Dan Paul: CNVM a vrut să modifice limita de variaţie anul trecut, într-o singură noapte

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 23 iulie 2009

Interviu cu Dan Paul, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, partea a III-a

Reporter: Bursa are la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare proiectul privind ridicarea limitei de variaţie la 40%...Ce se întâmplă cu acest proiect?

Dan Paul: Limita de variaţie este o poveste mai veche. După ce Bursa a căzut de mai multe ori, în noiembrie 2008, Comitetul BVB s-a întâlnit de urgenţă şi am avut şi o vizită din partea unor comisari CNVM. Aceştia ne-au spus că nu au venit la noi în calitate de comisari CNVM, ci ca şi prieteni, dar eu i-am văzut ca şi comisari. Ne-au sugerat că ar trebui să facem ceva, să umblăm la limita de variaţie.

Ulterior, doar anumiţi colegi din conducerea BVB au fost invitaţi într-o seară la CNVM cu un proiect de schimbare a limitei de variaţie şi, din câte am înţeles eu de la colegii mei care au participat la acea discuţie, că eu nu am participat pentru că eram persoană non-grata, s-a discutat până la 5 dimineaţa despre modificarea acestei limite.

După jumătate de an, povestea arată în felul următor: Cei de la CNVM spun că nu ne-au chemat, ci că noi i-am chemat, ca şi cum Comitetul Bursei avea puterea să invite CNVM-ul la CNVM acasă noaptea...

Din câte am înţeles eu atunci, CNVM-ul împreună cu o parte din membrii Bursei, vroiau să schimbe regulile noaptea, chiar în acea noapte şi să le aplice de a doua zi. M-am opus acestui lucru, el chiar fiind votat ca proiect de către colegii noştri din comitetul Bursei în acea noapte...

Reporter: Fără ca întreg comitetul să fie informat?

Dan Paul: Tot comitetul a fost informat de posibilitatea modificării limitei de variaţie, dar nu a fost informat că se duc doar doi membri din conducerea Bursei la CNVM...

Reporter: Despre cine este vorba?

Dan Paul: Despre domnul Farmache şi domnul Ovidiu Pop. Noi nu am aflat că ei au fost invitaţi. Proiectul în cauză, similar cu cel de acum, a fost transmis atunci pe mail tuturor colegilor şi colegii chiar l-au votat.

Reporter: Tuturor administratorilor?

Dan Paul: Da. Unii l-au înţeles în viteză corect, alţii l-au înţeles incorect, cu majoritate de voturi simplă, nu prea largă, el trecuse într-un fel formal de comitetul Bursei, dar nu ştiu de ce nu a mai vrut CNVM-ul după acea noapte celebră să-l mai promoveze.

Colegii noştri de bună credinţă, eu i-am înţeles, au făcut acest demers pentru că CNVM-ul i-a chemat. Părerea mea şi a altor colegi a fost că ar trebui să mergem cu această regulă în Adunarea Generală.

Dacă CNVM-ul ne-a pus să facem ceva şi am supus această modificare aprobării acţionarilor BVB în Adunarea Generală şi am muncit de vreo două-trei ori la acest lucru, nu înţeleg de ce arbitrul pieţei de capital nu mai vrea acum acest lucru.

Reporter: Care sunt măsurile anticriză ale Asociaţiei Brokerilor?

Dan Paul: Cea mai importantă este OTC-ul pentru că aduce business pentru Asociaţie.

Reporter: De ce nu v-aţi gândit la OTC când mergea bine piaţa?

Dan Paul: Mintea se pune la contribuţie mai mult în perioadele de criză, trebuie să recunoaştem acest lucru. OTC-ul este un mecanism cu societăţi nelistate care vizează în primul rând, dar nu numai, Fondul Proprietatea. Acum doi ani nu ne-am gândit pentru că piaţa mergea foarte bine şi pentru că noi credeam în acea poveste că Fondul Proprietatea se listează în anul respectiv.

Reporter: Acum nu mai credeţi că se listează curând? S-ar putea ca, la finele lunii iulie, acţionarii Fondului să aleagă administratorul şi autorităţile ne spus că listarea la Bursă va veni curând după...

Va fi suficientă tranzacţionarea acţiunilor FP prin acest OTC o perioa­dă de şase sau opt luni până când s-ar putea lista Fondul?

Dan Paul: Suficientă este şi o lună şi două, atât timp cât cresc veniturile membrilor Asociaţiei.

Reporter: V-aţi făcut un calcul asupra veniturilor ce ar rezulta din acest "business"? De exemplu, ce comision veţi percepe?

Dan Paul: Vom percepe jumătate din comisioanele aplicate acum pe Bursă. Este greu să faci calcule pentru că tranzacţiile cu Fondul Proprietatea nu sunt transparente, dar, din ce se aude, aceste tranzacţii au loc tot mai des şi cu volume tot mai mari de acţiuni. Ce se câştigă prin acest OTC? În primul rând, preţul de vânzare şi de cumpărare va fi pe ecranul brokerilor. Important este că acest lucru va facilita tranzacţiiile, iar lichiditatea va creşte. Acest mecanism nu exclude ca tranzacţiile să se desfăşoare în continuare aşa cum se întâmplă astăzi, însă comisionul care se aplică astăzi la tranzacţiile desfăşurate în faţa Depozitarului Central este foarte mare, cred că de 0,5% din valoarea tranzacţiei, iar tranzacţiile se fac la 20% din valoarea nominală a acţiunilor.

Reporter: Prin urmare, dacă până acuma aveaţi interesul să se listeze Fondul Proprietatea...

Dan Paul: Avem în continuare interesul să se listeze.

Reporter: Dar odată cu listarea, OTC-ul şi-ar pierde principalul obiect de activitate...

Dan Paul: Este vorba despre o perioadă de timp. Nu mai cred în listarea Fondului Proprietatea în acest an şi spun asta pentru că în fiecare an am fost duşi cu vorba. Am decis să facem ceva ca să nu mai stăm să aşteptăm "Fata Morgana". Tranzacţiile prin OTC vor fi altceva, brokerii sunt profesionişti, plătesc impozite, sunt supravegheaţi de cineva. Dispare acest risc al incertitudinii transferului care există acum.

Reporter: Personal, aţi cumpărat acţiuni FP?

Dan Paul: Da, câteva sute de mii, dar sper să depăşesc un milion.

În mod obişnuit, nu găsesc atât de uşor acţiuni de cumpărat, pentru că, nefiind o piaţă reglementată precum BVB, nu am acces la un transfer în timp real al ordinului meu, al banilor mei...

Reporter: Anunţuri de vânzare găsim şi la mica publicitate...

Dan Paul: Da, dar de multe ori cei care dau anunţul nu sunt deţinătorii reali, sunt nişte intermediari şi atunci iau legătura cu alţi intermediari , iar proprietarul este undeva departe...

Adică, există un lanţ de intermediari neautorizaţi care nu ştiu dacă plătesc impozit...

Este vorba de nişte bani pe care îi pierde şi statul.

Reporter: La ce preţ aţi cumpărat?

Dan Paul: La 14% din valoarea nominală.

Reporter: Credeţi că piaţa acţiunilor Fondului Proprietatea este o piaţă pentru 70 de societăţi de brokeraj?

Dan Paul: Da. Astăzi cred că sunt mult mai mulţi intermediari decât 70 pe această piaţă nereglementată, netransparentă.

(Va urma)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb