CUSHMAN &WAKEFIELD ECHINOX: Piaţa spaţiilor logistice din România va consemna în 2020 un an cu o cerere record

G.U.
Companii #Construcţii / 12 noiembrie 2020

Andrei Brînzea, Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox

Andrei Brînzea, Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox

Piaţa spaţiilor logistice din România va consemna în 2020 un an cu o cerere record, volumul tranzacţionat urmând a depăşi pragul de 700.000 de metri pătraţi, pe fondul dezvoltării accelerate a comerţului online şi al poziţionării Bucureştiului drept hub logistic regional pentru o serie de retaileri internaţionali, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

În primele nouă luni ale anului, volumul tranzacţionat s-a ridicat la 581.000 de metri pătraţi, în creştere cu 94% faţă de perioada similară a anului precedent. Bucureştiul a atras 65% din cerere, iar Timişoara aproape 13%, cele două pieţe fiind cele mai mari şi mai active poluri industriale şi logistice din România.

În acest context, şi dezvoltatorii au fost activi, livrând spaţii noi cu o suprafaţă de 356.000 de metri pătraţi în perioada ianuarie - septembrie 2020, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului precedent, notează sursa citată. Aproximativ 75% din noile spaţii au fost date în folosinţă în jurul Capitalei, unde se dezvoltă atât polul tradiţional, de la intrarea pe autostrada Bucureşti - Piteşti, cât şi zonele de Nord-Vest şi Nord, în dreptul autostrăzii Bucureşti - Ploieşti. Astfel, în timp ce IKEA, prin intermediul operatorilor logistici Maersk şi IB Cargo, a ales să dezvolte un centru de distribuţie regional cu o suprafaţă de 75.000 de metri pătraţi în cadrul proiectului CTPark Bucharest West situat la kilometrul 23 al A1, retailerul polonez de fashion LPP a decis să îşi dubleze suprafaţa centrului de distribuţie din cadrul WDP Park Ştefăneşti, în zona de nord a Capitalei, unde a închiriat un spaţiu suplimentar de 22.000 de metri pătraţi.

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Am observat o fluiditate şi o activitate extrem de dinamică a segmentului logistic în contextul în care existenţa stocurilor cât mai aproape de pieţele de desfacere şi livrările rapide către consumatorul final sunt cruciale în maximizarea vânzărilor. Strategia de extindere a retailerilor sau operatorilor online, respectiv consolidările companiilor din FMCG, logistică şi curierat au fost corelate cu cererea în creştere şi au rolul de a preîntâmpina potenţiale blocaje în canalele de distribuţie pe fondul limitărilor din ultimele 8 luni."

Andrei Brînzea, Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: "Anul acesta am putut observa diverse implementări strategice ale jucătorilor din piaţa de industrial şi logistică, procese accelerate de pandemie şi de blocajele din supply chain generate de restricţiile de circulaţie. Astfel, au fost realizate optimizări care au generat cerere suplimentară de spaţii şi au intensificat activitatea atât pe segmentele de curierat şi farma, cât şi pe segmentele de producţie şi logistică. Estimăm că anul viitor acest trend va continua pe fondul reconfigurării globale a sectorului de producţie, dar şi a evoluţiei segmentului de retail online care îşi va menţine ritmul accelerat de dezvoltare."

Stocul spaţiilor logistice şi industriale din România se ridică la circa 4,3 milioane de metri pătraţi, jumătate dintre aceste spaţii regăsindu-se în jurul Bucureştiului. Chiriile de referinţă au rămas stabile în acest an, situându-se în intervalul 3.75 - 4 euro / mp / lună. Cei mai mari jucători sunt companiile CTP din Olanda şi WDP din Belgia, care au o cotă de piaţă cumulată de aproximativ

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb