Dan Dragoş Drăgan, Ministerul Energiei: Regenerabilele, sursele nucleare şi pe gaz - pilonii producţiei de energie din ţara noastră

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 septembrie 2024

Dan Dragoş Drăgan, Ministerul Energiei: Regenerabilele, sursele nucleare şi pe gaz - pilonii producţiei de energie din ţara noastră

"Sperăm ca la sfârşitul acestui an unitatea de producţie de la Iernut să înceapă probele pentru primele capacităţi"

"Vrem să avem disponibile toate tehnologiile de stocare, pe partea de echilibrare"

Sursele regenerabile, energia nucleară şi producţia pe bază de gaze naturale reprezintă cei trei piloni generali ai structurii producţiei de energie din ţara noastră, conform domnului Dan Dragoş Drăgan, Secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.

Domnia sa a spus: "În ceea ce priveşte energia regenerabilă, ne referim la toate sursele de producţie de acest tip. Energia din surse fotovoltaice a luat un avânt, deoarece proiectele au fost mai mature şi mai uşor de instalat. Lucrăm cu colegii din Ministerul Mediului pentru a dezvolta în continuare capacităţile de producţie fotovoltaice disipate în toată ţara, inclusiv la consumatorii casnici, ceea ce noi, în cadrul Ministerului Energiei am susţinut prin alocarea din PNRR şi prin alocarea din Fondul pentru Modernizare către consumatorii industriali şi autorităţile publice".

Secretarul de stat a adăugat: "Al doilea pilon principal este energia nucleară. Avem unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru a căror dezvoltare şi punere în funcţiune în perioada 2030-2031 avem sprijinul Guvernului. Vă asigur că dezvoltarea celor două unităţi sunt pe drumul cel bun şi am convingerea că vor fi realizate. De asemenea, în cadrul Nuclearelectrica vorbim de noua tehnologie SMR (n.r. reactoare modulare mici)".

Potrivit domnului Drăgan, al treilea pilon principal pe partea de producţie, care va ajuta şi partea de echilibrare a pieţei, este reprezentat de producţia de energie ce are la bază gazul natural pe care-l vom avea într-o cantitate suficientă începând cu anul 2027.

"Avem proiectele majore în desfăşurare şi implementare. Sperăm ca la sfârşitul acestui an unitatea de producţie cu ciclu combinat de la Iernut să înceapă probele pentru primele capacităţi, respectiv primele turbine pe gaz pentru ca, în prima parte a anului viitor (n.r. centrala) să intre în operare comercială 100%. Avem proiectul de la Mintia sută la sută privat, cu o capacitate de producţie de 1,7 GW de energie, cu termen de punere în funcţiune la sfârşitul anului 2026, care va fi cea mai mare centrală din Europa la acel moment. De asemenea, avem capacităţile mici dispersate de cogenerare de înaltă eficienţă finanţate prin Ministerul Energiei prin PNRR sau prin Fondul pentru Modernizare", a afirmat Dan Dragoş Drăgan.

Conform secretarului de stat, în ceea ce priveşte partea de echilibrare a pieţei, se au în vedere toate tehnologiile de stocare disponibile.

"Analizăm atât proiecte vechi cât şi noi. SAPE are în desfăşurare o etapă pentru reactualizarea unui studiu de fezabilitate pentru un proiect important de pompaj, Tarniţa-Lăpuşteşti. Sunt şi alte iniţiative în piaţă, de stocare folosind energia hidro şi, nu în ultimul rând, ne orientăm către stocarea termică. Sunt proiecte funcţionale care şi-au demonstrat fiabilitatea de câţiva ani în anumite ţări precum Finlanda sau Germania. Suntem convinşi că operatorii care activează în piaţă se vor uita la aceste tehnologii şi vom veni în întâmpinarea lor cu noi scheme de finanţare", a spus Dan Dragoş Drăgan.

Potrivit secretarului de stat, o altă schemă pentru stocarea energiei a cărei lansare se doreşte până la finalul anului este legată de stocarea în baterii, dar alocarea să se facă pentru producătorii de energie regenerabilă. "Acest lucru ne va conduce la o mai bună predictibilitate a energiei prognozată faţă de cea realizată, astfel încât deviaţiile din piaţa de echilibrare să fie cât mai mici. Mă bucur că autoritatea de reglementare, cu care avem un dialog şi lucrăm foarte intens, a clarificat anumite aspecte, deoarece am văzut că anumiţi producători au preferat să rămână la nivelul de teste, fără să intre în operare comercială. Cred că ordinele şi reglementările secundare lansate de către autoritate vor aduce claritate şi, cu siguranţă, vor contribui la reducerea costurilor cu echilibrarea", a spus Dan Dragoş Drăgan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb