DANIEL CONSTANTIN: "Cu banii acordaţi ca despăgubiri, refăceam jumătate din sistemul de irigaţii"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 15 septembrie 2015

"Cu banii acordaţi ca despăgubiri, refăceam jumătate din sistemul de irigaţii"

Seceta a creat, anul acesta, probleme mari agricultorilor români: au fost afectate recoltele şi sunt ameninţate însămânţările de toamnă. În acest context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a vorbit ieri, în cadrul unei conferinţe, despre stadiul în care se prezintă Programul Naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii, subliniind: "Sistemul de irigaţii este motivul pentru care, poate, ne aflăm astăzi aici. Acesta are ca scop susţinerea producţiei şi modalitatea prin care nu mai suntem datori să plătim despăgubiri. În anul 2007 s-au acordat despăgubiri în valoare de 370 milioane de euro - cea mai mare despăgubire pe care a acordat-o România vreodată. În 2011, s-au dat 100 milioane de euro şi acum suntem în situaţia de a plăti o sumă importantă, pe care nu o ştiu deocamdată. Dacă am fi cumulat aceste sume, probabil jumătate din sistemul de irigaţii era deja reabilitat şi nu mai vorbeam de atâtea pierderi. Astăzi, România are infrastructură de 700-800 mii de hectare, viabilă din punct de vedere economic, pe care putem iriga şi noi, însă problema e legată de costuri".

Tot apropo de efectele secetei, dar nu numai, ministrul a făcut o observaţie vizavi de nerespectarea unei anume reguli, conform căreia preţurile ar trebui să crească la o producţie mică, iar la producţie mare să scadă - o regulă de piaţă, neconfirmată în acest arid 2015: "Mai avem foarte mult de lucrat pe zona de agricultură, pentru a-i putea face pe fermieri competitivi şi să aibă o putere mult mai mare de negociere cu hipermarket-uri".

Ceea ce înseamnă că agricultorii noştri se pricep să lucreze pământul, dar au de învăţat cum să-şi vândă rodul muncii lanţurilor de magazine.

Fermierul Viorel Matei, prezent la evenimentul de ieri, a susţinut că despăgubirile trebuie acordate numai şi numai pe merit, nicidecum producătorilor-fantomă.

Legat de sistemul de irigaţii, domnul Matei a spus: "Irigaţiile sunt de importanţă naţională. Totuşi, ne-am obişnuit că seceta este un subiect care apare în discuţii întotdeauna înaintea campaniilor electorale - atunci auzim că vor fi rezolvate problemele legate de irigaţii, până aruncăm biletul în urnă. După aceea nu se mai întâmplă nimic".

Se schimbă conceptul de cooperativă

Producţia nu este o problemă pentru agricultura din România, marea "durere de cap" a domeniului o reprezintă, însă, organizarea, luată în vizor de Daniel Constantin, care a menţionat: "Producem suficient pe toate sectoarele de activitate, inclusiv la legume-fructe, acolo unde, din păcate importăm foarte mult. Problema pe care o avem e legată de organizare. Săptămâna viitoare sperăm să aprobăm, în urma unei discuţii la Minister, o ordonanţă care cred că va îmbunătăţi procesul de organizare în agricultură şi aici mă refer la una care să schimbe conceptul de cooperativă în România. Vrem să venim cu anumite facilităţi fiscale pentru a sprijini şi stimula crearea de cooperative. În primul rând, persoanele fizice care intră în cooperative să aibă scutire de la impozitul pe venit. A doua facilitate - cooperativa, în ansamblul ei, să fie scutită cinci ani de 20% din impozitul pe profit. Cel mai important aspect este însă acela prin care cei ce intră în cooperativă să nu mai plătească impozit pe proprietate".

Prezenţi la dezbatere, Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), şi Sorin Minea, preşedinte ROMALIMENTA, s-au declarat mulţumiţi de urmările scăderii TVA-ului la alimente. "Vorbind în cifre, în luna iulie consumul a crescut cu 8,5% comparativ cu aceeaşi lună anului trecut", conform reprezentantului AMRCR. Domnul Minea a adăugat, referitor la acest subiect: "Prin scăderea TVA-ului, s-a dat dovadă de înţelegere a unei economii de piaţă. Diminuarea impozitelor nu a dus la diminuarea veniturilor către bugetul de stat. Începe să dispară evaziunea şi s-a albit o parte din piaţă, ceea ce nu poate decât să ne bucure".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb