CURTEA DE CONTURI, RAPORT PUBLIC 2015: "Electrica a achiziţionat bunuri de peste 227 milioane lei care nu se regăsesc fizic în patrimoniu"

A.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 1 februarie 2017

Actualizare "Electrica", după raportul Curţii de Conturi: "Bunurile achiziţionate se află la operatorii de distribuţie din grup"

Compania "Electrica" a precizat, ieri, că echipamentele de măsură cumpărate de companie sunt amplasate la punctele de consum, adică în reţelele operatorilor de distribuţie din cadrul grupului.

"Electrica" arată, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei: "Raportul publicat de Curtea de Conturi a fost realizat la finalul anului 2016 şi se referă la perioada 01.01.2013 - 30.06.2014. Raportul face referire, în principal, la sistemul AMR (Automatic Meter Reading), aflat în proprietatea Electrica SA, sistem utilizat, în baza unor contracte de prestări servicii, de către Operatorii de Distribuţie din cadrul Grupului Electrica pentru obţinerea datelor de la grupurile de măsură în timp real, cu acurateţe şi cu frecvenţa mărită. Sistemul AMR este compus din: grupuri de măsură electronice amplasate la locul de consum (contoare), echipamente de comunicaţie şi echipamente IT, iar la data de 30.06.2014 era înregistrată în contabilitatea Electrica SA cu o valoare de inventar de 224.622.940 lei. La sediul Electrica SA se află serverele centrale cu echipamente hardware şi de telecomunicaţii corespunzătoare, iar echipamentele de măsură sunt amplasate la punctele de consum, respectiv în reţelele operatorilor de distribuţie din cadrul grupului Electrica. Pentru punctele de măsurare (contoare) aflate la filialele de distribuţie există liste de inventariere cu tip contor, serie, locaţie".

Compania precizează că a respectat în totalitate prevederile Ordinului 2861/2009 legate de procesul de inventariere a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, "fapt consemnat şi în situaţiile financiare individuale auditate".

(S.A.)

-----------

Electrica (EL) a achiziţionat bunuri, precum contoare şi echipamente IT, şi servicii de mentenanţă aferente, de peste 227 milioane lei, fără TVA, însă bunurile nu se regăsesc fizic în patrimoniu, potrivit raportului Curţii de Conturi pe 2015.

În 2015, anul în care Curtea de Conturi a realizat raportul, directorul general al Electrica a fost Ioan Roşca.

În cadrul societăţii, Curtea de Conturi a sesizat că achiziţia unor echipamente IT s-a realizat în baza unor contracte de subcontractare, încheiate de furnizor la preţuri mult mai mici decât cele stabilite iniţial în contractul încheiat cu Electrica, ceea ce a condus la efectuarea de plăţi nejustificate în sumă de 793.000 de lei.

Conform documentului, la această companie au fost majorate nejustificat cheltuielile de exploatare cu suma de 273.000 lei (fără TVA), cu contravaloarea unor studii tehnice aferente unor activităţi desfăşurate la nivelul filialelor societăţii.

Instituţia a mai constatat efectuarea de plăţi, în sumă de 36.000 lei, pentru cheltuieli fără bază legală, reprezentând chiria unui imobil, utilizat de directorul general al societăţii.

Raportul mai informează că nu a fost majorat capitalul social cu contravaloarea a patru terenuri, în suprafaţă 33.027 metri pătraţi, pentru care societatea deţine certificate de atestare a dreptului de proprietate.

Curtea de Conturi a recomandat extinderea verificărilor asupra contractelor de lucrări/servicii de elaborare de studii derulate, în vederea identificării şi a altor cazuri şi dispunerea de măsuri pentru recuperareaa contravalorii stabilite în cazurile constatate; cheltuielilor decontate directorului general în vederea identificării şi a altor cazuri de avantaje decontate directorului general fără bază legală, înregistrarea în contabilitate a sumelor stabilite şi recuperarea acestora în condiţiile legii; întreprinderea de măsuri în vederea majorării capitalului social cu contravaloarea terenurilor pentru care societatea deţine certificate de atestare a dreptului de proprietate.

Pentru înlăturarea abaterilor de la legalitate şi regularitate constatate, stabilirea întinderii prejudiciului şi pentru dispunerea măsurilor de recuperare a acestuia, precum şi pentru intrarea în legalitate, Curtea de Conturi urmează să emită decizie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb