe piaţă odată ce vor fi disponibile. Swaminathan afirmă că procesul de testare a vaccinurilor pentru siguranţă şi eficienţă - un proces care de obicei durează ani de zile - ar putea fi accelerat în doar 6 luni în contextul pandemic, dacă datele vor fi satisfăcătoare pentru organismele de reglementare şi dacă aceste organisme vor dispune de suficiente informaţii pentru a emite aprobări pentru scoaterea pe piaţă a noilor vaccinuri. În pofida celerităţii cu care se desfăşoară aceste procese, siguranţa noilor vaccinuri rămâne crucială, a subliniat ea. Pentru aprobarea unui astfel de vaccin, companiile producătoare trebuie să monitorizeze participanţii la testare timp de mai multe luni de zile, pentru a observa dacă în rândul lor se înregistrează o rată mai mică a infecţiilor cu coronavirus decât în cazul participanţilor care au primit un vaccin de control.

Oficial chinez, vaccinat

Directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor de la Beijing, Doctor Gao Fu, a anunţat că a fost injectat cu un vaccin anti-covid experimental. Acesta a făcut anunţul în timpul unui webinar găzduit de Alibaba Health. Gao nu a spus când sau cum a injectat doza, nefiind foarte clar dacă acest lucru s-a produs în cadrul unei acţiuni oficiale, girată de guvernul chinez. China concurează direct cu companii americane şi britanice pentru a scoate prima pe piaţă un vaccin, ceea ce ar fi o mare lovitură, atât pe plan ştiinţific, cât şi în plan politico-economic.

Vremea nu influenţează pandemia

Anotimpurile nu au impact asupra modului în care evoluează pandemia de coronavirus, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând asupra iluziei că oamenii ar fi mai protejaţi vara. "Anotimpurile nu par să aibă impact asupra transmiterii virusului", care a făcut peste 650.000 de decese în întreaga lume şi peste 16 milioane de cazuri de infectări, a declarat purtătoarea de cuvânt a organizaţiei, Margaret Harris, în timpul unei conferinţe de presă. Ea a dat exemplul ţărilor cele mai afectate din lume - Statele Unite unde este vară, iar cealaltă, Brazilia, care traversează iarna: "Se pare că există o idee persistentă potrivit căreia virusul este sezonier (...), însă cu toţii trebuie să reţinem că acesta este un virus nou şi, chiar dacă este vorba despre un virus respirator, care este în mod obişnuit sezonier, el se comportă în mod diferit. Acest virus iubeşte toate anotimpurile ". Margaret Harris a recunoscut că suprapunerea virusului gripal - care este sezonier şi apare în timpul iernii - şi noul coronavirus este un motiv de îngrijorare şi riscă să crească presiunea asupra sistemelor de sănătate. Margaret Harris a îndemnat totodată la atenţie şi la respectarea gesturilor-barieră care permit o încetinire a răspândirii virusului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. vaccinul exista deja, acum ii creste doar pretul!!!!!!

    Din ce am inteles, va fi nevoie de o doza dubla anuala pentru eficacitate, recte pentru a dezvolta anticorpi pentru un 1 an maximum ; asadar CATI CETATENI DE LA STREHAIA, DOROHOI ori din MUNTII APUSENI isi vor permite chiar si 100 de dolari vaccinarea ?!!? Asta daca nu sunt someri, adica prin CNAS ...

    Si vedeti ca vaccinul propus de MODERNA (ce nu a scos niciodata vreun vaccin !!!) e unul, iar cel realizat de Oxford ,in colaborare cu Astra Zeneca e altul... 

    1. CETATENII DE LA STREHAIA, DOROHOI ori din MUNTII APUSENI nu au nevoie de vaccin pentru ca nu prea au acces la presa 'quality' si nici nu au auzit de Musta si ceilalti guru/covid. Poate ca cei care produc vrajeala de vaccin si mai ales spagarii intermediari sa doreasca sa-i vaccineze pe cei saraci. Problema se rezolva simplu, daca vaccinul costa 100 usd, peneleprele vor plati 800 usd/doza si vor cumpara pentru tot poporul si pentru cei 4 mil de migranti care urmeaza sa vina in Europa. Asta se numese spirit european de ajutor, coeziune bla bla. Daca UE ne 'da' 80 mld, trebuie si noi sa dam vreo 120 mld. De remarcat ca de cand cu pandemia, nu se mai incalzeste planeta, migrantii nu mai vin iar teroristii islamici sunt cuminti pentru ca le este frica de covid.

    Câteodată regret că nu sunt cetățean al insulei North Sentinel. Să am satisfacția de a împlânta sulița în primul "salvator” care dorește a-mi aduce "libertate" și "panaceul universal".

    Câteodată regret că nu sunt cetățean al insulei North Sentinel. Să am satisfacția de a împlânta sulița în primul "salvator” care dorește a-mi aduce "libertate" și "panaceul universal".

    Viteza vaccinului pt. salvarea TURMEI neimunizate, deși, totul făcut pt. imunizarea turmei...

    Tu și cu Goldstein. Și să vă vaccinați cu ăla testat în doar șase luni. La urma urmei riscul e nul, nu-i așa?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb