Curtea de Conturi: "Cheltuieli ilegale la companiile energetice în 2012"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 februarie 2014

Curtea de Conturi: "Cheltuieli ilegale la companiile energetice în 2012"

Curtea de Conturi a radiografiat, în fiecare an, neregulile constatate în companiile energetice, iar din raportul pe 2012 nu lipsesc cheltuielile nejustificate, lucrările la suprapreţ şi plăţi ilegale pentru servicii nedatorate. Companiile energetice persistă în perpetuarea acestor ilegalităţi, deşi Curtea de Conturi le-a contorizat sistematic în ultimii ani.

Electrica Furnizare - majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare

Curtea de Conturi susţine că Electrica Furnizare a majorat nejustificat cheltuielile de exploatare cu suma de 75.000 lei, reprezentând drepturi de natură salarială acordate secretarilor tehnici ai Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor (salariaţi), dar şi de faptul că a efectuat plăţi nedatorate de 507.000 lei, pentru servicii angajate fără bază legală, în sensul că nu au fost cuprinse în Acordul cadru de prestări servicii şi în propunerea financiară.

Potrivit raportului pe 2012, Electrica Furnizare nu a clarificat regimul juridic a 10 terenuri, în suprafaţă de 4.732 mp, aflate în administrare, în vederea includerii în capitalul social, pentru care SC Electrica SA este titularul certificatelor de atestare a dreptului de proprietate, şi a plătit studii de master, în condiţiile în care acestea nu reprezintă formare profesională la care au dreptul salariaţii.

Electrica Serv - plăţi ilegale pentru servicii nedatorate

Inspectorii Curţii de Conturi arată că Electrica Serv a efectuat plăţi ilegale pentru servicii nedatorate, respectiv 248.000 lei, 174.000 lei, pentru cantităţi de lucrări decontate la alte preţuri decât cele stabilite în oferta financiară, 1.999.000 mii lei, pentru servicii de întreţinere culoare de siguranţă la linii electrice aeriene (constând în tăierea unui număr de 104.000 arbori) acceptate la plată în alte condiţii decât cele stabilite în caietele de sarcini şi fără a avea documente care să ateste execuţia şi recepţia acestora; 51.000 lei, pentru servicii de asistenţă juridică nedatorate.

De asemenea, Electrica Serv a majorat nejustificat cheltuieli de exploatare cu drepturi de natură salarială acordate directorului general şi membrilor consiliului de administraţie, peste limitele legale şi a efectuat plăţi ilegale de circa 3 milioane de lei, reprezentând dobânzi calculate şi pretinse, peste nivelul ratei de referinţă a BNR, pentru un credit acordat de acţionarul unic (SC Electrica SA), în baza aprobărilor CA şi AGA, date în alte condiţii decât cele reglementate prin statutul societăţii.

Electrica Distribuţie Transilvania Nord - cheltuieli inutile pentru consultanţă

Raportul Curţii de Conturi reflectă şi faptul că Electrica Distribuţie Transilvania Nord a făcut cheltuieli inutile, nejustificate din punct de vedere al bunei gestiuni economico-financiare, în sumă de 22.033.000 lei, reprezentând servicii de consultanţă, servicii de reprezentare şi diverse, achiziţionate pe bază de contract încheiat cu SC Electrica SA (societatea mamă), în condiţiile în care aceste servicii intră în atribuţiile compartimentelor funcţionale ale entităţii, stabilite în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, iar structura funcţională de specialitate, prevăzută în organigramă, acoperă întreaga gamă de operaţiuni necesare desfăşurării activităţii.

Electrica Distribuţie Transilvania Sud - plăţi nedatorate

Electrica Distribuţie Transilvania Sud a efectuat plăţi nedatorate, în sumă estimată de 507.000 lei, pentru servicii de întreţinere a culoarelor de siguranţă a liniilor electrice aeriene, neprestate, respectiv pentru lucrările "doborât arbori cu diametrul de peste 10 cm", acceptate la plată, nu au fost prezentate documentele care să ateste execuţia acestor lucrări (documente privind inventarierea arborilor a căror tăiere era necesară, actele de punere în valoare pentru acei arbori, procesele-verbale pentru predarea masei lemnoase rezultate din tăieri de arbori, precum şi a unor lucrări de curăţare teren).

Transelectrica - contracte de servicii la preţuri majorate

Din analiza realizată de Curtea de Conturi asupra activităţii Transelectrica din 2012 rezultă că transportatorul naţional de energie a atribuit un contract de prestări servicii de întreţinere a culoarelor de trecere a liniilor electrice aeriene, în valoare de 1.971.000 lei, unui agent economic care nu îndeplinea condiţiile de participare. Alte patru contracte de astfel de servicii au fost atribuite la preţuri majorate cu sumă de 4.038.000 lei faţă de preţurile ofertate de aceleaşi societăţi la prima licitaţie, în condiţiile în care, într-un interval de numai 50 zile, au participat la două licitaţii electronice organizate, iar la a doua licitaţie, au depus oferte cu valori de 2,6 ori mai mari, fără a modifica cantităţile de lucrări şi fără a fi impuse alte condiţii suplimentare care să conducă la majorarea preţului faţă de prima licitaţie.

Transelectrica mai este acuzată că a efectuat plăţi nedatorate de 3.541.000 lei, reprezentând taxă pentru servicii prestate în clădirea închiriată din Bucureşti, majorată în alte condiţii decât cele stabilite în contract. Alte plăţi nedatorate au fost făcute de Transelectrica pentru servicii de defrişare, lucrări de vopsitorie la stâlpi şi defrişare manuală a suprafeţelor.

În opinia Curţii de Conturi, compania nu a recuperat cheltuieli de 29.941.000 lei, efectuate în contul unor agenţi economici care au realizat dezechilibre în Sistemul Energetic Naţional, datorită schimburilor internaţionale neplanificate de energie, nu a urmărit recuperarea unor creanţe şi nu a constituit garanţii financiare în cazul unor societăţi care au derulat operaţiuni pe piaţa de energie şi de la care creanţele nerecuperate însumează 80.145.000 lei, iar societăţile în cauză se află în procedură de insolvenţă.

Smart SA - lucrări la suprapreţ

Smart SA, filiala Transelectrica, a realizat plăţi nedatorate, în sumă totală de 949.000 lei, pentru lucrări de intervenţii la liniile electrice aeriene (LEA), prin acceptarea în mod nelegal la plată a decontării cheltuielilor indirecte (30%) şi a cotei de profit (5%) pentru materiale în valoare totală de 2.601 mii lei, puse la dispoziţia executantului lucrării, se mai arată în raportul Curţii de Conturi pe 2012. Compania a efectuat plăţi nedatorate de 428.000 lei pentru lucrări de vopsitorie stâlpi (curăţare cu peria de sârmă şi raşchetarea straturilor vechi de vopsea exfoliată sau rugină, ştergerea de praf şi degresarea, vopsirea (un strat) cu pensula pe o suprafaţă de 12.870 mp, pentru care nu au fost eliberate autorizaţii de lucru, linia fiind sub tensiune), dar şi pentru achiziţia de bunuri şi servicii la preţuri supraevaluate faţă de preţul pieţei.

Romgaz - nu a plătit sumele cuvenite ANRE

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că Romgaz a diminuat, în 2012, veniturile cuvenite ANRE (reglementatorul pieţei) cu suma de 4.541.000 lei, reprezentând tarife estimate pentru eliberarea autorizaţiilor de înfiinţare, funcţionare şi de modificare a unor capacităţi de producţie şi de înmagazinare a gazelor naturale. Producătorul naţional de gaze se mai face vinovat de plăţi ilegale în sumă estimată de 180.000 lei, pentru servicii, fără a avea la bază o contraprestaţie, în sensul că au fost acceptate la plată servicii de copiere şi imprimare documente, peste volumul efectiv realizat, dar şi de plăţi nelegale de 14.000 lei, reprezentând drepturi de natură salarială (primă de vacanţă) acordate directorului general, peste nivelul indemnizaţiei legale.

Termoelectrica - drepturi salariale necuvenite

Raportat citat indică faptul că Termoelectrica a realizat majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare, cu suma de 19.000 lei, reprezentând tichete cadou pentru care, nu a făcut dovada repartizării şi primirii acestora de către salariaţi, dar şi creşterea nejustificată a cheltuielilor de exploatare, cu suma de 66.000 lei, reprezentând drepturi de natură salarială, acordate membrilor şi secretarilor Adunării Generale a Acţionarilor şi Consiliului de Administraţie, peste nivelul indemnizaţiei legale. De asemenea, societatea a plătit 10.553.000 lei, pentru lucrări de investiţii facturate şi acceptate la plată, fără a avea la bază documente (situaţii de lucrări) care să certifice execuţia lucrărilor de către constructor.

Complexul Oltenia a vândut energie la preţ reglementat sub costuri

Centralele electrice din componenţa Complexului Energetic Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova) au vândut electricitate sub costuri pe piaţa reglementată, arată un audit realizat de Curtea de Conturi pentru perioada 2010-2012.

Raportul de audit explică: "Cea mai mare cantitate de energie electrică a fost tranzacţionată pe piaţa reglementată, unde preţurile au fost stabilite de ANRE, prin decizii de preţ obligatorii, la niveluri situate sub costurile de producţie. Complexul Energetic Rovinari a vândut, în anul 2010, cantitatea de 1.772.756,296 MWh la un preţ de 143,059 lei/MWh, generând o pierdere de 17.729.000 lei, iar în anul 2011, cantitatea de 2.224.935,510 MWh la un preţ mediu de 155,63 lei/MWh (cu 15,25 lei sub costul de producţie de 170,88 lei/MWh), generând o pierderea de 33.923.000 lei. Complexul Energetic Turceni a vândut, în anul 2010, cantitatea de 3.076.010,28 MWh, la un preţ de 163,52 lei/MWh, generând o pierdere în sumă de 11.165.000 lei, iar în anul 2011, cantitatea de 3.299.109,93 MWh, la un preţ mediu de 174,04 lei/MWh (cu 7,35 lei sub costul de producţie), pierderea generată fiind de 24.248.000 lei. Complexul Energetic Craiova SA, în perioada 2010-2011, urmare vânzării de energie la preţuri de vânzare mai mici decât costul de producţie, a înregistrat pierderi în sumă de 20.295.000 lei. Complexul Energetic Oltenia SA a vândut cantitatea 3.485.967,8 MWh la un preţ de 172,84 lei/MWh, situat sub costul de producţie de 201,82 lei/MWh, înregistrând pierderi de 101.023.000 lei".

Complexul Oltenia SA este o societate care a luat fiinţă prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Rovinari, Craiova şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, la jumătatea anului 2012.

Potrivit Curţii de Conturi, în perioada 01.06.2012 - 31.12.2012, la Complexul Energetic Oltenia SA, costurile pentru producerea unui MWh, au fost de 205,33 lei MWh. Cauzele care au condus la creşterea preţurilor, în perioada auditată, sunt creşterea cheltuielilor cu amortizarea activelor corporale şi necorporale, urmare a realizării investiţiilor pentru mediu; introducerea taxei de cogenerare, în anul 2011 şi majorarea acesteia în anul 2012; înregistrarea pe costuri a cheltuielilor cu certificatele verzi; programele de reducere a costurilor de producţie au vizat numai cheltuielile de personal, nu şi unele cheltuieli materiale, respectiv reducerea consumurilor proprii tehnologice.

Documentul citat menţionează "majorarea nelegală şi nejustificată a costurilor care au condus la creşterea preţurilor de producţie, cum ar fi: cheltuielile cu amortizarea imobilizărilor corporale şi necorporale la blocul energetic 6, la Complexul Energetic Turceni, în sumă de 55.684.000 lei, în condiţiile în care acesta a fost oprit pentru retehnologizare, încă din anul 2006; prestaţii efectuate cu utilaje închiriate şi decontate la tarife mai mari decât cele cuvenite (61.000 lei); o indemnizaţie acordată directorului general, peste nivelul indemnizaţiei legale (37.000 lei); cheltuieli salariale efectuate fără bază legală, prin neaplicarea politicii salariale stabilită prin Legea bugetului de stat pe anul 2011, referitoare la limitarea salariilor la nivelul anului precedent, în condiţiile în care societatea a înregistrat pierdere în anul 2010 (4.651.000 lei); comisioane plătite pentru două împrumuturi contractate de SC Complexul Energetic Turceni SA, în anul 2009, pentru finanţarea proiectului de investiţii Reabilitare şi Modernizare a blocurilor energetice nr. 3 şi 6, în valoare totală de 170 milioane euro, în condiţiile în care nu s-a efectuat nicio tragere din aceste împrumuturi, pe perioada de valabilitate a contractelor încheiate (18.386.000 lei)".

Curtea de Conturi recomandă Complexului Oltenia întocmirea unor programe de reducere a costurilor şi urmărirea implementării acestora în scopul reducerii costurilor cu producerea energiei electrice, îmbunătăţirea metodologiei şi practicii de stabilire a preţului reglementat pentru producători, pentru a se asigura acoperirea, prin preţul reglementat, a tuturor costurilor legate de producţia de energie, dar şi reanalizarea nivelului cheltuielilor efectuate cu sponsorizarea, în sensul diminuării acestora până la limita deductibilităţii admise de lege.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Domnilor ziaristi,

    Incompetenta auditorilor externi ai Curtii de Conturi a Romaniei care au "verificat" activitatea SC Smart SA este fara margini uimindu-se probabil chiar si pe ei, si afirm acest lucru din uirmatoarele motive: 

    1. Toate lucrarile de reparatie la LEA executate de terti se efectueaza numai dupa ce Smart SA a obtinut de la Transelectrica acceptul initial pe devizele de lucrari (devize care contin toate elementele pret unitar, manopera, etc). 

    2.SC Smart SA nu are angajat personal care sa asigure lurarile de vopsitorie si culmea in tara ploua, ninge, iar stalpii de sustinere a LEA din nefericire mai si ruginesc. Mai mult preturile constatate a fi supraevaluate de auditorii "experti" ai Curtii de Conturi au fost comparate de care acestia studiind pe internet cataloagele on-line. Acesti "eperti" ai Curtii de Conturi prin vasta lor eperienta energetica au consatat fara a avea o baza LEGALA ca preturile din devizele de lucrari au fost supraevaluate. 

    3. SC Smart SA a realiazat in anul 2012 un profit brut de aprox 4.000.000 Euro dupa ce conducerea societatii din acea perioada a realizat planul de investitii in proportie de 97% an de altfel istoric cu care Smart SA nu se va mai intilni, fapt pe care minunatii auditorii ai Curtii de Conturi a Romaniei UITA sa il mentioneze.in extraordinarul raport. 

    4. Auditorii minunati ai aceleiasi Curte de Conturi in timpul efectuarii misiunii de audit nu au tinut cont de nici o explicatie adusa de angajatii SC Smart SA.

    In concluzie as sugera ziaristilor sa faca investigatii asupra experientei si a capabilitatilor expertilor externi ai Curtii de Conturi a Romaniei ce vin in control la societatile energetice din Romania. 

    1. Multumesc pentru aspectele semnalate in comentariu. O sa solicit si raspunsul societatii la raportul Curtii.

      Draga inginerule, SMART nu este cea mai curata societate din lume. Hai sa fim seriosi si sa admitem ca cei de la Curte nu sunt tampiti. Ma mira ca n-au gasit mai multe....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb